Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας : Έρχονται εργατικά χέρια από την Αίγυπτο

27.11.2022 / 11:30
ergates

Λύση στο θέμα της έλλειψης εργατών γης δίνεται τόσο από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με τις δικές της συντονισμένες προσπάθειες, όσο και από την Κυβέρνηση. Το θέμα είχε αναδείξει και ο «Νεολόγος» των Πατρών στο φύλλο της 11ης Νοεμβρίου με εκτενές ρεπορτάζ.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είχε επιμείνει στο θέμα της έλλειψης εργατών γης που για τους τρεις Νομούς – Αχαϊα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία – «αγγίζει» τους 20.000. Και καταλαβαίνουμε όλοι, τί σήμαινε αυτός ο αριθμός, για τις ανάγκες της πρωτογενούς παραγωγής. Μάλιστα, με συντονισμένες δικές της ενέργειες, είχε ξεκινήσει να φέρνει εργάτες γης σε διάφορες αγροτικές περιοχές της Δυτικής Ελλάδος που θα έμεναν σε φροντισμένα καταλύματα και θα εργάζονταν και θα αμοίβονταν με όσα προβλέπει ο νόμος. Όπως όλα δείχνουν, έρχεται και περαιτέρω ενίσχυση εργατών γης από Αίγυπτο.

Η συμφωνία με Αίγυπτο

Πιο συγκεκριμένα, στις αρχές της εβδομάδας, υπεγράφη διμερής συμφωνία για την απασχόληση 5.000 εποχικών εργατών γης, από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Ihab Nasr.

H Διακρατική Συμφωνία, που γίνεται για πρώτη φορά σε διπλωματικό επίπεδο, προβλέπει την είσοδο και διαμονή στην Ελλάδα εργατικού δυναμικού από την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, με σκοπό την εποχική απασχόληση στον γεωργικό τομέα.

Πρόκειται για 5.000 εργάτες γης, κατά το πρώτο έτος πιλοτικής εφαρμογής, με διάρκεια παραμονής έως εννέα (9) μήνες ανά περίοδο ενός έτους.

Η Συμφωνία στοχεύει στην κάλυψη αναγκών σε εργατικά χέρια στον αγροτικό τομέα ενώ μπορεί να αποτελέσει «οδηγό» για μελλοντικές συμφωνίες της χώρας μας αλλά και της ΕΕ συνολικά με τρίτες χώρες για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

«Με την υπογραφή της Συμφωνίας με την Αίγυπτο ικανοποιούμε ένα αίτημα της ελληνικής περιφέρειας, που ζητά περισσότερα εργατικά χέρια για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ανάγκες του γεωργικού τομέα» τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης. Όπως είπε ο Αναπληρωτής Υπουργός «γίνεται παράλληλα ένα τεράστιο βήμα, καθώς για πρώτη φορά η χώρα μας δημιουργεί προϋποθέσεις νόμιμης μετανάστευσης μέσα στο πλαίσιο μιας διακρατικής συμφωνίας». Όπως εξήγησε, οι αρχές της Αιγύπτου, θα επιλεγούν ποιοι Αιγύπτιοι μπορούν να έρθουν να εργαστούν στην χώρα μας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, οι οποίοι θα έχουν την υποχρέωση να επιστρέφουν αφού ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος. «Για εμάς», σημείωσε, «είναι πολύ σημαντικό να εμβαθύνουμε τη σχέση μας με την Αίγυπτο και στo πλαίσιo της μετακίνησης εργατικού δυναμικού και χαιρόμαστε γιατί οι αιγυπτιακές αρχές έτρεξαν πολύ γρήγορα αυτή τη συμφωνία και ελπίζουμε οι πρώτοι Αιγύπτιοι εργάτες στις αρχές του επόμενου χρόνου να βρίσκονται στα ελληνικά χωράφια για να βοηθήσουν στη συγκομιδή της επόμενης σοδειάς» δήλωσε.

Ο στόχος της Περιφέρειας

Για να μπορέσει η Περιφέρεια να αντιμετωπίσει την έλλειψη εργατών γης χρειάστηκε μία συντονισμένη και οργανωμένη δουλειά, με διαβουλεύσεις και συζητήσεις και στις τρεις περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Ελλάδος. Στις συναντήσεις συμμετείχαν εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων, των Επιχειρηματιών από τον κλάδο του Τουρισμού, των Αγροτικών Ενώσεων και Συλλόγων Εμπορικών Συλλόγων και άλλοι φορείς.

Ο φετινός στόχος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ήταν επικεντρωμένος κυρίως στην εξεύρεση εργατών για να μαζέψουν ελιές και, μεταξύ άλλων, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, είχε αναφέρει στο «Νεολόγο» των Πατρών: ««Η Περιφερειακή αρχή σχεδιάζει και υλοποιεί δεν αφήνει τίποτε στην τύχη του, όπως συνήθιζε να κάνει η προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας. Έγκαιρα προχωρήσαμε στις απαιτούμενες διαδικασίες για να αντιμετωπίσουμε στο μείζον ζήτημα για την αγροτική οικονομία μας που αφορά το θέμα που έχει προκύψει με την έλλειψη των εργατών γης» τονίζει ο Θεόδωρος Βασιλόπουλος στον «Νεολόγο» των Πατρών και συνεχίζει με τα εξής: «Σχεδιάσαμε και ετοιμάσαμε έναν πλήρη φάκελο που επιχειρεί να δώσει λύσεις σε όλα τα επίπεδα για τους εργάτες γης και τον οποίο θα εκπονήσει η Περιφέρεια. Παράλληλα, προχωρήσαμε στην υλοποίηση παρεμβάσεων προκειμένου να έρθουν εργάτες γης από διάφορες περιοχές της χώρας για να καλύψουν τουλάχιστον αυτή την εποχή τα προβλήματα που ανακύπτουν με την ελαιοσυγκομιδή».

Αλλωστε, η έμφαση δόθηκε φέτος περισσότερο στο μάζεμα της ελιάς, καθώς όπως είχε τονίσει και ο Θεόδωρος Βασιλόπουλος: «Φέτος θα έχουμε τη καλύτερη σοδειά από κάθε άποψη, τόσο από πλευράς ποσότητας, όσο και από πλευράς ποιότητας. Είναι μία χρονιά που θα πάει αρκετά καλά για τους παραγωγούς και για αυτό ενεργήσαμε έτσι ως Περιφέρεια έτσι ώστε να βοηθήσουμε τους αγρότες μας στο να αξιοποιήσουν στο μέγιστο βαθμό αυτή την συγκυρία».

Το σίγουρο είναι ότι με την διμερή συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου θα δοθεί σημαντική «ανάσα» στους έλληνες αγρότες που έψαχναν εργάτες γης και δεν έβρισκαν και σε πολλές περιπτώσεις άφηναν ακαλλιέργητα τα χωράφια τους, πλήγμα όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα