Περιφέρεια ∆υτ. Ελλάδας : 10 εκ. ευρώ για την ανάπλαση του θαλασσίου µετώπου της Πάτρας  

08.09.2023 / 8:40
protis-12

Μία σηµαντική «προίκα» θα περιµένει την µετεκλογική Πάτρα (και τη νέα δηµοτική Αρχή), η οποία θα βρει έτοιµα και δεσµευµένα 10 εκατοµµύρια ευρώ για την ανάπλαση του θαλασσίου µετώπου της, ένα από τα σηµαντικότερα έργα για την αχαϊκή πρωτεύουσα. Συγκεκριµένα, η ∆ιαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας ∆υτικής Ελλάδας εξέδωσε Πρόσκληση µε τίτλο: ««Αναβάθµιση / Αναγέννηση του παραλιακού µετώπου της πόλης των Πατρών εντός περιοχής Βιώσιµης Αστικής Ανάπτυξης» και µε προϋπολογισµό 10 εκ. ευρώ.

 Η σχετική Πρόσκληση εντάσσεται στον σχεδιασµό του νέου ΕΣΠΑ (2021- 2027) και ειδικότερα, του νέου Προγράµµατος Βιώσιµης Αστικής Ανάπτυξης της Πάτρας, (ΒΑΑ) το οποίο είναι ύψους 75 εκ. ευρώ περίπου και ουσιαστικά, στοχεύει να αποτελέσει συνέχεια του αντίστοιχου Προγράµµατος που σχεδιάστηκε και υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, βάσει του οποίου διαµορφώνονται οι αναπλάσεις που βλέπουµε σήµερα στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Ένας από τους κοµβικούς στόχους του νέου ΒΑΑ θα είναι η ανάπλαση του παραλιακού µετώπου της αχαϊκής πρωτεύουσας, ένα έργο που φιλοδοξεί να αλλάξει τελείως την εικόνα της πόλης. Η Πρόσκληση που εκδόθηκε ουσιαστικά αφορά τις µελέτες που θα πρέπει να γίνουν και την πρώτη φάση των έργων που θα αποφασιστούν (µετά την ολοκλήρωση των µελετών) ενώ πλήρης εικόνα του κόστους ανάπλασης θα υπάρχει µετά την ολοκλήρωση των µελετών.

Σε κάθε περίπτωση, οι µελέτες και οι δράσεις θα πρέπει να αφορούν στην ενίσχυση της προστασίας του περιβαλλοντικού αποθέµατος και στην ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της περιοχής µέσω βιοκλιµατικών αναπλάσεων δηµόσιων χώρων, για την οργανική ένταξή της στην λειτουργία της πόλης προκειµένου να ενισχυθεί ο κοινωνικός της ιστός. Προτάσεις, στο πλαίσιο της Πρόσκλησης µπορεί να υποβάλει ο ∆ήµος της Πάτρας µέχρι και τις 28 Ιουνίου 2024. «Ακολουθούµε µε συνέπεια και ταχύτητα τον προγραµµατισµό δράσης του νέου ΕΣΠΑ για την µέγιστη δυνατή αξιοποίηση πόρων προς όφελος της κοινωνίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η Περιφέρεια ∆υτικής Ελλάδας ανοίγει το µεγάλο κεφάλαιο του παραλιακού µετώπου της Πάτρας, το οποίο πρέπει να γίνει αντάξιο του µεγέθους και της ιστορίας της πόλης, κυρίως όµως, αντάξιο µίας Πάτρας ανεπτυγµένης και εξωστρεφούς, κέντρου µεταφορών, εµπορίου και επικοινωνιών» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρµάκης µε την ευκαιρία έκδοσης της σχετικής Πρόσκλησης

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα