Πελέ ή Μαραντόνα;

27.11.2020 / 13:55
Zak kalh

Του Διονύση Ζακυνθινού

Στον απόηχο του θανάτου του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, το καθιερωμένο ερώτημα για τον μεγαλύτερο ποδοσφαιριστή στα παγκόσμια χρονικά επανήλθε δριμύτερο: Πελέ ή Μαραντόνα;

Ανάλογα με τα βιώματα και τις παραστάσεις του καθενός, δίνεται και η απάντηση. Η γενιά που πρωτοείδε Μουντιάλ στα 1970, στις λιγοστές ασπρόμαυρες τηλεοράσεις της εποχής, θαυμάζοντας τα ξημερώματα τη μεγάλη Βραζιλία, δίνει αβίαστα την απάντηση: Πελέ.

Σχεδόν 30 χρόνια μετά, η απάντηση αλλάζει. Με πιο νωπές τις παραστάσεις του Μουντιάλ του 1986, που έγινε κι αυτό όπως του αντίστοιχο του 1970 στο Μεξικό, ο ποδοσφαιρικός πλανήτης υποκλίθηκε στον Μαραντόνα, ο οποίος έκτοτε πήρε και τα σκήπτρα στον άτυπο ανταγωνισμό του με τον Πελέ για την κορυφαία ποδοσφαιρική μορφή.   

Το θρυλικό πλέον παιχνίδι της Αργεντινής με την Αγγλία, που έγινε στη σκιά του πολέμου των Φώκλαντς, έχει μείνει αξέχαστο. Κι εάν το πρώτο γκολ που σημείωσε ο Μαραντόνα με το χέρι ήταν κλοπή, το δεύτερο που πέτυχε ήταν επίσης κλοπή, αλλά με ποδοσφαιρικούς όρους. Όταν τού ζητήθηκε να σχολιάσει το πρώτο γκολ του Μαραντόνα με το χέρι, ο τότε προπονητής της Εθνικής Αγγλίας Μπόμπι Ρόμσον απάντησε με το γνωστό βρετανικό φλέγμα, θέτοντας με τη σειρά του  ένα νέο ερώτημα: «Μήπως έχετε να μού πείτε κάτι για το δεύτερο;». Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Ήταν αναμενόμενο ο θάνατος του Μαραντόνα να προκαλέσει σκηνές υστερίας τόσο στην Αργεντινή όσο και στη Νάπολη, που έβγαλε από την αφάνεια. Στις φτωχές και υποβαθμισμένες κοινωνίες η προσωπολατρία θεριεύει. Όσο πιο φτωχή μια κοινωνία, τόσο μεγαλύτερη και η προσκόλληση σε ένα ίνδαλμα.

Για εκατομμύρια Αργεντινούς και Ιταλούς του Νότου της γειτονικής χώρας, ο Μαραντόνα ήταν κάτι πολύ παραπάνω από ένας ποδοσφαιρικός θρύλος. Ήταν πρώτα και πάνω απ’ όλα αυτός που τούς έδωσε υπόσταση και τούς έκανε υπερήφανους.

Αν αυτό λέει κάτι για την κοινωνική διάσταση του ποδοσφαίρου….     

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα