Πείραμα: Ποια διπλή μάσκα προσφέρει μεγαλύτερη προστασία

23.02.2021 / 23:16
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
κο 41

Πολλές και διαφορετικές δοκιμές με συνδυασμούς από μάσκες πολλών τύπων. Τι δείχνει τι πείραμα.

Σε ό,τι αφορά στη χρήση της μάσκας για την προστασία από τον κορονοϊό, η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ κ. Ματίνα Παγώνη, έχει σημειώσει ότι σε σουπερμάρκετ, μέσα μαζικής μεταφοράς και νοσοκομεία καλό είναι να φοράμε διπλή μάσκα, εκτός αν είναι η μάσκα τύπου Ν95. Έχει επίσης σημειώσει, ότι την υφασμάτινη πρέπει να την πλένουμε καθημερινά και να τη σιδερώνουμε.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, έχει σημειώσει σχετικά με τις διπλές μάσκες:

«Νέα μελέτη που αφορά τη χρήση μάσκας δείχνει ότι όταν δύο άνθρωποι φορούν τη μάσκα η αποτελεσματικότητα της αγγίζει το 84,3%, ενώ όσοι φορούν διπλή μάσκα μπορούν να προστατευτούν σε ποσοστό που φτάνει το 96%».

Η κ. Παπαευαγγέλου σημειώνει ότι «όταν λέμε διπλή μάσκα, εννοούμε ιατρική μάσκα και από πάνω υφασμάτινή μάσκα και όταν λέμε υφασμάτινη, εννοούμε μάσκα με τρεις στρώσεις υφάσματος».

Ο γιατρός, ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, σε πρόσφατη συνέντευξή του, σχετικά με τη διπλή μάσκα, είχε αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η διπλή μάσκα είναι μια προσπάθεια να βελτιώσει το πώς φορούν τη μάσκα οι πολλοί. Οι χειρουργικές μάσκες αφήνουν πολλά κενά στη μύτη και στα πλάγια. Έτσι, αυτό διορθώνεται με μια καλή πάνινη μάσκα πάνω από τη χειρουργική.

Στα κενά, όπως μπαινοβγαίνει ο αέρας, μπορεί να μπαινοβγεί και ο ιός. Αυτό είναι πρόβλημα γιατί έχουμε και τα καινούργια στελέχη του ιού που μεταφέρονται πολύ ευκολότερα».

Την ίδια στιγμή, πολλές και διαφορετικές δοκιμές με συνδυασμούς από μάσκες πολλών τύπων δείχνει on camera ο Τσαντ Ρόι, διευθυντής Αεροβιολογίας Μεταδιδόμενων Νοσημάτων στο Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Πρωτευόντων Ειδών του Πανεπιστημίου Τουλέιν. Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, ποιο είναι το αποτέλεσμα των δοκιμών αυτών.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα