«Πέφτουν» οι υπογραφές! Ξεπεράστηκαν τα προβλήματα για την επέκταση του Βιολογικού της Πάτρας

05.07.2021 / 8:39
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
viologikos

Ένα σημαντικό έργο που θα απαλλάξει εκατοντάδες νοικοκυριά από τους βόθρους, προωθεί η ΔΕΥΑ Πατρών. Πρόκειται για την επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού, ένα έργο αναγκαίο από τη στιγμή που έχει ξεκινήσει η κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου, με τις διασωληνώσεις να προχωρούν σε ένα μεγάλο κομμάτι της Πάτρας που δεν διέθετε, μέχρι σήμερα, αποχετεύσεις.

Οι καθυστερήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Νεολόγου» το έργο είχε καθυστερήσει εξαιτίας μιας δικαστικής διαμάχης που είχαν μεταξύ τους οι υποψήφιοι ανάδοχοι που είχαν υποβάλει τις προσφορές τους για να αναλάβουν το έργο.

Το ζήτημα τακτοποιήθηκε νομικά, η εταιρεία που αναλαμβάνει το έργο είναι η «Εργοδυναμική» με έδρα την Πάτρα και ο προϋπολογισμός του θα φτάσει τα 9.900.000 ευρώ. Το έργο θα ενισχύσει τη δυναμικότητα της υφιστάμενης υποδομής κατά 30 χιλ. ισοδύναμους κατοίκους. Φορέας υλοποίησης είναι η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Πατρών.

Ήδη έχουν εγκριθεί οι σχετικές συμβάσεις και μέσα στις επόμενες μέρες, πρόκειται να πέσουν οι υπογραφές για να ξεκινήσει το έργο.

Το έργο της επέκτασης του Βιολογικού Καθαρισμού θα προχωρήσει παράλληλα με την κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου για όλες εκείνες της περιοχές που μέχρι σήμερα δεν συμπεριλαμβάνονταν στο δίκτυο.

Η συγκεκριμένη επέκταση αφορά τις περιοχές Βραχνείκα, Ροϊτικά, Μονοδέντρι, ένα κομμάτι της Οβρυάς και  από την άλλη πλευρά της πόλης, το Ρίο και την περιοχή του Αγίου Βασιλείου. Το έργο θα εκτελεστεί εντός 30 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης, σύμφωνα με την προκήρυξη και θα ενισχύσει τη δυναμικότητα της υφιστάμενης υποδομής κατά 30 χιλ. ισοδύναμους κατοίκους. Φορέας υλοποίησης είναι η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Πατρών. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πιο συγκεκριμένα από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, με τίτλο Πράξης την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Λυμάτων του Δήμου Πατρέων.

Σημειώνεται ότι στην αχαϊκή πρωτεύουσα λειτουργεί Βιολογικός Καθαρισμός ήδη από το 2001. Η μονάδα είναι εγκατεστημένη σε οικόπεδο έκτασης 80 στρεμμάτων και αποτελεί μία από τις πλέον σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας λυμάτων στην Ελλάδα.

Καταργούνται οι βόθροι

Η κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου, ένα έργο που ήδη έχει ξεκινήσει με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ αφού συμπεριλαμβάνεται στο φάκελο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, θα δώσει την δυνατότητα σε όλες τις περιοχές των πρώην καπποδιστριακών δήμων να απαλλαγούν από τους βόθρους.

Ως γνωστών, οι  κάτοικοι της νότιας και ανατολικής Πάτρας ταλαιπωρούνταν όλα αυτά τα χρόνια με τους βόθρους, πληρώνοντας ταυτόχρονα ένα πάγιο έξοδο, σε συχνά – πυκνά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να τους αδειάζουν.

Από την άλλη οι κάτοικοι των περιοχών της βόρειας Πάτρας, μπορεί να έχουν αποχετευτικό δίκτυο, πλην όμως αυτό δεν λειτουργούσε, αφού δεν ήταν συνδεδεμένο με τον Βιολογικό Καθαρισμό.

Με την επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού ανάβει το «πράσινο» φως της λειτουργίας του αποχετευτικού δικτύου για τους κατοίκους του Ρίου – που αποτελεί και την μεγαλύτερη σε έκταση και σε πληθυσμό περιοχή της βόρειας Πάτρας – και για αυτούς του Αγίου Βασιλείου.

Θα χρειαστεί τουλάχιστον μία ακόμα επέκταση

Το έργο της επέκτασης Βιολογικού Καθαρισμού, όπως εύκολα καταλαβαίνει κάποιος, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει όλες τις παραπάνω περιοχές, πέρα από αυτές που αναφέραμε.

Έτσι, από τη στιγμή που το αποχετευτικό δίκτυο μεγαλώνει η ΔΕΥΑ Πατρών θα χρειαστεί να προχωρήσει και σε νέα επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού.

Ήδη η Δημοτική Επιχείρηση έχει στα σχέδια της το έργο της νέας επέκτασης, έχοντας προχωρήσει σε αντίστοιχες μελέτες και μέσα στο επόμενο διάστημα θα κινήσει τις διαδικασίες για να προκηρύξει τον εν λόγω διαγωνισμό.

Στόχος της είναι να μην υπάρξει κάποια άλλη καθυστέρηση, έτσι ώστε μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια το αργότερο όλα τα σπίτια της Πάτρας, σε όλη την επικράτεια του δήμου να εξυπηρετούνται μέσω του αποχετευτικού δικτύου το οποίο μέχρι τότε θα έχει ολοκληρωθεί ως έργο.

Οι κινήσεις για έναν νέο Βιολογικό Καθαρισμό

Από εκεί και πέρα όμως, υπάρχει ένα θέμα το οποίο, σύμφωνα με τα στελέχη της ΔΕΥΑΠ, εκτιμάται ότι θα προκύψει.

Εφόσον όλη η Πάτρα συμπεριληφθεί στο αποχετευτικό δίκτυο, είναι αρκετά πιθανό να μην είναι αρκετές οι  επεκτάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού και να χρειαστεί η κατασκευή ενός νέου.

Το ενδεχόμενο αυτό υπάρχει ήδη στο μυαλό των στελεχών της ΔΕΥΑΠ και έχουν ξεκινήσει ορισμένες μελέτες για την κατασκευή του, αναζητώντας τον χώρο που θα δημιουργηθεί, αλλά και το πρόγραμμα το οποίο θα μπορούσε να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση του.

Για τον λόγο αυτό η ΔΕΥΑΠ σκοπεύει να ξεσκονίσει και να περάσει από το μικροσκόπιο το νέο ΕΣΠΑ. Σε κάθε περίπτωση ένα τέτοιο έργο έχει μια μακροπρόθεσμη προοπτική και αφορά κυρίως τις μελλοντικές γενιές των πατρινών.

Θαλάσσιο περιβάλλον και αναβάθμιση παράκτιων περιοχών

Αυτό που προέχει για την ώρα για τη Δημοτική Επιχείρηση είναι η ολοκλήρωση του έργου της κατασκευής του αποχετευτικού δικτύου, η πρώτη επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού και στη συνέχεια η δεύτερη που να απευθύνεται στις εν απομείνασες περιοχές.

Είναι τρία έργα ταυτόσημα που εκτός από το ότι θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων των εν λόγω περιοχών, θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη του θαλάσσιου πλούτου της Πάτρας και στον πλήρη καθαρισμό του θαλάσσιου περιβάλλοντος, γύρω από την αστική ζώνη της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Αυτό σημαίνει ότι όλες οι παράκτιες περιοχές της Πάτρας θα έχουν πλέον την δυνατότητα να αναβαθμιστούν τα επόμενα χρόνια. 

Κ.Α.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα