Παύλος Μαρινάκης: «Ό,τι έχουμε πει προεκλογικά ισχύει στο ακέραιο»

04.07.2023 / 8:10
marinakis-1

Ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, έδωσε σήμερα (3/7) την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη με αυτό τον ρόλο.

Αρχικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη φασαρία που έγινε σήμερα για τη χωροταξία στη νέα Βουλή. Όπως είπε στην ΕΡΤ: «Δεν ξεκίνησε κάποιο θέμα από τη Νέα Δημοκρατία, υπεβλήθη ουσιαστικά μια ένσταση από την πλευρά της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Άρα νομίζω ότι με καλή θέληση, το θέμα θα λυθεί από τους αρμόδιους. Δηλαδή, πιστεύω ότι θα λυθεί συναινετικά και νομίζω ότι είναι μια ευρύτερη συζήτηση. Μας το έδειξε αυτό και το αποτέλεσμα των εκλογών. Μας το έδειξαν και οι πολίτες με τις πολλές περιοδείες που κάναμε και προεκλογικά ή τους προηγούμενους μήνες. Το καλλιεργήσαμε και εμείς, το δείξαμε και εμείς με τη συμπεριφορά μας και θα θέλαμε να το δείξουμε στην πράξη και μετά τις εκλογές. Ο κόσμος θέλει να πάμε μπροστά ενωμένοι, να ασχοληθούμε με τα προβλήματα της καθημερινότητας και να τα λύσουμε».

Με αφορμή την αυριανή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Υγείας, ο κ. Μαρινάκης μίλησε σχετικά με το τι περιλαμβάνει ο μπλε φάκελος που έχει ο κ. Χρυσοχοίδης στα χέρια του και ποια θα είναι η πρώτη παρέμβαση στον χώρο της υγείας. «Οι μπλε φάκελοι συνολικά και αυτός που αφορά το υπουργείο Υγείας είναι οι εντολές. Αυτό το οποίο αποφάσισαν οι Έλληνες πολίτες. Τo προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, όπως πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα, μέσα σε μια τετραετία. Είναι οι δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας στο πρόγραμμά της, αλλά είναι και όσα έχουν νομοθετηθεί τα προηγούμενα χρόνια και όλα όσα πρέπει να λυθούν συνολικά. Εν προκειμένω νομίζω ότι είναι μια από τις προτεραιότητες. Το έχει εκφράσει προσωπικά ο πρωθυπουργός. Χωρίζεται σε κάποιες πρωτοβουλίες. Πρώτη και κυριότερη η ενίσχυση του ΕΣΥ, με πρόσληψη υγειονομικών. Θα δρομολογηθούν το συντομότερο δυνατό με βάση και τις δυνατότητες της χώρας και θα δοθεί προτεραιότητα σε αυτό. Θα τα δούμε αναλυτικά και νομίζω όλα τα υπόλοιπα σε όσα έχει να κάνει με το ΕΚΑΒ, με όλα όσα έχουμε πει, με τους χρόνους αναμονής των χειρουργείων. Είναι μια από τις βασικές σκέψεις με βάση τις οποίες θα χαράξει τη στρατηγική του ο πρωθυπουργός και το αρμόδιο υπουργείο. Θα ακολουθήσουν προγραμματικές δηλώσεις, στις οποίες νομίζω θα ακούσουμε αναλυτικά», είπε.

Πρόσθεσε πως: «Ό,τι έχουμε πει προεκλογικά ισχύει στο ακέραιο και στην περίπτωση του ΕΚΑΒ. Όμως, επειδή οι ανάγκες είναι αυξημένες και η πλήρης υλοποίηση του προγράμματός μας μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο, αλλά θα γίνει σίγουρα μέσα στο συντομότερο χρονικό διάστημα, θα ληφθούν και κάποιες πρωτοβουλίες πιο άμεσες, όπως τα μεικτά πληρώματα του ΕΚΑΒ. Αυτά προφανώς αφορούν και περιοχές οι οποίες είναι περισσότερο προβληματικές και παρατηρήθηκαν αυτά τα φαινόμενα τα οποία κάποια είχανε και τραγική κατάληξη τις προηγούμενες εβδομάδες. Θα υπάρχουν δηλαδή και άμεσες λύσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι άμεσες λύσεις, θα υποκαταστήσουν τις μόνιμες. Εμείς θέλουμε τις μόνιμες λύσεις και σε κάθε περίπτωση πολλά από αυτά τα οποία θα δούμε να γίνονται στον χώρο της υγείας, όπως η αναμόρφωση ανακαίνιση νοσοκομείων και κέντρων υγείας που είναι σε μία περίπτωση τα νοσοκομεία πάνω από 80 και στην άλλη περίπτωση τα Κέντρα Υγείας πάνω από 150, έχουν ήδη δρομολογηθεί με βάση τους πόρους του Ταμείου ανάκαμψης και θα μέσα στην τριετία θα τα δούμε να γίνονται πράξη».

Όσον αφορά στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μαρινάκης χαρακτηριστικά ανέφερε: «Θεωρώ ότι ήταν πολύ καθαρή η εντολή των Ελλήνων πολιτών να προχωρήσουμε μπροστά, να προχωρήσουμε ενωμένοι μπροστά και να υλοποιήσουμε όλες τις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος, να ισχυροποιήσουμε κι άλλο τη χώρα και να κάνουμε όλα όσα πρέπει να κάνουμε για μία ακόμα πιο ισχυρή Ελλάδα. Και βέβαια υπηρετώντας το σύνολο των Ελλήνων πολιτών. Είναι δεδομένο ότι χρειαζόμαστε και μία ισχυρή αντιπολίτευση. Δεν είναι νομίζω δική μας δουλειά, ούτε της Νέας Δημοκρατίας, ούτε της κυβέρνησης να σχολιάζει τα εσωκομματικά ενός συγκεκριμένου κόμματος. Ελπίζω να αποκτήσει η χώρα μία αντιπολίτευση η οποία θα μιλάει πολιτικά, θα αντιπολιτεύεται σκληρά πολιτικά για το καλό της χώρας. Αυτό είναι μία ευχή που πρέπει να κάνουμε όλοι».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, με τις ρητορικές εξάρσεις του Ερντογάν να φαίνεται πως… επιστρέφουν. «Νομίζω ότι η τετραετία που προηγήθηκε αποτελεί το μεγαλύτερο τεκμήριο αξιοπιστίας και το μεγαλύτερο εχέγγυο στο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση αυτή, δεν κάνει ούτε βήμα πίσω στα εθνικά συμφέροντα. Από εκεί και πέρα επιδιώκει τον διάλογο, την επίλυση της μοναδικής διαφοράς που υπάρχει και τη συζήτηση για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που μπορούν να συζητηθούν. Για τα ζητήματα όπως της πολιτικής προστασίας, όλα όσα έχει πει πρωθυπουργός, αλλά η διαφορά παραμένει μία. Σίγουρα εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε καμία υποχώρηση. Όλη μας η πολιτική έχει καταφέρει να ισχυροποιήσει την Ελλάδα συνολικά στη γειτονιά μας. Και ως προς το ζήτημα του μεταναστευτικού, νομίζω ότι τα αποτελέσματα, η αυταπάρνηση των γυναικών και των ανδρών του Λιμενικού Σώματος, το γεγονός ότι πλέον στην Ελλάδα οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι ταλαιπωρούνται εκμεταλλευόμενοι από τους διακινητές, ζουν σε πολύ καλύτερες συνθήκες, οι δομές ντροπής έχουν κλείσει, οπότε η χώρα μας νομίζω ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση», τόνισε.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε σχετικά με το μεταναστευτικό γενικότερα ότι: «Πρέπει περισσότερο από ποτέ να πειστεί το σύνολο των Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Έχουν γίνει κινήσεις ήδη, αρκετά βήματα, έχουμε πάει μπροστά. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης. Η διαχείριση του μεταναστευτικού, όσο καλύτερη και αν είναι τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας σε σχέση με τα προηγούμενα, για να γίνει ακόμα καλύτερα και να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα και το κυριότερο προς όφελος όλων και των προσφύγων και των μεταναστών, πρέπει να έχει μία πιο κεντρική διαχείριση από την Ευρώπη. Αυτές είναι και πρωτοβουλίες που έλαβε και στις τελευταίες συζητήσεις που είχε ο πρωθυπουργός και στην πρόσφατη σύσκεψη και νομίζω ότι έχουμε κάθε λόγο συγκρατημένα να αισιοδοξουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα