Παύλος Γερουλάνος: «Η Πάτρα είναι ένας γίγαντας που κοιμάται» -«Όποιος ενδιαφέρεται να ηγηθεί ας φέρει προτάσεις για την επόμενη μέρα της πατρίδας»

22.12.2020 / 9:06
geroylanos-paylos-thumb-large

Συνέντευξη στον Αλέξανδρο Κογκόλη

Για όλους και για όλα μίλησε στο «Νεολόγο» ο πρώην Υπουργός και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αθήνα είσαι εσύ»  Παύλος Γερουλάνος. Όπως δηλώνει, «οι στιγμές στη μάχη με τον κορωνοϊό είναι δύσκολες και δεν χωρούν διγλωσσία από την κυβέρνηση και μόνο καταγγελίες από την αντιπολίτευση». Θεωρεί πως στο δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν ακούστηκαν οι θέσεις του ΚΙΝΑΛ, όπως στο πρώτο, που η στάση του συζητήθηκε θετικά. 

Επιπροσθέτως, ο κ. Γερουλάνος υποστηρίζει πως από το σχέδιο Πισσαρίδη για την οικονομία απουσιάζει η κοινωνία, ενώ σημειώνει ότι «όποιος ενδιαφέρεται να ηγηθεί του προοδευτικού χώρου θα πρέπει να φέρει προτάσεις για την επόμενη μέρα της πατρίδας».   

Ακόμη, πιστεύει πως «η Πάτρα είναι ένας κοιμώμενος γίγαντας, με αναπτυξιακές προοπτικές και ευκαιρίες που μπορεί να αναδείξει μόνο η τοπική κοινωνία».

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως η κατάσταση με τον κορωνοϊό είναι μεν δύσκολη, αλλά διαχειρίσιμη. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει πως η συνθήκη στα νοσοκομεία είναι εκτός ελέγχου. Ποια είναι η άποψή σας;

Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη ώρα της μάχης. Η πορεία μας αυτούς τους μήνες θα καθορίσει σε τι κατάσταση θα μας βρει η επόμενη μέρα. Διότι ακόμα και αν κυκλοφορήσει άμεσα το εμβόλιο θα πάρει χρόνο να εμπιστευτούμε το περιβάλλον μας.  Δύσκολες επιλογές όπως υγεία ή οικονομία, υγεία ή δημοκρατία, θα καθορίζουν τις ατομικές και κοινωνικές μας επιλογές για καιρό. Άρα, καθετί που λέει, καθετί που κάνει η πολιτική ηγεσία, έχει αντίκτυπο. Σε αυτήν τη συγκυρία, η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι δε χωρά διγλωσσία.  Όταν ηγείσαι σε τέτοια κρίση δεν μπορείς να είσαι απόλυτος για τις εκδηλώσεις στο Πολυτεχνείο στην Αθήνα αλλά χαλαρός με τις εκδηλώσεις για τον Άγιο Δημήτριο στη Θεσσαλονίκη.  Τέτοιες συμπεριφορές μπερδεύουν τον κόσμο, απαξιώνουν τους ειδικούς και καταστρέφουν  αποτελεσματικότητα που η κυβέρνηση είχε χτίσει στο πρώτο κύμα της πανδημίας.  Το ίδιο και η αντιπολίτευση.  Αν περιμένει να κερδίσει έδαφος καταγγέλλοντας,  θα χάσει.  Οι μέρες είναι κρίσιμες και ο κόσμος κρίνει αυστηρά.  Τώρα είναι η ώρα να βάλουμε στο τραπέζι εναλλακτικές προτάσεις για την εποχή μετά την πανδημία και θα πείσει για τις προτάσεις του όποιος έχει συμπεριφερθεί με συνέπεια και σοβαρότητα.

Θεωρείτε πώς να αντανακλαστικά του ΚΙΝΑΛ, ως προς το πλαίσιο προτάσεων για την υγειονομική κρίση, την οικονομία, την εργασία και τις συνέπειες του κορωνοϊού, σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας των πολιτών, ήταν άμεσα και αποτελεσματικά; Εντοπίζετε ελλείψεις και ίσως δυσκολία στην επικοινωνία των θέσεών του στην κοινωνία;

Στο πρώτο κύμα της πανδημίας, το ΚΙΝΑΛ στήριξε την κυβέρνηση όπου έπρεπε και έφερε προτάσεις εκεί που η κυβέρνηση έδειχνε αδύναμη.  Για πρώτη φορά μετά από καιρό, όχι μόνο ακούστηκαν οι προτάσεις του αλλά συζητήθηκε θετικά η στάση του.  Δυστυχώς, δεν συνέβη το ίδιο στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.  Είναι καιρός τώρα που επιμένω ότι όταν ο χώρος μας φέρνει δικές του προτάσεις στο προσκήνιο κερδίζει τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ που σήμερα ψηφίζει Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ ή μένει στο περιθώριο της πολιτικής. Δεν είναι λίγοι.  Σε σχέση με το 2009, ενάμισι εκατομμύριο λιγότεροι άνθρωποι πάνε στην κάλπη να ψηφίσουν. Στη μεγάλη τους πλειοψηφία προέρχονται από τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ.  Στόχος μας πρέπει να είναι η ενεργοποίηση, συμμετοχή και κοινή δράση με τον κόσμο αυτό, να κερδίσουμε ξανά τις καρδιές αυτών των πολιτών και για να το κάνουμε πρέπει να μιλήσουμε για το αύριο της Ελλάδας με προτάσεις.  

Οι μέρες που έρχονται θα είναι πιο δύσκολες στην οικονομία; Σας καλύπτει το πλάνο Πισσαρίδη;

Από το σχέδιο Πισσαρίδη απουσιάζει το βασικό στοιχείο που μπορεί να εξασφαλίσει την επιτυχία του.  Απουσιάζει η ελληνική κοινωνία.  Αν θέλουμε να αλλάξουμε τη γραμμική διαχείριση της πολιτικής κατάστασης και να κινητοποιήσουμε την κοινωνία να πετύχει περισσότερα από αυτό που μοιάζει σήμερα εφικτό, πρέπει να δώσουμε ελπίδα ότι όλοι μας έχουμε ρόλο να παίξουμε την επόμενη μέρα.  Η έκθεση Πισσαρίδη, στην καλύτερη περίπτωση, φέρνει προτάσεις που θα απελευθερώσουν τις υπαρκτές οικονομικές δυνάμεις, το υπαρκτό κεφάλαιο από την γραφειοκρατία.  Εμείς πρέπει να καταθέσουμε μια πρόταση που διευρύνει την παραγωγική βάση, που βάζει περισσότερους Έλληνες και Ελληνίδες στην διαδικασία παραγωγής πολιτισμικού, κοινωνικού και οικονομικού πλούτου.  Μόνο μέσα από μια τέτοια διεύρυνση της παραγωγικής βάσης θα αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας ώστε περισσότεροι Έλληνες και Ελληνίδες να έχουν πρόσβαση και να αξιοποιήσουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας.

Έχετε φίλους στην Πάτρα; Ποια είναι η πρώτη σας σκέψη όταν ακούτε την πόλη;

Πολλούς και αγαπημένους. Η Πάτρα είναι γίγαντας που κοιμάται.  Σαν πόλη, σαν πρωτεύουσα περιφέρειας, σαν λιμάνι, σαν τουριστικός προορισμός, σαν πανεπιστημιούπολη, σαν Βιομηχανική Ζώνη έχει τεράστιες δυνατότητες που μένουν αναξιοποίητες.  Γιατί; Διότι εξαρτάται από ένα κεντρικό πολιτικό σύστημα που τα θέλει όλα υπό έλεγχο.  Ας πάρουμε για παράδειγμα τον τουρισμό.  Μια σύμπραξη της Δυτικής Ελλάδας με την Πελοπόννησο θα μπορούσε να κάνει θαύματα στον τουρισμό περιπέτειας.  Να ανταγωνίζεται τις μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου.  Χώρες που έχουν 90% πληρότητα όλο το χρόνο διότι «πουλούν» πολιτισμό, γαστρονομία, οινοτουρισμό, αθλητικό τουρισμό, περιηγήσεις και αποκατάσταση, θρησκευτικό τουρισμό.  Η Πελοπόννησος έχει τα πάντα για να ανταγωνιστεί τα θηρία του κλάδου αλλά, αντί για αυτό, πλασάρεται ως φθηνό Αιγαίο. Γιατί;  Διότι κανένας στην Αθήνα, κράτος και επιχειρηματίες, δεν θα σκύψουν πάνω από τα προβλήματα και τις ευκαιρίες που έχει η περιοχή.  Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο η τοπική κοινωνία αλλά θα χρειαστεί τα εργαλεία που σήμερα ελέγχει το κεντρικό πολιτικό σύστημα.  Η Ελλάδα χρειάζεται ένα σχέδιο που αποσυγκεντρώνει την εξουσία.

Θα είστε υποψήφιος αρχηγός του ΚΙΝΑΛ; Με ποιες προϋποθέσεις, ποιους και με ποια στόχευση για το κόμμα; Θεωρείται πως η θητεία της Φ. Γεννηματά ήταν, έως τώρα, επιτυχής;

Με όλο το σεβασμό στο κοινό που ασχολείται με αυτή τη θεματολογία θα πω ότι δεν είναι ώρα για τέτοια κουβέντα.  Καθημερινά χάνουμε συνανθρώπους μας στις ΜΕΘ και κάθε μέρα τα πράγματα δείχνουν ότι ξημερώνει μια μέρα δύσκολη για τα ελληνικά νοικοκυριά.  Τώρα είναι ώρα για προτάσεις πολιτικής και όχι για το ποιος θα είναι αρχηγός σε μια διαδικασία που παραμένει θολή.  Όπως είπα και πριν, τώρα είναι η ώρα που η κοινωνία μας χρειάζεται εποικοδομητικές προτάσεις και εμείς μόνο τέτοιες θα φέρουμε στο τραπέζι.  Ιδέες για το πώς θα χτίσουμε μια κοινωνία δίκαιη και μια οικονομία που να υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας.

  Επισήμως ή ανεπισήμως αρκετά στελέχη του ΚΙΝΑΛ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ηγεσία. Εκτός της Φώφης Γεννηματά, Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος κι εσείς. Θεωρείτε πως είστε πολλοί για ένα πλέον όχι μεγάλο κόμμα; Ποια η σχέση σας –πολιτική και προσωπική-  με τους υπολοίπους;

Ποτέ δεν προσωποποίησα πολιτικές διαφορές. Μιλάω με όλους, και την επόμενη μέρα θα χρειαστεί να πολλαπλασιάσουμε δυνάμεις. Όχι απλά να τις αυξήσουμε. Καθένας έχει τις απόψεις του και πιστεύω είναι αναγκαίο να ακουστούν και να κριθούν περισσότερες απόψεις δημοσίως.  Όποιος ενδιαφέρεται να ηγηθεί του χώρου ας φέρει προτάσεις για την επόμενη μέρα της πατρίδας μας.  

Δεδομένων των χαμηλών ποσοστών που λαμβάνει το ΚΙΝΑΛ στις δημοσκοπήσεις, πιστεύετε πως ήδη έχει τελειώσει το σενάριο της μεγάλη διεύρυνσης της παράταξης σας, τόσο ουσιαστικά όσο και σε ποσοστό; Με βάση την έως ώρας κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ στην κεντροαριστερά και ως δεύτερου πόλου εξουσίας.

Τίποτα δεν έχει κριθεί.  Το μόνο σίγουρο είναι ότι η χώρα έχει ανάγκη, άμεσα μια σοβαρή, εναλλακτική πρόταση εξουσίας απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ ασχολείται με τα εσωτερικά του και κάνει φθηνή αντιπολίτευση δεν αποτελεί πόλο που μπορεί να διεκδικήσει ξανά την εξουσία – και πολύ δύσκολα θα αλλάξει αυτό.  Ο χώρος όμως έχει μια μεγάλη ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσει αν δώσει λύσεις για τα μεγάλα θέματα που αφορούν το Λαό και την Πατρίδα.  Να δώσει όραμα για το μέλλον.  Πίσω από τέτοιες λύσεις θα συσπειρωθούν όλες μας οι δυνάμεις.

Πως αξιολογείτε την έως τώρα πορεία του κ. Μπακογιάννη στον Δήμο Αθηναίων;

Ο Μεγάλος Περίπατος έδωσε το στίγμα της δημαρχίας του κ. Μπακογιάννη.  Οικειοποιήθηκε μια καλή ιδέα του ΠΑΣΟΚ αλλά την υλοποίησε με τρόπο απογοητευτικό διότι δεν μπήκε στην ουσία των πραγμάτων. Δεν ασχολήθηκε με την υλοποίηση. Σήμερα, αντί να ετοιμάζει την πόλη για την ημέρα “μετά”, με ουσιαστικές προτάσεις για την κοινωνία και την οικονομία της, προσπαθεί να κερδίσει χαμένο έδαφος με κινήσεις εντυπωσιασμού.  Ο κόσμος όμως έχει χορτάσει υποσχέσεις και θέλει έργα που δίνουν προοπτική στην πόλη, διευκολύνουν τη ζωή του και ομορφαίνουν την καθημερινότητά του. 

(από εφημερίδα Νεολόγος των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα