Πατρών – Πύργου: Πιο κοντά στην έναρξη του το έργο

01.07.2021 / 9:24
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
patron_pirgou

Μετά την ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων με τον Ε65 που συνολικά πλέον περνά σε φάση κατασκευής, τα οδικά έργα αφορούν πιο συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας και θα είναι εκείνα που θα μας οδηγήσουν προς το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.
Οι τρεις μεγάλες ΣΔΙΤ και οι δύο παραχωρήσεις αφορούν τον ΒΟΑΚ, την υποθαλάσσια Σαλαμίνας-Περάματος, το δυτικό τμήμα της Ολυμπίας Οδού Πάτρα-Πύργος, το flyover της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης και το Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη.

Τα τρία δημόσια έργα είναι η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης, η Παράκαμψη Χαλκίδας και το ανατολικό τμήμα του ΒΟΑΚ Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος.

Το κόστος όλων αυτών των έργων αγγίζει τα 3,5 δισ. ευρώ και θα αποτελέσουν σημείο μάχης για τους μεγάλους τεχνικούς ομίλους της χώρας.

Μην ξεχνάμε ότι πέρα από το έργο του Ε65 η χώρα δεν έχει δει νέο μεγάλο οδικό έργο τα τελευταία χρόνια (μετά την ολοκλήρωση των μεγάλων αυτοκινητόδρομων).

Κοινό σημείο σχεδόν όλων των έργων είναι το 2023 καθώς τότε εκτιμάται για τα περισσότερα ως η εκκίνηση της κατασκευαστικής τους περιόδου. Τα προχωρημένα Το έργο που βρίσκεται πιο κοντά στην έναρξη υλοποίησης είναι το δυτικό τμήμα της Ολυμπίας Οδού, Πάτρα-Πύργος.

Η τελική απάντηση της DG Comp αναμένεται και η εκτίμηση είναι μέχρι το τέλος του έτους θα μπορούσαν τα έργα να έχουν ξεκινήσει. Η παραχωρησιούχος Ολυμπία Οδός είναι έτοιμη για να ξεκινήσει τις κατασκευές μόλις ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες που είναι πέρα από την έγκριση η υπογραφή νέας τροποποιημένης σύμβασης και η κύρωση από την Βουλή. Ως προχωρημένο έργο θεωρείται εκείνο της Υποθαλάσσιας Σύνδεσης Σαλαμίνας-Περάματος.

Ο διαγωνισμός κλείνει φέτος 5 χρόνια καθώς ξεκίνησε το 2016. Η περιβαλλοντική μελέτη έχει κατατεθεί και όπως όλα δείχνουν δεν θα αργήσουμε να περάσουμε στην τελική φάση που είναι η κατάθεση των τεχνικών και οικονομικών προσφορών. Το έργο κάτω από ιδανικές συνθήκες θα μπορούσε να ξεκινήσει το 2023. Από εκεί και έπειτα έχουμε projects των οποίων οι διαγωνισμοί έχουν ως κοινή συνισταμένη το σημείο ωριμότητας.

Στην έναρξη της Β`φάσης βρίσκονται ή θα περάσουν το flyover, το Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη και το μεγάλο νέο στοίχημα της χώρας που είναι ο ΒΟΑΚ. Τα δύο πρώτα έργα έχουν περισσότερο τοπικό χαρακτήρα και θα μπορούσαν δυνητικά να δούμε να ξεκινούν γύρω στο 2023.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα