Ζουν με κεριά στο σκοτάδι και το κρύο από τις αρχές Ιανουαρίου – Συγκλονίζει Πατρινό ζευγάρι

23.01.2022 / 22:00
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
1300

Χωρίς ρεύμα ζουν σπίτια και οικογένειες της διπλανής πόρτας στην Πάτρα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Ένα τέτοιο σπίτι βρήκε και ο «Ν». Είναι το διαμέρισμα της Η.Ρ.(σ.σ. τα στοιχεία της οικογένειας είναι στη διάθεση της εφημερίδας) σε κεντρική και πολυσύχναστη γειτονιάς της Πάτρας, ένα σπίτι της διπλανής πόρτας, ζεστό στην ατμόσφαιρα και γεμάτο θαλπωρή για τον επισκέπτη, ακόμα και τώρα που είναι κρύο αφού εδώ και δυο σχεδόν εβδομάδες, είναι χωρίς ρεύμα και θέρμανση.

Το ρεύμα στο σπίτι της κόπηκε τρεις μέρες μετά την Πρωτοχρονιά. Η Η.Ρ. που ζει μαζί με τον καρδιοπαθή σύζυγο της χρωστάει ένα ποσό που από ότι μας λέει ξεπερνάει  τα 2.000 ευρώ.

Δεν μπόρεσαν ποτέ να τακτοποιήσουν το χρέος αφού, όσες διακανονισμούς και αν έκαναν οι δόσεις ήταν αρκετά υψηλές για να ανταποκριθούν με την πενιχρή σύνταξη του συζύγου της που από τα 750 και κάτι ευρώ και η οποία «ψαλιδίστηκε» στα χρόνια της οικονομικής κρίσης στα 450 ευρώ.

Πλέον η ίδια και ο σύζυγος της είναι αναγκασμένοι στην ηλικία που βρίσκονται (άνω των 65 και οι δύο) να ζουν στο σκοτάδι μέχρι να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα τους. «Μας είχαν  κόψει και στο παρελθόν το ρεύμα, όμως τότε είχαμε βρει κάποια χρήματα και το είχαμε επαναφέρει μέσα σε δύο μέρες.  Αυτή τη φορά είμαστε τόσες μέρες χωρίς ρεύμα και έτσι όπως πάει η κατάσταση, αν δεν αλλάξει κάτι, θα το συνηθίσουμε» λέει με μία πικρή δόση χιούμορ.

Όταν νυχτώνει…

Οι δυσκολίες για μια οικογένεια, ακόμα και για ένα ζευγάρι, να ζει χωρίς ρεύμα έστω και για δύο εβδομάδες, είναι μεγάλες.  Η διακοπή του ρεύματος βρήκε το ζευγάρι των ηλικιωμένων με τα κρύα του Διομήδη και την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας προς τα κάτω. «Είναι δύσκολα, τι να λέμε, δεν έχει λόγια αυτή η κατάσταση για να περιγραφεί.

Κάνει κρύο, χωρίς ρεύμα δεν μπορούμε να μαγειρέψουμε, να πλυθούμε, να εξυπηρετηθούμε, όμως, το πιο δύσκολα από όλα είναι το ψυχολογικό κομμάτι. Τη μέρα κάπως πάει και έρχεται.

Κοιτάζουμε να κάνουμε καμία βόλτα στην πλατεία, να απασχολούμαστε με διάφορες δουλειές μέσα στο σπίτι, να πηγαίνουμε να βλέπουμε τα εγγονάκια μας, όμως το βράδυ, όταν σκοτεινιάζει δεν παλεύεται. Δεν αντέχεται αυτό το πράγμα…».

Τη νύχτα είναι που ανάβουν τα κεριά στο σαλόνι και το καντηλάκι στο δωμάτιο για να τους δίνει λίγο φως και την πίστη, αλλά και την ελπίδα ότι η κατάσταση τους αυτή θα είναι προσωρινή και θα αλλάξει γρήγορα.

Αυτά για να βλέπουν και να περπατούν μέσα στο σπίτι τους. Όσο για το κρύο; Κουκουλώνονται με τις ζακέτες και τις κουβέρτες τους όπως μας λένε.   «Μαγειρεύο

*Μετά την δημοσίευση του θέματος υπήρξε ενδιαφέρον από τον ΔΕΔΔΗΕ για να επανασυνδεθεί η ηλεκτροδότηση.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα