Παρασκευή, 21.01.2022, 8:00 πμ

Πατρινο – γνωσία

22.05.2021 / 13:30
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
1944 ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΡΙΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ , Ο ,Π.ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕ

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΟΥΛΙΑΤΟΥ

Τι βρίσκει τη θέση του σε ένα αρχείο σήμερα;
Και πως ορίζεται αυτό; Είναι προφανές ότι η τεχνολογία με την δυνατότητα ψηφιακού διαμοιρασμού ανατίναξε κάθε έννοια συλλογής, όπως της ξέραμε.
Αυτό που ήταν κτήμα του ενός, ή μερικών, τώρα μπορεί να γίνει προσιτό απ όλους
Για να το καταλάβεις, εικόνες και τεκμήρια της Πάτρας είχαμε από κάποιες εκδόσεις και φωτογραφικά αρχεία, κάποιους περιηγητές και παράπλευρα αποτελέσματα δράσεων εμπορικού, πολιτικού ή άλλου χαρακτήρα.
Μπαίνοντας στην εποχή των δικτύων και της απόκτησης από όλους μας, δυνατοτήτων αναζήτησης, δημοσίευσης και διαμοιρασμού, ένα νέο, ψηφιακό, κύμα μετέβαλε για πάντα το τοπίο.
Μια έκφραση αυτού του κύματος, διάλεξα να γνωρίσουμε σήμερα: την ομάδα PATRAS PHOTOS OLD SPECIAL
Το πιθανότερο είναι να έχουμε ήδη συναντήσει στις περιηγήσεις μας την ομάδα αυτή και να έχουμε ήδη μια γενική ιδέα για το περιεχόμενο και τους στόχους της.
Άλλωστε έχει ήδη 18.500 μέλη και επεκτείνεται διαρκώς.
Αλλά, επειδή πίσω από κάθε πετυχημένη προσπάθεια, υπάρχουν άνθρωποι, ας μάθουμε λίγο περισσότερα γι αυτούς και το έργο τους.
Εκ μέρους της ομάδας μίλησα με τον κ. Βασίλη Καραβασίλη, που είναι ένας από τους διαχειριστές της.
Να τι είπαμε:

Πως ξεκίνησε η ομάδα και ποιος ήταν ο αρχικός της στόχος;
Παραμένει ο ίδιος;
H ομάδα δημιουργήθηκε το 2015 από τον Παναγιώτη Πορφυρόπουλο ο οποίος κάλεσε μαζικά Πατρινούς φίλους του για ένα όμορφο ταξίδι μέσα από την ποιοτική φωτογραφία στο νοσταλγικό κόσμο των αναμνήσεων, για την ΠΑΤΡΑ μας την πόλη της Καρδιάς μας .
Στη σελίδα αυτή έχουν όλοι την δυνατότητα να μοιραστούν μαζί μας χαρακτικά και παλαιότερες φωτογραφίες με καταληκτική ημερομηνία το 2006 που η Πόλη μας έγινε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης .
Παράλληλα τα ενεργά μέλη της ομάδας ,είχαν την δυνατότητα να αναρτήσουν και να μοιραστούν μαζί μας τις δικές τους φωτογραφίες.
Η πλειονότητα των φωτογραφιών μας , προέρχεται από φωτογραφικά λευκώματα, φωτογραφίες ιδιωτικών συλλογών των μελών μας και διαδικτυακούς ιστοτόπους
Στην αναδημοσίευση που γίνεται στην ομάδα μας καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να μνημονεύονται οι πηγές μας και να δίδονται όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για αυτές. Επισημαίνουμε πως τα ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ & ΚΤΗΤΟΡΕΣ ΤΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ .Ο ρόλος της σελίδας είναι καθαρά ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ και σκοπό έχει την ανάδειξη της Ιστορίας της Πόλης μας ..
Τα μέλη της ομάδας μας έχουν τη δυνατότητα να κοινοποιούν όπου θέλουν τις φωτογραφίες της ομάδας μας με την προϋπόθεση ότι θα αναφέρεται το ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ και ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΕΚΕΙΝΟΥ ΠΟΥ ΑΝΗΡΤΗΣΕ ΑΡΧΙΚΑ ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ .
Θα θέλαμε επίσης να τονίσουμε ότι η διαχειριστική ομάδα, διατηρεί το δικαίωμα να διαγράφει σχόλια, αναρτήσεις και οπτικοακουστικό υλικό που προσβάλλει η δεν είναι σύμφωνο με τα όσα ήδη έχουν αναφερθεί,
Σκοπός μας είναι η ανάδειξη της ομορφιάς της Παλιάς Πάτρας πριν τσιμεντοποιηθει ,και η περιήγηση με εικόνες που αποτύπωσαν με ιδιαίτερη αγάπη και ζήλο και οι δημιουργοί τους !!!
Η ηλεκτρονική δ/νση της λίστας των θεματικών άλμπουμ της ομάδας μας, είναι η ακόλουθη :
https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.617181448449151&type=1

Ομάδες με έντονη θεματική ταυτότητα συνηθίζεται να προσελκύουν μέλη με πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Έχετε εντοπίσει κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ των μελών;
Τα κοινά χαρακτηριστικά των μελών της ομάδας είναι η ηλικιακή ομάδα των 30 – 90 ετών ,η πόλη σαν τόπος γέννησης ή διαμονής. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι έχουμε μέλη μας άτομα που αυτήν την στιγμή κατοικούν στην Αυστραλία ,την Αμερική, τον Καναδά ,την Ρωσία και χώρες της Ευρώπης .
Αυτό βέβαια είναι πάρα πολύ όμορφο γιατί μέσω του FB συνδέονται με τον γενέθλιο τόπο.

Φωτογραφίες που ξεκίνησαν τη ζωή τους σαν ιδιωτική αποθησαύριση κάποιας στιγμής, ή οικείων προσώπων, γίνονται δημόσιο κτήμα.
Σας έχει προβληματίσει το γεγονός ότι παραβιάζεται ο αρχικός σκοπός τους;
Εδώ θα ήθελα να σας πω ‘ότι προσωπικά ξεκίνησα να συλλέγω φωτογραφίες της πόλης που αλλάζει το αστικό της τοπίο από το 1978 όταν μου χάρισαν οι γονείς μου μια φωτογραφική μηχανή
Αποτύπωσα την Πάτρα του 1978 – 1979 με σκοπό να έχω υλικό για ζωγραφική .Αργότερα ,μετά από μια εικοσαετία που μπήκε ο Ηλεκτρονικός Υπολογιστής στην ζωή μου ,άρχισα να συλλέγω φωτογραφίες σε ηλεκτρονική μορφή ,αλλά και παλιά κάρτ ποστάλ .
Ξαφνικά διαπίστωσα ότι αυτό το αρχείο είχε ξεπεράσει τις 15.000 αποτυπώσεις .
Σκέφτηκα ότι θα ήταν κρίμα να μείνει αυτό το αρχείο σε ένα σεντούκι το μισό και το υπόλοιπο στον υπολογιστή .Έτσι μετά από προτροπή του Πορφυρόπουλο έγινα διαχειριστής της ομάδας , ο τρίτος κατά σειράν μετά τον Παναγιώτη Πορφυρόπουλο & την Ελένη Μπόσμου.
Προσωπικά χαίρομαι που οι φωτογραφίες που δημοσιεύω γίνονται δημόσιο κτήμα & θλίβομαι όταν δεν αναφέρεται ότι προέρχονται από την ομάδα μας πράγμα που γίνεται κατά κόρον στο Pinterest .

Έχω παρατηρήσει ότι στην ομάδα υπάρχουν άτυποι «ρόλοι» Άλλοι αναζητούν, άλλοι τεκμηριώνουν, άλλοι παρέχουν ιστορικό υπόβαθρο. Υπάρχουν φορές που οι «ρόλοι» αυτοί και οι απόψεις τους, οδηγούν σε διαφορετικές απόψεις και εντάσεις;
Ναι την ομάδα μας υπάρχουν άτομα που έχουν ιστορική κατάρτιση, κάποιοι που απλά είναι «εικονολάτρες », αλλά και κάποιοι που μονίμως έχουν αντιρρήσεις ….
Εδώ θα πρέπει να εξάρω την συμβολή των μελών μας που κατέχουν την ιστορία της πόλης μας και είναι οι ,Ανδρέας Αύλιχος, η Καικιλία Τσουκαλά ,ο Διονύσης Σιμόπουλος .ο Σπύρος Μοσχονάς ,ο Χάρης Μακρυκώστας ,ο Νίκος Πολυγένης και άλλοι που δεν θυμάμαι τώρα .
Εντάσεις σε γενικές γραμμές δεν υπάρχουν μια και ο σκοπός της ομάδας είναι να αναδειχθεί η ιστορία της πόλης μας .
Όταν τα πράγματα ξεφεύγουν αναλαμβάνουν την ευθύνη οι διαχειριστές προσπαθώντας να ηρεμήσουν τα πράγματα ….

Γνωρίζουμε ότι ο Νεολόγος των Πατρών έχει αποτελέσει σε αρκετές περιπτώσεις πηγή διασταύρωσης, ή πληροφόρησης σχετικά με φωτογραφίες που δημοσιεύονται στην ομάδα σας .
Φυσικά ο ΝΕΟΛΟΓΟΣ έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην αποτύπωση της ιστορίας της πόλης μας μια και είναι μία απο τις μακροβιότερες εφημερίδες της πόλης μας με καθημερινή παρουσία.

Ολοκληρώνοντας την γνωριμία με την ομάδα και τους συντελεστές της, ζήτησα να μας δώσουν ορισμένες ενδεικτικές φωτογραφίες, που έχουν ήδη δημοσιευθεί στην ομάδα.
Να επισημάνω εδώ ότι υπάρχουν ήδη αρκετές ανάλογές ομάδες, με μικρές ή μεγαλύτερες διαφοροποιήσεις, τόσο στη θεματολογία, όσο και στον τρόπο λειτουργίας.
Μια αναζήτηση θα σας οδηγήσει σε αυτές.
Τελειώνοντας, ας αφήσω ένα ερώτημα προς κρίση.
Ποιο παρελθόν καταγράφεται στα αρχεία; Είναι μια πλήρης και ολοκληρωμένη εικόνα μιας περιόδου, ή μιας εποχής που πέρασε;
Μήπως αυτό που αντικρύζουμε είναι μια ωραιοποιημένη εκδοχή ευχάριστων στιγμών; Ωραία κτήρια, χαμογελαστοί και ευτυχείς άνθρωποι, ανέμελες οικογένειες. Σπανίως πόνος, παρακμή και η μυρωδιά της βιοπάλης.
Σπανιότερα οι μορφές των πολλών που έζησαν εκτός πλαισίου.
Ακόμα και στις αποτυπώσεις περιόδων πολέμου, οι ζωντανοί, τους ζωντανούς καταγράφουν.
Είναι διαχρονικό το ερώτημα, αλλά είπα να στο θέσω σαν μια συνοδό σκέψη, την ώρα που αναλογίζεσαι «Τι ωραία που ήταν τα χρόνια τα παλιά»

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα