Πατρινές startups που τόλμησαν

03.12.2022 / 18:00
startups

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ Π.ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

antrekoll@hotmail.com

Η νέα τεχνολογία και η καινοτόμα επιχειρηματικότητα αποτελεί ίσως μία από τις πιο δυναμικές κατευθύνσεις που μπορεί να αναδείξει τα επόμενα χρόνια η Πάτρα στην προσπάθεια για την οικονομική της ανάπτυξη.

Το έδαφος είναι πρόσφορο για την αχαϊκή πρωτεύουσα. Υπάρχει η τεχνογνωσία του Πανεπιστημίου της, το Επιστημονικό Πάρκο και αρκετές επιχειρήσεις που έχουν ήδη από τα προηγούμενα έτη σημαντικά βήματα στον τομέα της καινοτομίας, φτάνοντας σε σημείο μάλιστα πολλές από αυτές να αναπτύξουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα, να δημιουργήσουν σημαντικά brands στις αγορές τους και στους τομείς τους και στο τέλος να προσελκύσουν το ενδιαφέρον παγκόσμιων κολοσσών.

Το ανθρώπινο κεφάλαιο λοιπόν υπάρχει. Λείπουν όμως πολλά ακόμα από την πόλη για να καταφέρει, μέσω των startups επιχειρήσεων της, να δώσει μια άλλη πνοή στην οικονομία της. Σίγουρα όμως, το πρώτο βήμα πρέπει να γίνει μέσα την αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου που ήδη υπάρχει.

Έτσι, στο πλαίσιο αυτό το Επιμελητήριο Αχαΐας υλοποίησε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα MedSt@rts, βοηθώντας 14 νέες καινοτόμες επιχειρήσεις να κάνουν τα πρώτα τους βήματα και να σταθούν όρθιες στο ξεκίνημα τους.

Η βοήθεια αυτή έχει αρκετές πτυχές (οικονομική, συμβουλευτική, καθοδηγητική κτλ), ενώ σημαντικό είναι ότι μέσω του προγράμματος, οι νέοι επιχειρηματίες της περιοχής μας, έρχονται σε επαφή με αντίστοιχες προσπάθειες του εξωτερικού, αλλά και της επικράτειας. Κάποιοι από τους νέους αυτούς επιχειρηματίες των 14 startups επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα  MedSt@rts, μίλησαν στον «Νεολόγο» της Πάτρας.

Ας τους γνωρίσουμε…

Πατρινές startups που τόλμησαν 4

Νάσος Κοσκινάς: «Να επενδύσει η Πάτρα στο ανθρώπινο δυναμικό»

Με τι ακριβώς ασχολείται η δική σας επιχείρηση και σε ποιον τομέα;

Συνήθως μας ρωτάνε ποιο είναι το πρόβλημα που λύνουμε, αλλά πιστεύω ότι η απάντηση είναι κοινή. Υπάρχει ένα χάσμα γνώσεων και δεξιοτήτων μεταξύ των νεαρών αποφοίτων και των απαιτήσεων της τεχνολογικής αγοράς εργασίας. Μέσα από την πλατφόρμα του Talent Miner, οι εταιρίες βρίσκουν ταλαντούχους υποψήφιους εργαζομένους τους οποίους έχουμε εκπαιδεύσει πάνω σε soft skills αλλά και hard skills – άρα μπορούμε να πούμε ότι ανήκουμε στον ευρύτερο τομέα του ΗR.

Τι είναι για σας η startup και ποια ήταν τα κίνητρα για να επενδύσετε και να ασχοληθείτε;

Η απάντηση ίσως δεν είναι αυτή που περιμένατε. Το Talent Miner είναι μια spin-out (ας πούμε μια νέα επιχειρηματική πρωτοβουλία) του POS4work Innovation Hub – ενός από τους αναγνωρισμένους επιχειρηματικούς επιταχυντές της Εθνικής Πλατφόρμας Καινοτομίας, Elevate Greece.

Η καθημερινότητα μας στο POS4work είναι να καθοδηγούμε ομάδες και εργαστήρια για να δημιουργήσουν νέες startups. Είναι μια έντονη καθημερινότητα, ένα τρενάκι συναισθημάτων αλλά σε κάθε σημείο της διαδρομής μπορεί να βγεις κερδισμένος με γνώσεις και εμπειρίες (και φυσικά οικονομικά αν πάνε όλα καλά). Αυτό λέμε στις ομάδες μας, αυτό λέμε και στον εαυτό μας.

Μια επιχείρηση start up τι δυσκολίες αντιμετωπίζει σε μία κατά βάση παραδοσιακή ή συμβατική αγορά; 

Να εξηγήσει τι ακριβώς κάνει. Φτιάξαμε στην Πάτρα το 2015 το πρώτο coworking space και ακόμα δυστυχώς εξηγούμε τι ακριβώς είναι αυτό. Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται μια νέα startup είναι να μιλήσει με πελάτες και να δοκιμάσει την τεχνολογία της. Και όταν οι πελάτες είναι τεχνοφοβικοί, καταλαβαίνετε  ότι το πρόβλημα περιπλέκεται. Σκεφτείτε μόνο πόσο δύσκολο, έως απίθανο είναι, μια startup να δοκιμάσει την τεχνολογία της στον Δήμο Πατρέων και πόσο ρεαλιστικό είναι να το κάνει στα Τρίκαλα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των startups και τι μπορούν να δώσουν σε μια εσωστρεφής τοπική οικονομία;

Να φέρουν ακριβώς αυτό που χρειάζεται η Πάτρα. Τεχνογνωσία, θέσεις εργασίας και νέες ιδέες. Ένας άνθρωπος που έχει δουλέψει σε μια τέτοια εταιρία ακόμα και αν αυτή κλείσει, θα μεταφέρει όλη την εμπειρία του σε μια νέα εταιρία. Είτε ως ιδρυτής, είτε ως στέλεχος.

Η Πάτρα έχει μια δυναμική στον χώρο της τεχνολογίας και των σύγχρονων επιχειρήσεων. Τι νομίζετε ότι πρέπει να κάνει η πόλη για να αξιοποιήσει αυτή την δυναμική;

Κοιτάξτε. Ως εκπρόσωπος της Ελληνικής ομοσπονδίας νέων επιχειρηματιών – ΟΕΣΥΝΕ, άκουσα με τα αυτιά μου τον εκπρόσωπο του Δήμου Πατρέων να καταψηφίζει το Επιχειρησιακό πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας 2021-2027 γιατί «προστατεύει τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων». Εγώ αντίθετα πιστεύω ότι πρέπει να σχεδιάσουμε μια στρατηγική προσέλκυσης μεγάλων επιχειρήσεων και πολυεθνικών όπως η PwC αλλά και scale ups όπως η Think Silicon.

Οι εταιρίες αυτές όχι μόνο απασχολούν νέους επιστήμονες αλλά προσπαθούν να επαναπατρίσουν Έλληνες του εξωτερικού. Χωρίς στρατηγική και υποδομές αυτό θα είναι πιο δύσκολο στο μέλλον. Στην Αθήνα ετοιμάζεται το ΧΡΩΠΕΙ και στην Θεσσαλονίκη το Thess INTEC. Ακόμα και η Λάρισα έφτιαξε ένα εμβληματικό κέντρο καινοτομίας. Στην Πάτρα;

Μπορεί να έρθει η οικονομική ανάπτυξη για την Πάτρα μέσα από αυτή τη δυναμική;

Η πόλη δεν έχει αεροδρόμιο, δεν έχει σιδηρόδρομο, δεν έχει μαρίνα. Το λιμάνι δεν φιλοξενεί κρουαζιέρα. Η ΒΙΠΕ δεν έχει φυσικό αέριο. Τουριστικός προορισμός δεν είμαστε. Έξυπνη πόλη δεν είμαστε. Παραλιακό μέτωπο δεν έχουμε. Έχουμε όμως ανθρώπινο κεφάλαιο και πρέπει να επενδύσουμε σε αυτό.

Πατρινές startups που τόλμησαν 5

Μαρία Αλανιάδη: «Είναι η  ευκαιρία να γίνουν οι σκέψεις πράξη»

Με τι ακριβώς ασχολείται η δική σας επιχείρηση και σε ποιον τομέα;

Η επιχείρηση ENJOY THE SPOT προτείνει βιωματικές εμπειρίες στον επισκέπτη της ευρύτερης περιοχής μας, αλλά και πιο ειδικά της Πάτρας, προσφέροντας custom made δραστηριότητες σε διάφορα είδη τουρισμού, όπως πολιτιστικού, γαστρονομικού, αθλητικού, εναλλακτικού, θρησκευτικού και άλλα πολλά, που διαθέτει η περιφέρεια μας και δεν έχουν προβληθεί ακόμα. Η λειτουργία της θα ανακοινωθεί και δημοσίως σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τι είναι για σας η startup και ποια ήταν τα κίνητρα για να επενδύσετε και να ασχοληθείτε;

Βασικότερο κίνητρο ήταν η αγάπη για τον τόπο μας και το πάθος να μοιραστούμε τις ομορφιές του και με τον κόσμο που δεν τις ξέρει. Και σε προέκταση  να δημιουργήσουμε ένα ενδιαφέρον επισκεψιμότητας στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή. Να μπει και αυτή σιγά – σιγά στον τουριστικό χάρτη.

Τι κίνητρα έχει δώσει η πολιτεία και κατά πόσο έχουν βοηθήσει οι τοπικοί φορείς όπως το Επιμελητήριο, το Πανεπιστήμιο Πατρών κτλ

Η βοήθεια των φορέων και την πολιτείας είναι πολύ σημαντική. Είναι η  ευκαιρία να γίνουν οι σκέψεις πράξη, και στην περίπτωσή μας, δόθηκε μέσα από τα προγράμματα του Επιμελητηρίου Αχαΐας, που προσφέρουν στις νέες επιχειρήσεις ή στους μελλοντικούς επιχειρηματίες, συμβουλευτική, εκπαίδευση και καθοδήγηση στο να κάνουν τα πρώτα τους βήματα και όχι μόνο.

Υπάρχουν προγράμματα που βοηθούν και στη συνέχεια με δικτύωση, επαφές με την αγορά ή άλλους συνάδελφους και με διάφορες εκδηλώσεις που ωφελούν τους ενδιαφερόμενους. Κάποιες ενέργειες περιλαμβάνουν ακόμα και χρηματικά έπαθλα για το ξεκίνημα  ή συμμετοχές σε εκθέσεις για την προώθηση των προϊόντων, ενέργειες ακόμα πιο ουσιαστικές.

Η Πάτρα έχει μια δυναμική στον χώρο της τεχνολογίας και των σύγχρονων επιχειρήσεων. Τι νομίζετε ότι πρέπει να κάνει η πόλη για να αξιοποιήσει αυτή την δυναμική;

Η πόλη πρέπει να γίνει έξυπνη πόλη. Να εκμεταλλευτεί όλη αυτή την ικανότητα που έχει σε ανθρώπους, μυαλά και ομάδες και μέσω των αρμόδιων φορέων να πάει μπροστά σε πολλά επίπεδα…

Μπορεί να έρθει η οικονομική ανάπτυξη για την Πάτρα μέσα από αυτή τη δυναμική;

 Μία τέτοιου είδους δυναμική θα ωφελήσει πολύπλευρα τους κατοίκους και την κοινωνία της Πάτρας και σε ποιότητα ζωής αλλά και σε τοπική ανάπτυξη διαφόρων επαγγελματικών και κοινωνικών τομέων. Είναι πολλοί οι τομείς  που μπορούν να αναπτυχθούν στην Πάτρα και ακόμα κάθονται σαν κοιμισμένοι δεινόσαυροι. Και προφανώς αν η πόλη ενεργοποιηθεί και αξιοποιήσει αυτή τη δυναμική της οργανωμένα με σχέδιο και συνέργειες, ναι θα αναπτύξει  και την οικονομία της, όπως βλέπουμε να συμβαίνει και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Πατρινές startups που τόλμησαν 6

Ελένη Γκίκα: «Να επενδύσει σε νέα εγχειρήματα και πρόσωπα»

Με τι ακριβώς ασχολείται η δική σας επιχείρηση και σε ποιον τομέα;

Η PIVOT είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που συστάθηκε στην Πάτρα τον Μάρτιο του 2021. Στόχος της είναι η ανάδειξη ξεχασμένων αρχείων, «θαμμένων» ιστοριών. Επιδιώκουμε να συλλέξουμε τεκμήρια όπως παλιές φωτογραφίες, έγγραφα, κασέτες ήχου, φιλμ, slides, προφορικές μαρτυρίες και πολλά άλλα, να τα επεξεργαστούμε και να τους δώσουμε μια νέα ζωή μέσω της δημιουργίας σύγχρονων πολιτιστικών προϊόντων, εύκολα προσβάσιμων για κάθε ενδιαφερόμενο.

Τι είναι για σας η startup και ποια ήταν τα κίνητρα για να επενδύσετε και να ασχοληθείτε;

Στη δική μας περίπτωση, ήταν ένα μέσο για την υλοποίηση των ιδεών μας. Υπήρχε η αγάπη για παλιά αντικείμενα και ιστορίες, η συστηματική ενασχόληση με θέματα πολιτισμού και η διάθεση να δημιουργήσουμε κάτι μέσα από όλα τα παραπάνω. Για να μπορέσουμε να εντοπίσουμε πιθανές πηγές αρχειακού υλικού (ιδιώτες, κατόχους συλλογών, ιδρύματα, ιστορικές επιχειρήσεις) αλλά και για να αποκτήσουμε τα απαραίτητα τεχνικά και υλικά μέσα, αποφασίσαμε να κάνουμε το βήμα αυτό.

Μια επιχείρηση start up τι δυσκολίες αντιμετωπίζει σε μία κατά βάση παραδοσιακήή συμβατική αγορά; 

Πέρα από τις καθημερινές προκλήσεις που αφορούν τη βιωσιμότητα του όλου εγχειρήματος —αναζήτηση πηγών χρηματοδότησης, υπερπήδηση γραφειοκρατικών εμποδίων-βουνών που συχνά αποδεικνύονται εξαιρετικά κατασταλτικοί παράγοντες για την ταχεία εξέλιξη της επιχειρηματικής ιδέας—, μια start-up επιχείρηση σίγουρα έρχεται αντιμέτωπη με την αμφισβήτηση.

Ως νέα ιδέα και προσπάθεια, καλείται να επιδείξει έργο το συντομότερο δυνατό, ώστε να κερδίσει σε αξιοπιστία και να διαδοθεί η δουλειά της. Αρκετά μεγάλη πρόκληση σε μια τέτοια αγορά και δεδομένων των συνθηκών που προαναφέρθηκαν.

Τι κίνητρα έχει δώσει η πολιτεία και κατά πόσο έχουν βοηθήσει οι τοπικοί φορείς όπως το Επιμελητήριο, το Πανεπιστήμιο Πατρών κτλ;

Στην δική μας περίπτωση, το Επιμελητήριο Αχαΐας ήταν που έδωσε διέξοδο στα κωλύματα που εμπόδιζαν το ξεκίνημά μας. Το επιχειρηματικό βραβείο από τη συμμετοχή μας στο έργο MedSt@rts ήταν η οικονομική υποστήριξη που χρειαζόμασταν για να ξεκινήσει η υλοποίηση της ιδέας μας. Η συμβουλευτική και η καθοδήγηση σε θέματα επιχειρηματικότητας ήταν επίσης εξαιρετικά σημαντική βοήθεια, την οποία εξακολουθούμε να λαμβάνουμε ακόμα σήμερα.

Η Πάτρα έχει μια δυναμική στον χώρο της τεχνολογίας και των σύγχρονων επιχειρήσεων. Τι νομίζετε ότι πρέπει να κάνει η πόλη για να αξιοποιήσει αυτή την δυναμική;

Να επενδύσει σε νέα εγχειρήματα και πρόσωπα. Και μιλώντας για επένδυση, δεν εννοώ μόνο χρημάτων αλλά και χρόνου και προσοχής. Όσες ιδέες κι αν ακουστούν, αν δεν υπάρχουν αυτιά να τις ακούσουν, είναι σαν να μην ειπώθηκαν ποτέ.

 Η τεχνολογία και η σύγχρονη επιχειρηματικότητα σίγουρα προσφέρουν λύσεις και διεξόδους, οι οποίες όμως θα πρέπει να δοκιμαστούν, να εφαρμοστούν για να εξελιχθούν και ν’ αποδώσουν. Φορείς και πολίτες λοιπόν θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τέτοιου τύπου προσπάθειες, έστω με το ενεργό ενδιαφέρον τους. Η στασιμότητα και η διστακτικότητα δεν οδήγησαν ποτέ σε νέους δρόμους.

Χρήστος Μπατράλης: «Η Πάτρα να μελετήσει πώς μπορεί να καταγράψει οφέλη»

«Η επιχείρηση μου είναι μία ατομική επιχείρηση με αντικείμενο την εκμετάλλευση, την εκμάθηση και την επινοικίαση των θαλάσσιων μέσων αναψυχής. Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν χρήση κανό, θαλάσσιο ποδήλατο, S.U.P. (όρθια κωπηλατική) καθώς επίσης προγράμματα εκγύμνασης.

Στόχος το επόμενο καλοκαίρι να προστεθούν οι υπηρεσίες του θαλάσσιου σκι και wakeboard μαζί με αυτές τις ψυχαγωγίας του θαλάσσιου δαχτυλιδιού (σαμπρέλα -μπανάνα-καναπές).

Το Επιμελητήριο στάθηκε από την πρώτη στιγμή δίπλα στην επιχείρηση ενεργά (συμβουλευτικά και οικονομικά μέσο του προγράμματος medstarts). Η πόλη μας θα πρέπει να μελετήσει πως άλλες περιοχές καταγράφουν θετικό πρόσημο στον τουρισμό, να εργασθεί πάνω στην πεπατημένη ώστε να καταγράψει οφέλη στο άμεσο μέλλον».

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα