Πατρινές startups που έχουν στηθεί με μεράκι και αγάπη

30.12.2022 / 16:30
rubik

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ Π.ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

antrekoll@hotmail.com

Ο «Νεολόγος» των Πατρών συνεχίζει το αφιέρωμα του στις start ups επιχειρήσεις και στην καινοτόμα επιχειρηματικότητα, παρουσιάζοντας νέους επιχειρηματίες που με τη βοήθεια του Επιμελητήριου Αχαΐας  που υλοποιεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα MedSt@rts, τόλμησαν και έκαναν το βήμα που σχεδίασαν και οραματίστηκαν.

Πατρινές startups που έχουν στηθεί με μεράκι και αγάπη 5

K. Καρανίκα – Λευτέρης Γεωργουλάς (Aithra Premium Organic Spirits)

Με τι ακριβώς ασχολείται η δική σας επιχείρηση και σε ποιον τομέα;

H Aithra Spirits είναι ένα μικρό ανεξάρτητο ποτοποιείο που ιδρύθηκε το 2020 από 2 γεωλόγους και δραστηριοποιείται στην παραγωγή πιστοποιημένων βιολογικών αλκοολούχων ποτών χωρίς ζάχαρη.

Πατρινές startups που έχουν στηθεί με μεράκι και αγάπη 6

Τι είναι για σας η startup και ποια ήταν τα κίνητρα για να επενδύσετε και να ασχοληθείτε;

Για εμάς η εταιρεία είναι το δημιούργημά μας, το μεράκι μας σε μία πολύ δύσκολη περίοδο σε παγκόσμια κλίμακα. Η αγάπη για τον τόπο μας ήταν ένας από τους κύριους λόγους που οδήγησαν στην δημιουργία της επιχείρησης, καθώς η λύση του εξωτερικού αποτελούσε μονόδρομο, αν θέλαμε να ακολουθήσουμε το επάγγελμα που σπουδάσαμε. Κάτι που φυσικά δεν ήταν πρώτη μας προτεραιότητα, καθώς θέλαμε να μείνουμε στην χώρα μας.

Μια επιχείρηση start up τι δυσκολίες αντιμετωπίζει σε μία κατά βάση παραδοσιακή ή συμβατική αγορά; 

Οι δυσκολίες είναι πολλές. Δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση για το τι ανάγκες έχει μια επιχείρηση με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις οι εταιρείες να βγαίνουν εκτός προϋπολογισμού και δεν υπάρχει πρόσβαση σε εργαλεία χρηματοδότησης. Επίσης, θα πρέπει βρει τρόπο να κερδίσει το κοινό και να το κάνει να την εμπιστευτεί.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των startups και τι μπορούν να δώσουν σε μια εσωστρεφής τοπική οικονομία;

Πρόκειται για κατά βάση καινοτόμες και μοντέρνες ιδέες οι οποίες προσφέρουν στο κοινό κάτι διαφορετικό. Πολλαπλά είναι τα οφέλη από την δημιουργία τους καθώς ανοίγουν θέσεις εργασίας στην τοπική οικονομία και προσφέρουν λύσεις στις απαιτήσεις του αγοραστικού κοινού.

Τι κίνητρα έχει δώσει η πολιτεία και κατά πόσο έχουν βοηθήσει οι τοπικοί φορείς όπως το Επιμελητήριο, το Πανεπιστήμιο Πατρών κτλ.

Υπάρχουν διάφορες οικονομικές (και όχι μόνο) επιχορηγήσεις οι οποίες προσφέρονται από το κράτος οι οποίες υπό προϋποθέσεις μπορούν να αξιοποιηθούν από τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Το Επιμελητήριο Αχαΐας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βοηθούν αρκετά τις εταιρείες προχωρώντας σε πράξεις όπως προσφορά δωρεάν υπηρεσιών, οικονομική στήριξη μέσω προγραμμάτων και κάλυψη εξόδων για συμμετοχή σε εθνικές ή διεθνείς εκθέσεις.

Μπορεί να έρθει η οικονομική ανάπτυξη για την Πάτρα μέσα από αυτή τη δυναμική;

Η Πάτρα δεν πρέπει να βασιστεί μόνο στον χώρο της τεχνολογίας ώστε να δει ανάπτυξη. Έχει μακραίωνη ιστορία στο χώρο των αγροτικών προϊόντων, πχ σταφίδα, οπότε για να αποκτήσει δυναμική θα πρέπει να εκμεταλλευτεί όλες τις επιχειρήσεις από όλους τους τομείς και όχι μόνο τις τεχνολογικές επιχειρήσεις.

Πατρινές startups που έχουν στηθεί με μεράκι και αγάπη 7

Σοφία Παππά – Γιώργος Αρβανιτάκης (Rubik’s)

Με τι ακριβώς ασχολείται η δική σας επιχείρηση και σε ποιον τομέα;

Το Rubik’s είναι μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της αγροδιατροφής με βασικές αρχές την αγάπη για τις πρώτες ύλες, την βιωσιμότητα του πλανήτη, τον σεβασμό της υγείας του ανθρώπου και την δημιουργική διάθεση (buzzwords alert! αλλά τα πιστεύουμε!). Στο επίκεντρο των προϊόντων μας βρίσκεται η vegan, η ωμοφαγική και η pescatarian διατροφή με μεγάλη έμφαση στις ποιοτικές πρώτες ύλες.

Πατρινές startups που έχουν στηθεί με μεράκι και αγάπη 8

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο καταστήματα εστίασης Rubik’s, ένα στην Πάτρα και ένα στην Θεσσαλονίκη. Επιπλέον έχουμε ξεκινήσει τη δημιουργία ενός παρασκευαστηρίου στην Πάτρα (Rubik’s Laboratoire), για μεταποίηση, συσκευασία και διανομή των προϊόντων μας και είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι! Σε αντίθεση με τις βιολογικές μητέρες εμείς στο νεότερο παιδί του έχουμε μια αδυναμία παραπάνω!

Τι είναι για σας η startup και ποια ήταν τα κίνητρα για να επενδύσετε και να ασχοληθείτε;

Τώρα θα σας γελάσουμε και σωστό… Οι startups σαν νομική μορφή δεν έχουν καμία απολύτως διαφορά από τις παραδοσιακές  κεφαλαιουχικές επιχειρήσεις. Βαυκαλιζόμαστε ότι στηρίζονται στην καινοτομία, αλλά δεν θα παίρναμε όρκο ότι το Rubik’s είναι πιο καινοτόμο από την Huawei, που δεν λογίζεται ως startup, αλλά τον προηγούμενο χρόνο κατέθεσε 20Κ πατέντες…

Ίσως αν εστιάσουμε στο μοντέλο χρηματοδότησης και ανάπτυξης, αλλά και πάλι δεν βλέπουμε κάποια τακτική που a-priori αποκλείεται από τις πιο παραδοσιακές επιχειρήσεις.

Αφού λοιπόν δεν μπορούμε να βρούμε κάτι το χειροπιαστό θα καταφύγουμε στο αισθητικό. Για εμάς ως startup αντιλαμβανόμαστε μια πρόθεση. Μια πρόθεση, να ψάξω, να δημιουργήσω, να συνεργαστώ και να αναπτυχτώ.

Μια επιχείρηση start up τι δυσκολίες αντιμετωπίζει σε μία κατά βάση παραδοσιακή ή συμβατική αγορά;  

Μια από τις πιο μεγάλος δυσκολίες που έχουμε συναντήσει είναι αυτή των συνεργασιών. Δυστυχώς δεν υπάρχει η κουλτούρα του να κάνουμε κάτι παρέα και να μεγαλώσουμε όλοι στις πιο παραδοσιακές επιχειρήσεις. Οι περισσότερες εταιρείες διακατέχονται από τη στενή αντίληψη του ότι είσαι ή πελάτης τους ή υπάλληλός τους.

Αν δραστηριοποιείται και στον ίδιο τομέα ακόμα χειρότερα, ένας στείρος ανταγωνισμός στα όρια της παράλυσης. Για παράδειγμα, όλη η εστίαση υποφέρει από το μερίδιο 33% που κρατάνε οι εταιρείες διανομής (και καλά κάνουν), αλλά αν πεις σε 5-6 μαγαζιά να κάνετε μια συνεργασία όλοι μαζί και με μια εταιρία πληροφορικής και να βρείτε μια βιώσιμη λύση στο πρόβλημα, θα σε κοιτάνε με μισό μάτι.

Η Πάτρα έχει μια δυναμική στον χώρο της τεχνολογίας και των σύγχρονων επιχειρήσεων. Τι νομίζετε ότι πρέπει να κάνει η πόλη για να αξιοποιήσει αυτή την δυναμική;

Εμείς έχουμε μια αντίληψη ότι ο περισσότερος κόσμος που ασχολείται με το επιχειρείν δεν το κάνει επειδή θέλει να γίνει πλούσιος. Πλούσιοι κατά κάποιο τρόπο θα ήθελαν να γίνουν όλοι. Αυτοί που ασχολούνται με τις επιχειρήσεις έχουν μια έντονη ανάγκη για δημιουργία, κάποιοι ζωγραφίζουν, κάποιοι καταπιάνονται με τη μουσική κάποιοι κάνουν επιχειρήσεις.

Αν σαν πόλη έχεις την τύχη να έχεις μαζεμένους πολλούς ανήσυχους και δημιουργικούς ανθρώπους μερικές φορές το καλύτερο που θα μπορούσες να κανείς για να αξιοποιήσεις αυτή τη δυναμική, είναι να τους κλείσεις όλους μαζί σε μια αίθουσα και να τους προσφέρεις ένα τζιν τόνικ. Τα υπόλοιπα θα τα βρουν μόνοι τους!

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα