Patras Stratego Team: Η ομάδα της Πάτρας που ενθουσιάζει με το stratego

28.05.2022 / 9:00
strategoγφ

ΤΗΣ ΕΛΕΑΝΑΣ ΜΑΓΔΑΛΗΝΟΥ

[email protected]

Κάποιοι μπορεί να το δουν ώς απλό παιχνίδι και να ασχοληθούν μαζί του περιστασιακά, σε κάποιους μπορεί να γίνει το χόμπι τους, ενώ κάποιοι άλλοι, αφού έρθουν σε επαφή μαζί του και το γνωρίσουν, αποφασίζουν και ασχολούνται μαζί του πιο αγωνιστικά. Το παιχνίδι στρατηγικής Stratego έχει αποκτήσει πιστούς φίλους και στην πόλη μας και η ομάδα της Πάτρας, Patras Stratego Team, είναι ο καλύτερος οδηγός, στη γνωριμία μας, με αυτό το παιχνίδι που ανήκει μάλιστα και στα πνευματικά  αθλήματα της Ολυμπιάδας νόησης και απευθύνεται σχεδόν σ’ όλες τις ηλικίες.

Τί είναι το Stratego

Oπως και προαναφέραμε, είναι έναπαιχνίδι στρατηγικής για δύο παίκτες σε ένα τραπέζι των 10 × 10 τετραγώνων. Κάθε παίκτης ελέγχει 40 πιόνια που αντιπροσωπεύουν ατομικές τάξεις αξιωματικών σε έναν στρατό. Τα πιόνια έχουν ναπολέικα διακριτικά. Ο στόχος του παιχνιδιού είναι να εντοπιστεί και να συλληφθεί η Σημαία του αντιπάλου ή να συλληφθούν τόσα εχθρικά πιόνια ώστε ο αντίπαλος να μην μπορεί να κάνει άλλες κινήσεις.

Το Stratego έχει αρκετά απλούς κανόνες για τα μικρά παιδιά, αλλά ένα βάθος στρατηγικής που είναι επίσης ελκυστικό για τους ενήλικες. Το παιχνίδι είναι ένα ελαφρώς τροποποιημένο αντίγραφο ενός γαλλικού παιχνιδιού της δεκαετίας του 20ου αιώνα με το όνομα ‘L’Attaque’. Κατασκευάστηκε στην Ευρώπη από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1961. Μέχρι σήμερα, έχει δημιουργηθεί -εκτός από την έκδοση των 2 παικτών (που είναι και η επικρατέστερη)- και έκδοση για 4 παίκτες ενώ μια παρτίδα μπορεί να πραγματοποιηθεί με 10, 30 ή 40 πιόνια ανά παίκτη.

Γ. Τρυπαναγνωστόπουλος: «Το ενδιαφέρον μας δίνει θάρρος»

Η ομάδα της Πάτρας, Patras Stratego Team, ξεκίνησε τις δραστηριότητές της στα τέλη του 2014 και ώς Σύλλογος δραστηριοποιείται από το 2020. Αυτή τη στιγμή θεωρείται ομάδα πρότυπο οργάνωσης για την Ελληνική κοινότητα και πρωτοπορεί σε δράσεις με διεθνή απήχηση και αναγνώριση. Η Patras Stratego Team, έχει σκοπό την δημιουργία παικτών-αθλητών για ανάπτυξη της ομάδας και την ενασχόληση της τοπικής κοινωνίας με το Stratego για την διασκέδαση και όξυνση του νου.

Η επίσημη εμφάνιση της ομάδας κινείται σε αποχρώσεις του μπλε, ενώ διακριτά είναι τα σχέδια της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου, του Θεάτρου «Απόλλων», του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέα και του Φάρου, τα οποία αποτελούν ξεχωριστά αρχιτεκτονικά στολίδια της πόλης των Πατρών. Στο πίσω μέρος (πλάτη) υπάρχει η ελληνική σημαία καθώς και όλοι οι βαθμοί των αξιωματικών του Stratego.

Τα ενεργά της μέλη, με σταθερή παρουσία (παιδιά και ενήλικες) ξεπερνούν τα 100, ενώ όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στον «Ν» ο πρόεδρος της Patras Stratego Team Γιώργος Τρυπαναγνωστόπουλος: «Το γεγονός ότι υπάρχει ενδιαφέρον είναι κάτι πολύ ευχάριστο και αυτό που μας δίνει και θάρρος για να συνεχίζουμε. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, δράσεων, εκδηλώσεων και τουρνουά, για να γνωρίζει όλο και περισσότερος κόσμος το stratego και κυρίως τα παιδιά. Εκτός από το χώρο μας όπου γίνονται προπονήσεις, μαθήματα κτλ, ενδεικτικά να αναφέρω ότι, πέρυσι σε σσυνεργασία με το Δήμο Πατρέων, επισκεφθήκαμε τις παιδικές κατασκηνώσεις, πραγματοποιούμε επισκέψεις σε σχολεία σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, συνεργαζόμαστε με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με το Πανεπιστήμιο Πατρών και είμαστε πάντα ανοικτοί για συνεργασία με τους τοπικούς φορείς».

Διέξοδος από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια

Μπορούν όλα τα παιδιά να ασχοληθούν με το stratego; Ο κ. Τρυπαναγνωστόπουλος μας απαντά: «Φυσικά και μπορούν όλα. Σίγουρα μπορούν και μικρότερα, απλά κατανοούν καλύτερα από την τρίτη δημοτικού και μετά. Ως γενική συμβουλή θα λέγαμε τα παιδιά κάθε ηλικίας που έχουν οικειότητα με επιτραπέζια παιχνίδια και σκάκι. Η συμβουλή είναι να μην πιεστεί το παιδί. Μόνο αν θέλει το ίδιο θα παίζει stratego, όχι κάτω από πίεση γονιών. Αυτό που έχουμε διαπιστώσει πάντως, είναι ότι όλα τα παιδιά που έχουν έρθει σε επαφή μαζί του, έχουν ξανάρθει και είναι κάτι που ικανοποιεί και τους γονείς, αφού πρόκειται για ένα παιχνίδι που «ακονίζει» το μυαλό και αποτελεί και μια διέξοδο για να μην βρίσκονται συνέχεια τα παιδιά πάνω από ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι».

Την ομάδα Patras Stratego Team μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να την βρει στην έδρα της στο Παμπελοποννησιακό και να ενημερωθεί αναλυτικά για τις δράσεις της στο ενημερωμένο ιστότοπό της: www.patrasstratego.gr

Στα Καλάβρυτα το Παγκόσμιο Τουρνουά 2022

Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται και οι δράσεις στα Καλάβρυτα, εκεί όπου θα διεξαχθεί από 25 μέχρι και 28 Αυγούστου, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Stratego 2022, υπό την αιγίδα και της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες συμμετοχές και μάλιστα από τους πρώτους που έσπευσαν να δηλώσει συμμετοχή είναι και ένας top player του Stratego με καταγωγή από την Ολλανδία. Ήδη έχουν γίνει στα Καλάβρυτα με επιτυχία δύο open (Χριστούγεννα, Πάσχα) και ένα ακόμη που θα γίνει τον Ιούλιο πριν το Τουρνουά.

Ένα Τουρνουά που εκτός από το αγωνιστικό μέρος θα φέρει πιο κοντά και τους συμμετέχοντες με την ιστορία και τον πολιτισμό στο πλαίσιο και των «200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση».

Σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαβρύτων έχουν προγραμματιστεί για τους συμμετέχοντες, μεταξύ άλλων, βόλτα με τον Οδοντωτό, επίσκεψη στον ιστορικό χώρο της Αγίας Λαύρας και στο Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, επίσκεψη στο Διακοπτό για μπάνιο, θεατρικά δρώμενα, θέατρο σκιών κ.ά. «Είναι μια πολύπλευρη διοργάνωση που πιστεύουμε ότι θα χαρίσει μεγάλη ικανοποίηση στους συμμετέχοντες» καταλήγει ο κ. Τρυπαναγνωστόπουλος.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα