PATRAS IQ: Πως ένα όραμα έγινε πράξη! Η ιδέα, η αφορμή, η υλοποίηση, το μέλλον | dete

PATRAS IQ: Πως ένα όραμα έγινε πράξη! Η ιδέα, η αφορμή, η υλοποίηση, το μέλλον

Του Θανάση Κούστα, μέλους και Συντονιστή της Ομάδας Εργασίας του Patras IQ

 Κατ΄αρχάς,  να μου επιτραπεί να  αναφέρω, πως λόγω της μακροχρόνιας ενασχόλησης με τα κοινά, έχω ένα πλούσιο αρχείο αλλά και ισχυρή μνήμη. Και θυμάμαι, πως εδώ και πολλά χρόνια σε κάθε ημερίδα που γινόταν αλλά και σε προεκλογικές υποσχέσεις, συμπεριλαμβανόταν πάντα η διαπιστωμένη ανάγκη αλλά και η υπόσχεση για την σύνδεση των Πανεπιστημίων της πόλης μας με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας και όχι μόνο αλλά και με την κοινωνία συνολικά. Και μετά, μέναμε στην επιθυμία. Το ξεχνάγαμε και σε μια άλλη ευκαιρία το ξαναθυμόμαστε.

Ώσπου αρχές του 2012, ανέλαβε την προεδρία του Επιμελητηρίου Αχαΐας η διοίκηση του Πλάτωνα Μαρλαφέκα και ήταν  από τα πρώτα θέματα για τα οποία ανέλαβε πρωτοβουλία. Ήμουν παρών (με την ιδιότητα του ειδικού συμβούλου του Επιμελητηρίου που είχα),  όταν έκανε συνάντηση με τον τότε Αντιπρύτανη κον Αναστασόπουλο και συμφωνήθηκε να ξεκινήσει μία διαδικασία για την διοργάνωση έκθεσης σαν αρχική πρωτοβουλία που θα φέρει κοντά τα δύο μέρη, με μελλοντικές προεκτάσεις. Και ήμουν παρών όταν, μαζί με τον Γραμματέα του Επιμελητηρίου κον  Τσούμπελη, συμμετείχαμε σε σύσκεψη μαζί με τους καθηγητές – προέδρους των 25 περίπου Σχολών του Πανεπιστημίου μας και μετά από ενημέρωσή τους, συμφωνήθηκε να προχωρήσουμε.  Βρήκαμε εν τω μεταξύ το όνομα και το λογότυπο  και αποφασίστηκε να γίνει η έκθεση στην Αγορά Αργύρη στις 8 και 9 Δεκεμβρίου 2012.

Για την ιστορία αναφέρω, πως συγκροτήσαμε ομάδα εργασίας που συμμετείχα εγώ και η κα Βίκυ Τομαρά από το Πανεπιστήμιο που εκτός των οργανωτικών, κολλάγαμε αφίσες, στήναμε τα υποτυπώδη περίπτερα και αναλάβαμε όλες τις εργασίες για την διοργάνωση.

Η πρώτη διοργάνωση είχε επιτυχία και φάνηκε ότι θα μπορούσε να στοχεύσει σε κάτι πολύ δυνατό στο μέλλον αν υπήρχε πίστη για το εγχείρημα και προσωπική – εθελοντική εργασία. Στις επόμενες δύο χρονιές δεν έγινε η έκθεση, παρά την επιθυμία μας, λόγω των εκλογικών διαδικασιών των Πανεπιστημίων.

 

Χρονιά-σταθμός το 2015

Το 2015, ήταν μια πολύ σημαντική χρονιά καθώς η νέα Πρύτανης κα Κυριαζοπούλου και ο Αντιπρύτανης κος Πολύζος, αγκάλιασαν με θέρμη την πρωτοβουλία και αυτό ήταν πολύ καθοριστικό. Έτσι, με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον μπήκε στην οργανωτική ομάδα και η Περιφέρεια με  εκπρόσωπο τον τότε Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργο Αγγελόπουλο και η έκθεση για πρώτη φορά έγινε σε μεγάλο χώρο, καθώς επιλέχθηκε το Αθλητικό κέντρο «Τόφαλος». Οι συμμετοχές, οι συνεργασίες που επιτεύχθηκαν καθώς και οι παράλληλες εκδηλώσεις που έγιναν, έδειξαν πως κάτι πολύ σημαντικό γεννιέται και μεγαλώνει στην περιοχή μας.

Το 2016, ήταν η χρονιά – σταθμός που βοήθησε σημαντικά στην ενίσχυση του θεσμού. Ήμουν παρών όταν ο κος Μαρλαφέκας επισκέφτηκε την Αναπληρώτρια Υπουργό κα Αναγνωστοπούλου και της παρουσίασε το συνολικό σχέδιο του Patras IQ.  Η ανταπόκρισή της ήταν άμεση και με παρεμβάσεις της μπήκαν στο οργανωτικό σχήμα το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Οικονομίας. Στην συνέχεια εντάχθηκαν το Ελληνικό Ανοικτό Παναεπιστήμιο και το ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος. Έτσι πλέον αποφασίστηκε από όλους τους συμμετέχοντες και  με ομόφωνες αποφάσεις όλων των φορέων υπογράφηκε δεκαετής προγραμματική Σύμβαση, στα πλαίσια της οποίας λειτουργεί η Οργανωτική Επιτροπή.

 

Οι εκθέτες

Ακολούθησαν οι εκθέσεις 2017 και 2018 όπως και η πρόσφατη 2019 και πλέον μπορούμε να πούμε πως οι εκθέτες, που είναι:

-οι start –up επιχειρήσεις που παρουσιάζουν τις ιδέες και προετοιμάζονται με αντίστοιχη υποστήριξη να ανοίξουν τα φτερά του στον στίβο της επιχειρηματικότητας.

-τα συνεργατικά σχήματα, μεταξύ ερευνητών και επιχειρήσεων που ήδη έχουν δημιουργηθεί κάτω από την ομπρέλα της PATRAS IQ με πολύ σημαντικά αποτελέσματα.

-τα Ευρωπαϊκά και Εθνικά προγράμματα που παρουσιάσθηκαν και τα οποία αξιοποιούν την καινοτομία που αναπτύσσεται στην περιοχή μας και όχι μόνο.

-οι εκπρόσωποι των μεγάλων funds (  χρηματοδοτικά κεφάλαια) της χώρας μας που συμμετείχαν σε απευθείας συναντήσεις με νέους επιστήμονες, σε διαγωνισμούς ως αξιολογητές και ως κριτές και

- οι Έλληνες και ξένοι επιχειρηματίες και επιστήμονες που έβαλαν πολύ ψηλά τον πήχη για την επόμενη διοργάνωση.

 

Επόμενος στόχος

 Ο επόμενος στόχος είναι η συμμετοχή και άλλων παραγωγικών και επιστημονικών φορέων στο οργανωτικό σχήμα, οι συχνές κατά την διάρκεια του έτους εκδηλώσεις και η απαραίτητη εύρεση και εγκατάσταση σε μόνιμη στέγη με την προοπτική η περιοχή μας να γίνει το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της χώρας μας.

Αυτοί που βοήθησαν ουσιαστικά

Για την ιστορία θα αναφέρω σαν χρέος, την ουσιαστική  συμβολή στην συνολική προσπάθεια που καταβάλλεται τώρα,  του Αντιπρύτανη κ. Πολύζου με την ιδιότητα του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής, του κ. Μαρλαφέκα, του Αντιπεριφερειάρχη κ.Καρπέτα, όπως και της κας Σπυράκη από την ΠΔΕ, της καθηγήτριας κας Ρούσσου από το ΕΑΠ, του Αντιπροέδρου του ΑΤΕΙ κ. Συρμακέση, της κας Χαρτά από το Υπουργείο Οικονομίας όπως και των κ. Γιαννόπουλου Δντού της Περιφερειακής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της ΠΔΕ και κ.Γιάννη Αναγνωστόπουλου ως εκπροσώπων του Υπουργείου Παιδείας.

Ιδιαίτερα, θα αναφέρω, την πολύ σημαντική προσπάθεια και καθοριστική συμβολή στην επιτυχία της διοργάνωσης της έκθεσης PATRAS IQ,  της προϊσταμένης του γραφείου καινοτομίας του Πανεπιστημίου Πατρών κας Μαθιού με την υποστήριξη του προσωπικού του γραφείου της.

Και τέλος τους 140 εθελοντές μας, φοιτητές των Πανεπιστημίων μας, που όπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος ήταν οι βασικοί συντελεστές που προσέφεραν τα μέγιστα στην σωστή λειτουργία και χωρίς προβλήματα της διοργάνωσης.

Όλοι όσοι ανέφερα έχουν πιστέψει στον θεσμό εργάζονται συνεχώς με προσήλωση για την περαιτέρω αναβάθμισή και διεθνοποίησή με πολύ σημαντικά οφέλη για την πόλη, τους νέους επιστήμονες κα τις θέσεις εργασίας.

Ανέφερα όλα τα πιο πάνω, για να αποδείξω πως αν θέλουμε, με συνεργασίες, με ανιδιοτέλεια και με πραγματικό ενδιαφέρον, μπορούμε στην περιοχή μας να επιτύχουμε θαύματα. Οι μοναχικές συμπεριφορές, οι καταγγελτικές αντιλήψεις, η άρνηση στην πρόοδο  και η εσωστρέφεια οδηγούν σε στασιμότητα και προφανώς ανήκουν στο παρελθόν. Είναι ιδιαίτερα δε χαρακτηριστικό πως επισκέφθηκαν την έκθεση και εκφράστηκαν με τα πλέον κολακευτικά σχόλια και δημοσίως, συμπολίτες μας που παλαιότερα ήταν από αδιάφοροι έως αρνητές της προσπάθειας.

Για τον λόγο αυτό η πόλη θα πρέπει να είναι ενωμένη και να λειτουργεί με ένα στόχο που είναι και μόνο η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας. Και αυτό επιτυγχάνεται μόνο με ειλικρίνεια και συνεργασίες.

(από εφημερίδα 7Μέρες Ενημέρωση)