Πατραϊκός Κόλπος: Στον… «πάγο» οι έρευνες για υδρογονάνθρακες

20.03.2021 / 22:24
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
petrelaio patraikos

Στην παράταση οδηγούνται οι εργασίες για τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και στη Β.Δ. Πελοποννήσου.

Συγκεκριμένα, η ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων) δίνει  στην Energean παράταση της προθεσμίας εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του μισθωτή της σύμβασης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο θαλάσσιο «οικόπεδο 2», στο Ιόνιο, για δύο χρόνια, δηλαδή μέχρι τις 15 Μαρτίου 2023, προκειμένου να διευκολυνθεί η ολοκλήρωση των τεχνικών εργασιών της Πρώτης Φάσης.

Όπως τονίζεται, μετά την εκπλήρωση των υπολειπόμενων εργασιών της Πρώτης Φάσης του βασικού σταδίου ερευνών, ο μισθωτής θα πρέπει να υποβάλλει, έως την 15η Μαρτίου 2023, την προβλεπόμενη γνωστοποίηση με την οποία αναλαμβάνει την υποχρέωση να εκπληρώσει το πρόγραμμα ελαχίστων εργασιών και την υποχρέωση ελάχιστης δαπάνης της Δεύτερης Φάσης. Με τη γνωστοποίηση αυτή εκκινεί η Δεύτερη Φάση του βασικού σταδίου ερευνών.

Διευκρινίζεται ακόμη ότι πρόθεση του μισθωτή είναι να προχωρήσει σε αναβάθμιση των εργασιών του προγράμματος ελάχιστων εργασιών της Πρώτης Φάσης.

Πώς η Energean «μπήκε» στο Ιόνιο

Η Energean εισήλθε στην παραχώρηση του «οικοπέδου 2» στο Ιόνιο πριν από έναν χρόνο, όταν απέκτησε τη συμμετοχή 50% της Total.

Δεδομένου ότι στο «οικόπεδο 2» του Ιονίου, συμμετείχαν, πέραν της Total, και οι όμιλοι Edison και ΕΛΠΕ, με ποσοστό 25% έκαστος, τώρα η Energean ελέγχει το 75% της σύμβασης παραχώρησης.

Παράλληλα, στη χερσαία περιοχή της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου παραχωρησιούχος είναι κατά 100% ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων.

Τον περασμένο Αύγουστο η θυγατρική «ΕΛΠΕ Β.Δ. Πελοπόννησος», στην οποία έχουν μεταβιβαστεί τα δικαιώματα, υπέβαλε στην ΕΔΕΥ αίτημα παράτασης για 20 μήνες, δηλαδή μέχρι τις 15 Μαρτίου 2022, των εργασιών της Πρώτης Φάσης του βασικού σταδίου ερευνών, προκειμένου να δοθεί ικανό χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωσή τους.

Η ΕΔΕΥ με επιστολές της στις 4 Νοεμβρίου 2020 και στις 26 Φεβρουαρίου 2021 προς την εταιρεία, ζήτησε ορισμένα απαραίτητα δικαιολογητικά αναφορικά με την πλήρη χρονική καταγραφή των τεχνικών εργασιών της Πρώτης Φάσης που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα καθώς και τις υπολειπόμενες.

Με την απόφαση της ΕΔΕΥ, που εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή, παρέχεται η συναίνεση στην παράταση των προθεσμιών εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του μισθωτή για έξι μήνες, δηλαδή μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2021. Προβλέπεται δηλαδή μέχρι τότε η συνέχιση των εργασιών της Πρώτης Φάσης του βασικού σταδίου ερευνών.

Σύμφωνα με την απόφαση, μετά την εκπλήρωση των υπολειπόμενων εργασιών ο μισθωτής θα πρέπει να υποβάλλει (έως τις 15 Σεπτεμβρίου.2021) την προβλεπόμενη γνωστοποίηση για την εκκίνηση της Δεύτερης Φάσης του βασικού σταδίου ερευνών.

Οι συγκεκριμένες παρατάσεις έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά αντίστοιχων διαδοχικών αποφάσεων της ΕΔΕΥ και για άλλες παραχωρήσεις, όπως αυτή του Δυτικού Πατραϊκού Κόλπου και των Ιωαννίνων.


ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα