Πάτρα: Ζουν με τον αμίαντο ακόμα στις Εργατικές Κατοικίες του Αγίου Νεκταρίου

14.01.2022 / 21:04
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
gka 11

Οι κάτοικοι στις εργατικές κατοικίες της συνοικίας του Αγίου Νεκταρίου στην Πάτρα «φωνάζουν» εδώ και χρόνια για την απομάκρυνση του αμιάντου από τα σπίτια τους, όπως έγινε και με αντίστοιχες περιπτώσεις κτιριακών συγκροτημάτων όλης της επικράτειας  όπου υπήρχε το καρκινογόνο υλικό. 

 «Δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά τους κατοίκους της συνοικίας του Αγίου Νεκταρίου, αλλά ένα θέμα που έχει να κάνει με ένα μεγάλο κομμάτι της Πάτρας στο οποίο ζουν και εργάζονται εκατοντάδες οικογένειες και διέρχονται από την περιοχή χιλιάδες συνδημότες μας» τονίζει ο πρόεδρος του συλλόγου των Εργατικών Κατοικιών Αγίου Νεκταρίου Αχιλλέας Μουντζούρης. 

Το ζήτημα το γνωρίζουν καλά τόσο οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, όσο και οι βουλευτές της Αχαΐας, με τον σύλλογο να έχει σωρεία επαφών και συζητήσεων.

Στη συνάντηση που είχε, πρόσφατα, το προεδρείο  του συλλόγου με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Λάμπρο Δημητρογιάννη, ο τελευταίος τους είχε τονίσει ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κινείται σε στην κατεύθυνση λύσης του προβλήματος με την ένταξη τη διαδικασίας σε ένα χρηματοδοτικό εργαλείο.

Ο κλιματικός νόμος που ψηφίστηκε το 2020 από την Βουλή αναφέρει ότι την ευθύνη για την απομάκρυνση και τη συγκέντρωση αυτού του υλικού την έχει ο ιδιοκτήτης του εκάστοτε κτιρίου.

Στην περίπτωση όμως των Εργατικών Κατοικιών του Αγίου Νεκταρίου είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο και να την επωμιστούν οι άνθρωποι που ζουν εκεί.

«Αυτό που είχαμε ζητήσει και στη συνάντηση που είχαμε με τους αρμοδίους του ΟΑΕΔ  είναι να υπάρξει ένα πρόγραμμα δημοσίου ή να βρεθεί ένα κονδύλι από το κράτος που να αναλάβει εξ ολοκλήρου το κόστος» τονίζει από την πλευρά του ο κ. Μουντζούρης.

Για την ώρα οι 114 οικογένειες – όσα είναι και τα σπίτια των Εργατικών Κατοικιών του Αγίου Νεκταρίου – ζουν έχοντας πάνω στις στέγες τους αυτά τα φύλλα αμιάντου τα οποία από την φθορά του χρόνου, την υγρασία  και τις καιρικές συνθήκες είναι σε κακή κατάσταση, έτοιμα να διασκορπιστούν στην ατμόσφαιρα, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Όσο για τις οικογένειες που διαμένουν εκεί; Το ποσοστό εμφάνισης καρκίνου στα μέλη αυτών των οικογενειών είναι αρκετά υψηλό. Και προφανώς αυτό δεν είναι άσχετο από την ύπαρξη του επικίνδυνου υλικού πάνω από τα σπίτια τους.

(από τον «Νεολόγο»)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα