Παρασκευή, 5.03.2021, 5:36 πμ

Πάτρα: Ζωντανεύει ξανά το κληροδότημα Κόλλα – Τι θα γίνει

15.01.2021 / 21:14
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
dav

Του Φάνη Βγενόπουλου

Ένα εγκαταλελειμμένο και ετοιμόρροπο κτίριο στο κέντρο της Πάτρας, πρόκειται να πάρει και πάλι ζωή. Πρόκειται για το ακίνητο που βρίσκεται μεταξύ των οδών Αγίου Ανδρέου – Παντανάσσης – Όθωνος Αμαλίας, γνωστό ως κληροδότημα «Αδελφών Κόλλα»,

στο οποίο μέχρι και το 2011 στεγάζονταν αποθήκες του Δήμου Πατρέων. Έκτοτε παραμένει κλειστό, καθώς  είχε χαρακτηριστεί επικίνδυνο με έκθεση αυτοψίας των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου.

Το ακίνητο ανήκει στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων και αποτελεί δωρεά των αδελφών Μιχαήλ και Φωκίων Κόλλα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη από το 1957. Μάλιστα, όπως προβλέπεται στο κληροδότημα, τα έσοδα από την ενοικίαση του ακινήτου διατίθενται  για την αγορά και συντήρηση των βιβλίων.

Θα λειτουργήσει ως διαγνωστικό κέντρο

Η αξιοποίηση του ακινήτου αποτέλεσε μια από τις βασικές προτεραιότητες της προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνας Γεροπαναγιώτη. Για το λόγο αυτό, από τις αρχές του 2020 ο Πολιτιστικός Οργανισμός είχε δημοσιοποιήσει προκήρυξη για τη μίσθωση του ακινήτου. Τελικά, η διαδικασία ευοδώθηκε στα τέλη του χρόνου – 23 Δεκεμβρίου – και αφού ξεπεράστηκαν τα γραφειοκρατικά ζητήματα που προκύπτουν από την αξιοποίηση ενός κληροδοτήματος – με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης εκμίσθωσης του ακινήτου, μεταξύ της πρόεδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνας Γεροπαναγιώτη και του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ιδιωτικού θεραπευτηρίου «Ολύμπιον» Φώτη Παπαβασιλόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Νεολόγου» ο μισθωτής του ακινήτου θα αξιοποιήσει το κτίριο για τη λειτουργία ιδιωτικού διαγνωστικού κέντρου και λοιπών υπηρεσιών σχετιζόμενων με την παροχή φροντίδας υγείας.   

Να σημειωθεί ότι ήδη στην οδό Αγίου Ανδρέου της Πάτρας, λειτουργούν άλλα τρία ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και μάλιστα σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους.

Τι εργασίες θα γίνουν

Σύμφωνα με τους όρους της διακήρυξης εκμίσθωσης, το ισόγειο κτίριο έχει επιφάνεια 660,21 τμ και χρήζει επισκευής – ανακαίνισης, που θα γίνει με μέριμνα και δαπάνες του μισθωτή και σύμφωνα με τη σχετική Τεχνική Έκθεση των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πατρέων. Να σημειωθεί πως παρά την ύπαρξη σχετικής μελέτης που αφορούσε την επισκευή του κτιρίου που εκπονήθηκε από το Δήμο, για λογαριασμό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στην οποία ανήκει, ουδέποτε η πολιτεία διέθεσε τους απαιτούμενους πόρους.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν από τον Δήμο Πατρέων: «Το συγκεκριμένο ακίνητο, όπως και τόσα άλλα δημοτικά και δημόσια κτίρια που υπάρχουν στην πόλη, δεν επελέγη για χρηματοδότηση ούτε όταν η Πάτρα έγινε Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Αντίθετα επιλέχθηκαν ακίνητα ιδιωτών τα οποία και χρηματοδοτήθηκαν». Όπως αναφερόταν σε σχετική ανακοίνωση του Πολιτιστικού Οργανισμού για την υπογραφή της εκμίσθωσης: «Όταν η Πάτρα ήταν όχι απλά πρωτεύουσα αλλά Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και το χρήμα έρεε άφθονο, σπαταλήθηκαν 27 εκ. ευρώ και τίποτα δεν έμεινε στον Πατραϊκό λαό».

Τα έσοδα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης

Όπως αναφέρεται στη διακήρυξη της εκμίσθωσης η ελάχιστη τιμή προσφοράς για τη μίσθωση του ακινήτου ήταν τα 1.500 με περίοδο χάριτος 18 μηνών μη καταβολής μισθίου, λόγω των επισκευών που θα κάνει ο μισθωτής στο κτίριο.

Η διάρκεια της μίσθωσης θα είναι 12 έτη. Τα έσοδα από το κληροδότημα, θα διατεθούν – σύμφωνα με τη βούληση των δωρητών – στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Πάτρας.

Οι αδελφοί Μιχαήλ και Φωκίων Κόλλας

Οι αδελφοί Μιχαήλ και Φωκίων Κόλλας, μέλη μιας οικογένειας με λαμπρό εμπορικό παρελθόν στην Πάτρα, είχαν δωρίσει στη Δημοτική Βιβλιοθήκη το ισόγειο ακίνητο (κατασκευασμένο προ του 1917) στις 20 Ιουλίου του 1957, με την υποχρέωση τα έσοδα από την ενοικίαση του ακινήτου να διατίθενται για την αγορά και την συντήρηση βιβλίων. Μαζί με το ακίνητό τους δώρισαν και 2.500 τόμους βιβλίων.

Οι δύο δωρητές κατατάχθηκαν στους μεγάλους ευεργέτες το 1959 με απόφαση που εξέδωσε η εφορευτική επιτροπή της Βιβλιοθήκης με πρόεδρο τον τότε δήμαρχο Βασίλειο Ρούφο.

(από την εφημερίδα “Νεολόγος”).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα