Πάτρα: «Ξεχάστηκαν» τα νέα δικαστήρια-Δεν υπάρχει αίτημα στο Υπουργείο για την ανέγερση νέου κτιρίου, δηλώνει ο Γ.Γ. Δικαιοσύνης Π. Αλεξανδρής

31.03.2021 / 9:24
dikastiria1-620x420

Του Αλέξανδρου Κογκόλη

Πριν μια δεκαπενταετία, είχε αναχθεί σε σημαντικό τοπικό θέμα το αίτημα της Πάτρας, να μεταφερθούν τα δικαστήρια σε έναν άλλο χώρο από το ιστορικό κτίριο της Γούναρη, όπου λειτουργούν εδώ και πολλές δεκαετίες. Το θέμα είχε απασχολήσει την τοπική κοινωνία και τους φορείς της, εξαιτίας του γεγονότος ότι ο σεισμός του 2008 το είχε προξενήσει σημαντικές φθορές στο κτίριο.

Μάλιστα, τότε, είχε προωθεί η λύση δημιουργίας νέου δικαστικού μεγάρου στην περιοχή του στρατοπέδου του ΚΕΤΧ. Το έργο θα κατασκευαζόταν μέσω της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Ωστόσο, η πρόταση δεν «περπάτησε» και αντ’ αυτής έγιναν έργα αποκατάστασης του κτιρίου της Γούναρη.

Ο «Νεολόγος» επαναφέρει το θέμα, μετά την απόφαση της κυβέρνησης, να δημιουργήσει το νέο αστυνομικό μέγαρο, μέσω ΣΔΙΤ, στο στρατόπεδο του ΚΕΤΧ, με αποτέλεσμα να τίθεται το ερώτημα τι θα γίνει με το κτίριο των υφιστάμενων δικαστηρίων, τα οποία δεν μπορούν να «σηκώσουν» όλο το βάρος, των υποθέσεων που δικάζονται στο συγκεκριμένο χώρο.

Ψάχνουν κτίριο «δορυφόρο»

Κτίριο «δορυφόρο» του δικαστικού μεγάρου της Πάτρας, για να στεγάσει υπηρεσίες και αίθουσες, αναζητά ο δικηγορικός σύλλογος της Πάτρας, αφήνοντας πλέον στην άκρη τη διεκδίκηση νέου μεγαλύτερου οικοδομήματος, για συνολική χρήση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου, Αθανάσιο Ζούπα, «υπάρχει μεν χωροταξικό ζήτημα, διασπορά υπηρεσιών και δικαστικών βαθμίδων σε παρακείμενα κτίρια, όμως η συνθήκη είναι καλύτερη και πολύ περισσότερο με την ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης και αντισεισμικής θωράκισης του κτιρίου».

«Θα το εξετάζαμε»

Χαρακτηριστικό παράδειγμα που αποδεικνύει πως μια συνολική μεταστέγαση έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί, το ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν έχει λάβει αίτημα για ανάληψη πρωτοβουλιών. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Νεολόγος», αυτό αφορά τόσο τον Υπουργό Δικαιοσύνης, όσο και τον Γενικό Γραμματέα.

Σε συνομιλίας μας τον Πάνο Αλεξανδρή, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, τονίστηκε από την πλευρά του πως, εάν υπήρχε σχετικό αίτημα θα ανταποκρίνονταν, ώστε να  κινούνταν οι απαραίτητες διαδικασίες, μέσω όμως της Κτηματικής Υπηρεσίας, για την αναζήτηση του κτιρίου. «Θα το εξετάζαμε», ήταν η χαρακτηριστικότερη απάντησή του.

Θέλουν στο κέντρο

Σαφώς, το δικαστικό μέγαρο είναι «κόσμημα για την Πάτρα, όμως τους πολίτες δεν τους βοηθά ο «τεμαχισμός». Το Ειρηνοδικείο, το παράρτημα του πρωτοδικείου, το διοικητικό πρωτοδικείο και το πταισματοδικείο, μεταξύ άλλων, βρίσκονται σε γειτονικά κτίρια.

Επιπρόσθετος λόγος, ότι υπό κανονικές συνθήκες, περίπου 2.000 άτομα θα πρέπει να βρίσκονται μέσα στο μέγαρο. Δικαστές, δικηγόροι, δικαστικοί υπάλληλοι, διάδικοι και πολίτες. Μεγάλος, αναμφιβόλως, ο αριθμός.

Σημαντική παράμετρος όμως. Σύμφωνα με γνώστες των τοπικών τεκταινόμενων, στην ουσία, οι δικηγόροι και οι υπόλοιποι χρήστες των δικαστηρίων έχουν σαμποτάρει εδώ και χρόνια τη μεταφορά του σε άλλη άλλο κτίριο, πολλώ δε μάλλον εκτός Πάτρας. Πρώτα απ’ όλα γιατί διατηρούν στη γύρω περιοχή τα γραφεία τους κα δεύτερον γιατί –κατά τους ίδιους- είναι πιο εύκολη η πρόσβαση και των πολιτών στο κέντρο της Πάτρας.

Ναι μεν αλλά…

Αρκετές ιδέες, σύμφωνα με τον κ. Ζούπα έχουν πέσει στο τραπέζι και εξετάζονται εναλλακτικές κτιρίων. Μια καλή λύση θα ήταν το κτίριο του ΟΤΕ, αλλά όπως γράφουμε και παρακάτω, στην ιστορική αναδρομή των διεκδικήσεων, εγκαταλείπεται η ιδέα. Όπως και για το παλιό κτίριο του ΟΛΠΑ, αφού θα κατεδαφιστεί. Εντός συζητήσεων βρίσκονται, με λίγες όμως πιθανότητες, το παλιό Αρσάκειο, μιας και θα στεγάσει δημοτικές υπηρεσίες και το κτίριο του ΕΦΚΑ, στη Γούναρη, αφού χρησιμοποιείται.

Τα παραπάνω οδηγούν αφενός σε μία δυσκολία εξεύρεσης χώρου, με τις προσπάθειες όμως, σύμφωνα με το «Νεολόγο», να μην είναι εντατικές πλέον.

Ακόμη μια σημαντική παράμετρος για ότι πλέον δεν καθίσταται επιτακτική η ανάγκη συνολικής μετακόμισης είναι το ότι την τελευταία δεκαετία οι δίκες έχουν μειωθεί αισθητά.

Το ιστορικό

Όπως μας ενημερώνει ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και πρώην αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Πάτρας, Τάκης Παπαδόπουλος, στα μέσα του 2004 είχε γίνει μια προσπάθεια για μετακόμιση στο ΚΕΤΧ. Ο τότε Αχαιός Υπουργός Άμυνας, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, είχε μεταβιβάσει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ένα μεγάλο κομμάτι των εγκαταστάσεων του στρατοπέδου, όμως η μετακόμιση «κόλλησε».

Η απόσταση, όπως είχε υποστηριχθεί από δικηγόρους, ήταν μεγάλη, ενώ και η πρόσβαση ήταν δύσκολη, αφού δεν είχε δημιουργηθεί ούτε η μίνι περιμετρική. Υπολογίζονταν βέβαια πως θα έμεναν στο κέντρο οι δικαστές και το εφετείο, ενώ ειρηνοδικείο, πρωτοδικείο, εφετείο, διοικητικό πρωτοδικείο, διοικητικό εφετείο, πταισματοδικείο και υποθηκοφυλακείο, θα μετακόμιζαν στα… σύνορα.

Υπουργός Δικαιοσύνης ήταν τότε ο Αναστάσιος Παπαληγούρας και οι όλες διαδικασίες ανάπλασης του χώρου και της ανέγερσης του κτιρίου θα γινόταν με ΣΔΙΤ.

Ούτε στον ΟΤΕ

Αργότερα, το 2014, ο κ. Παπαδόπουλος είχε κινήσει τις διαδικασίες για το κτίριο του ΟΤΕ, επί της Γούναρη. Θα μειώνονταν η ροή εξόδων με τα διάσπαρτα ενοίκια και η συγκεκριμένη λύση θα βόλευε όλους, αφού τα δύο κτίρια είναι το ένα κοντά στο άλλο. Με βάση το συγκεκριμένο σχεδιασμό είχε προγραμματιστεί η Εισαγγελία Εφετών, υπηρεσίες πολιτικών Εφετείων και ακροατήρια να έμεναν στη Γούναρη και Κορίνθου. Όμως κι αυτή η λύση δεν προχώρησε. Πλέον καθίσταται σχεδόν ανέφικτη, αφού και η επικοινωνία με την ανώνυμη εταιρεία είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Ολοκληρώθηκε το 1931

Το δικαστικό μέγαρο της Πάτρας κατασκευάστηκε ύστερα από σημαντική προσπάθεια του δικηγόρου και πολιτικού Κωνσταντίνου Γκότση (1862 – 1958). Είναι έργο του Πάνου Καραθανασόπουλου, ο οποίος επελέγη ύστερα από διαγωνισμό, ενώ η κατασκευή του ξεκίνησε το 1926 και ολοκληρώθηκε το 1931.

Έχει στοιχεία νεοκλασικισμού με έμφαση στην μνημειακότητα των έργων και με στοιχεία μορφολογικά, όπως δωρικούς κίονες και αετώματα, καθώς και συμμετρία στις όψεις.

Παλιότερα τα δικαστήρια φιλοξενούνταν στις οικίες Μακρυγιάννη (νυν Δημαρχείο), Γκρην (επί της πλατείας Γεωργίου), Πατρινού (επί της πλατείας Γεωργίου), Λάγγουρα (Μαιζώνος & Βότση) κ.α.

Τέλος, η Παναχαϊκή Γυμναστική Ένωση που ιδρύθηκε το 1891 στεγαζόταν στο εν λόγω κτίριο.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα