Πάτρα: “Βροχή” οι κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς εμπόρων λόγω χρεών

13.03.2023 / 19:06
ka 1

Το 15% με 20% των εμπορικών μαγαζιών της Πάτρας αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα με τις κατασχέσεις που τους γίνονται λόγω οφειλών, από εφορία, ασφαλιστικούς οργανισμούς και τράπεζες.

Για αυτό και όταν βλέπουν έναν πελάτη στο μαγαζί τους να ετοιμάζεται να πληρώσει με κάρτα, ζητώντας το μηχάνημα pos για να προχωρήσει την διαδικασία, προσπαθούν με κάθε τρόπο να το αποφύγουν, βρίσκοντας διάφορες δικαιολογίες, προκειμένου να τον πείσουν να πληρώσει με μετρητά.

Είναι και αυτό μια ακόμα πτυχή της οικονομικής κάμψης που εδώ και μήνες διέρχεται η εμπορική αγορά, με την πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να χρωστούν και ένα ποσοστό από αυτές να μην έχει την δυνατότητα να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες και να βάλει τις οφειλές της σε δόσεις.

«Είναι ένα ζήτημα που αντιμετωπίζουν ένα σημαντικό ποσοστό επιχειρήσεων της Πάτρας, αυτό με τις κατασχέσεις, καθώς  δεν προλαβαίνουν να πάρουν τα χρήματα που τους καταθέτονται από διάφορες αγορές πελατών τους και να τα χρησιμοποιήσουν για διάφορες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων τους  και αυτά τους κατάσχονται» παραδέχεται ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κώστας Ζαφειρόπουλος.

Χωρίς πελάτες και με άδεια ράφια

Με αυτόν τον τρόπο οι εμπορικές επιχειρήσεις που έτσι και αλλιώς αντιμετωπίζουν εδώ και μήνες σοβαρό πρόβλημα με την ελάχιστη  κίνηση που έχουν, κατά συνέπεια με την έλλειψη ρευστότητας στα ταμεία τους, βγαίνουν εκτός του προγραμματισμού τους.

Το μεγαλύτερο ασφαλώς ζήτημα για τους επαγγελματίες , με το μπαράζ κατασχέσεων στα ποσά που τους κατατίθενται είναι ότι δεν μπορούν έτσι να κάνουν τις συναλλαγές τους και να παραγγείλουν τις προμήθειες για το μαγαζί τους.

Κάποια στιγμή όταν ξεμείνουν από εμπόρευμα ή θέλουν να το ανανεώσουν, ουσιαστικά αδυνατούν να λειτουργήσουν το μαγαζί τους, το οποίο φτάνει σε σημείο να φυτοζωεί, μη έχοντας πελάτες, έχοντας άδεια τα ράφια και χωρίς στοκ στις αποθήκες.

Σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς η πλειοψηφία των κατασχέσεων στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, δεν γίνεται τόσο από τις τράπεζες, αλλά κυρίως από την ΑΑΔΕ ή τον ΕΦΚΑ, δηλαδή από δημόσιες υπηρεσίες που είναι ανελέητες σε αυτό το ζήτημα.

Μόνη λύση οι 120 δόσεις στο σύνολο των χρεών

Οι έμποροι από την πλευρά τους έχουν υπογραμμίσει το όλο θέμα στους επαγγελματικούς τους φορείς και έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία την αύξηση των δόσεων στις ρυθμίσεις των οφειλών έτσι ώστε να πάρουν μια ανάσα οι επιχειρήσεις από το πακτωλό των υποχρεώσεων και να μειωθεί το φαινόμενο των κατασχέσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς.  Αυτή τη στιγμή το όριο των δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία είναι στις 24 και υπό προϋποθέσεις στις 48, ενώ για τις οφειλές στην εφορία  το όριο είναι να πάει  στις 70.

«Το μόνο μέτρο που θα μπορούσε να δώσει μια ουσιαστική βοήθεια στις επιχειρήσεις είναι οι 120 δόσεις για το σύνολο των χρεών παλιά και νέα, σε εφορία, σε ασφαλιστικά ταμεία και σε τράπεζες. Όλα τα υπόλοιπα όταν έχουμε να κάνουμε με μπαράζ κρίσεων για την αγορά, από την οικονομική στην υγειονομική και από την υγειονομική στην ενεργειακή που συνεχίζεται, είναι αδύνατον να βοηθήσουν.

Δεν υπάρχουν εισοδήματα, δεν υπάρχουν χρήματα για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν» τονίζει ο  κ. Ζαφειρόπουλος.

(από εφημερίδα “Νεολόγος”).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα