Πάτρα: Βρέθηκε ενοικιαστής για τις πρώην αποθήκες Κόλλα

12.12.2020 / 8:38
κο 42

Ζωή θα πάρει ξανά το ερειπωμένο δημοτικό κτίριο των πρώην αποθηκών Κόλλα. Την ευχάριστη εξέλιξη ανακοίνωσε ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης στο δημοτικό συμβούλιο.

Οπως είπε, το ακίνητο ανήκει στον πολιτιστικό οργανισμό και τα έσοδα που θα προκύψουν από την ενοικίαση θα διατεθούν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Ο δήμαρχος ενημέρωσε το Σώμα ότι ο ενοικιαστής θα αναλάβει, όπως προέβλεπαν οι όροι της διακήρυξης, να επισκευάσει και να ανακαινίσει το κτίριο με δαπάνες του. Οι εργασίες θα βασίζονται στην τεχνική έκθεση που έχουν συντάξει οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων.

Το σημαντικό όμως δεν είναι (μόνο) τα έσοδα που θα αποκομίσει η Δημοτική Βιβλιοθήκη, αλλά το γεγονός ότι θα αξιοποιηθεί ένα ερείπιο που βρίσκεται στην καρδιά του πολεοδομικού ιστού της Πάτρας (Αγίου Ανδρέου 96-98, Παντανάσσης 1 και Οθωνος Αμαλίας 71).

Το ακίνητο είχε βγει σε πλειοδοτική δημοπρασία από τον πολιτιστικό οργανισμό και αποτελεί δωρεά δύο από τους μεγαλύτερους ευεργέτες της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, των Μιχαήλ και Φωκίωνα Κόλλα. Μέλη μιας οικογένειας με λαμπρό εμπορικό παρελθόν στην Πάτρα.

Οι αδελφοί Μιχαήλ και Φωκίων Κόλλας είχαν δωρίσει στη Δημοτική Βιβλιοθήκη το ισόγειο ακίνητο επιφάνειας 1.122,30 τετραγωνικών πήχεων (κατασκευασμένο προ του 1917) στις 20 Ιουλίου του 1957, με την υποχρέωση τα έσοδα από την ενοικίαση του ακινήτου να διατίθενται για την αγορά και την συντήρηση βιβλίων.

Μαζί με το ακίνητό τους δώρισαν και 2.500 τόμους βιβλίων.Οι δύο δωρητές κατατάχθηκαν στους μεγάλους ευεργέτες το 1959 με απόφαση που εξέδωσε η εφορευτική επιτροπή της Βιβλιοθήκης με πρόεδρο τον τότε δήμαρχο Βασίλειο Ρούφο.

Το κτίριο παραμένει κενό από τον Σεπτέμβριο του 2011 και είχε χαρακτηριστεί επικίνδυνο με έκθεση αυτοψίας των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου. Ο πολιτιστικός οργανισμός αναζητούσε μισθωτή για το ακίνητο για τα επόμενα δώδεκα χρόνια, προσφέροντας περίοδο χάριτος μη καταβολής του μισθίου προκειμένου να προσελκύσει το ενδιαφέρον κάποιου επενδυτή.

(εφημερίδα Πελοπόννησος).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα