Παρασκευή, 9.04.2021, 11:15 μμ

Πάτρα-Τζίμης Πολίτης: Το καρναβάλι βοήθησε πολλούς να ανακαλύψουν την καλλιτεχνική τους φλέβα

25.02.2021 / 11:03
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ΤΖ-1

Ο Τζίμης Πολίτης, είναι παλαιός καρναβαλιστής, πρώην μέλος του Καρναβαλικού Κομιτάτου Πάτρας και παρουσιαστής καρναβαλικών εκδηλώσεων, ηθοποιός και σκηνοθέτης θεατρικών παραστάσεων. Ο Τζίμης Πολίτης μίλησε στον «Νεολόγο» και θυμήθηκε παλιά καρναβάλια και κατέθεσε τις σκέψεις του για το Πατρινό Καρναβάλι του αύριο.

Να τις μας είπε:

Πατρινό Καρναβάλι σημαίνει

Διασκέδαση, ψυχαγωγία, γλέντι σε πρώτη «φανερή», ανάγνωση. Αλλά παράλληλα, νομίζω ότι είναι ατόφια, αγνή, λαϊκή, παράγωγη πολιτισμού, μέσω των διάφορων μικρών ή μεγάλων πολιτιστικών, δρώμενων, που συμβαίνουν κατά την διάρκεια του. Είναι κατά την γνώμη μου το μεγαλύτερο ετήσιο πολιτιστικό γεγονός της πόλης μας.

Το πρώτο μου καρναβάλι

Με κανονική συμμετοχή, ως καρναβαλιστής, έγινε στο καρναβάλι του 1976, συμμετέχοντας στο κρυμμένο θησαυρό, με πλήρωμα, όσους χωράνε σε ένα αυτοκίνητο.

Το καρναβάλι που δεν θα ήθελα να ξεχάσω

Είναι η συμμετοχή στο καρναβάλι του 1979, με όλους σχεδόν τους συμμαθητές μου από το Πρότυπο Λύκειο και με μαθήτριες, φίλες, από το Πειραματικό Λύκειο (για να υπάρχουν και κορίτσια, μιας και τότε τα σχολεία ήταν χωρισμένα σε αρρένων και θηλέων). Διασκεδάσαμε αφάνταστα, ντυμένοι «παιδιά των λουλουδιών». Ακόμα θυμάμαι τα δώρα που είχαμε κερδίσει: Λάδια για αυτοκίνητο, ζυμαρικά «ΜΙΣΚΟ» και κρασιά «Αχαΐα Κλάους»! Επίσης αξέχαστο για μένα, το πρώτο καρναβάλι που μαζί με την Κατερίνα Τσουκαλά, μεταδώσαμε την παρέλαση για την τηλεόραση της ΕΡΤ το 2011.  

«Κρυμμένες» ιστορίες  

Χωρίς να θυμάμαι τη χρονιά, σίγουρα μετά το 1987, είχε βάλει η Επιτροπή ένα θέμα από το βιβλίο του πατερά μου, «Το καρναβάλι της Πάτρας». Σκεπτόμενος την εύκολη λύση, του ζήτησα (μάλλον απαίτησα) να μου το μαρτυρήσει! Πήρα την αρνητική του απάντηση με την φράση: «Να κάτσεις να διαβάσεις το βιβλίο του πατέρα σου!». Και το διάβασα!…

Το καρναβαλικό τραγούδι που με εκφράζει

Ο εθνικός ύμνος του καρναβαλιού μας! Το «Πατρινό Καρναβάλι για πάντα» του φίλου Τάσου Μαραγκού. Το καρναβάλι του 1989, το άκουγα κάθε βραδύ ζωντανά, μιας και δούλευα μπάρμαν στο μαγαζί που τραγουδούσε!

Με ποιο καλλιτεχνικό μέσο εκφράζομαι καλύτερα στο Καρναβάλι  

Σίγουρα με το θέατρο, αφού έχω συμμετάσχει και σε παρά πολλές δοκιμασίες «παντομίμας». Γενικά πιστεύω, ότι η ενότητα «καρναβάλι – τέχνες» που εντάχτηκε στο Κρυμμένο Θησαυρό, βοήθησε πολλούς πατρινούς καρναβαλιστές να ανακαλύψουν την καλλιτεχνική τους φλέβα και αναλόγως να δουλέψουν, επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά πάνω στην τέχνη τους

Το Πατρινό Καρναβάλι του αύριο

Δύσκολο στοίχημα! Αν εξαιρέσουμε τα καρναβάλια της πανδημίας, που είναι σαν «ανάπαυλα» και κάποια στιγμή θα επανέλθουμε, στο μακρινό μέλλον που ηλικιακά θα έχει αποσυρθεί το υγιές μπροστινό κομμάτι της παρέλασης, θα υπάρξει πρόβλημα. Αν, εν τω μεταξύ, δεν έχει γίνει μεταλαμπάδευση της καρναβαλικής τεχνικής, στους νεότερους, θα δούμε ποιοτική υποβάθμιση του προϊόντος. Οπότε ο φορέας θα πρέπει να βάλει πιο πολλά χρήματα για να έχει ποιοτικό αποτέλεσμα. Τα γκρουπ της «χύμα» παρέλασης, θα αυξάνονται και θα πληθαίνουν, προσελκύοντας νέους από όλη την Ελλάδα, μόνο για ξεφάντωμα χωρίς τέλος και παρέλαση χωρίς ποιότητα.

(εφημερίδα Νεολόγος)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα