Πάτρα: Τώρα πληρώνουν και την απολύµανση οι συγγενείς των νεκρών από κορωνοϊό

01.12.2020 / 16:22
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
grief-2584778 (1)

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, το οποίο χτυπά τη χώρα μας με τριψήφιους αριθμούς θανόντων καθημερινά, έχει αλλάξει σε πολλά πράγματα την καθημερινότητά μας. Οι άνθρωποι, πλέον, καλούνται να διαχειριστούν καταστάσεις, τις οποίες ούτε καν φαντάζονταν.

Πλέον η εξόδιος ακολουθία, τελείται από τον ιερέα και των πολύ στενών συγγενών του θανόντος (μέχρι 9 άτομα), εφόσον βέβαια, οι τελευταίοι μπορούν να παραστούν στην τελετή και δεν βρίσκονται σε κατ’ οίκον καραντίνα ή νοσηλευόμενοι στο νοσοκομείο.

Ο θάνατος εν μέσω πανδημίας, επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την θλίψη της οικογένειας, η οποία δεν μπορεί να μοιραστεί με τους αγαπημένους της το πένθος της, πόσο μάλλον όταν έχουμε να κάνουμε με ένα θύμα του κορωνοϊού.

Αλλά και αυτοί που θέλουν να αποχαιρετήσουν, για ύστατη φορά, τα αγαπημένα τους πρόσωπα από κοντά, δεν μπορούν να πράξουν, όχι μόνο γιατί υπάρχει η απαγόρευση από την Πολιτεία, αλλά και διότι φοβούνται, μήπως κολλήσουν και τεθούν σε καραντίνα μακριά από τους οικείους τους.

Αλλά και αυτοί, οι λίγοι, που παρακολουθούν την εξόδιο ακολουθία του δικού τους νεκρού από κορωνοϊό, δεν μπορούν να τον δουν και να τον ασπαστούν, όπως συνηθίζεται, αφού το φέρετρο είναι σφραγισμένο. Και όχι μόνο αυτό. Με τον κορωνοϊό οι αγκαλιές και οι ασπασμοί, είναι στην ουσία απαγορευμένα.

Σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση, οι Πατρινοί που έθαψαν στα δημοτικά κοιμητήρια τους δικούς τους ανθρώπους από κορωνοϊό, κλήθηκαν να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν οι ίδιοι τα έξοδα της απολύμανσης του ναού.

Όπως μαθαίνει ο «Νεολόγος», από τα μέσα του Οκτωβρίου η διαχείριση των ναών στα δημοτικά κοιμητήρια της χώρας έχει περιέλθει, με νόμο του κράτους, από τους Δήμους στις κατά τόπους Μητροπόλεις.

Η Μητρόπολη της Πάτρας, μάλιστα, ήταν από τις πρώτες στη χώρα που ζήτησε από τη δημοτική Αρχή τον έλεγχο των τριών ναών, στα κοιμητήρια της Ανθούπολης και του Αγίου Μηνά, όπως και έγινε.

Πλέον, η Μητρόπολη διαχειρίζεται τα έσοδα –  δηλαδή το παγκάρι –  και τα έξοδα του ναού, ενώ ο Δήμος παραμένει αρμόδιος για την ταφή των νεκρών στους τάφους.

Πριν από την αλλαγή του καθεστώτος, ο Δήμος χρέωνε για τη χρήση του ναού στα δημοτικά κοιμητήρια, το ποσό των 45 ευρώ, ώστε να τελεστεί η εξόδιος ακολουθία. Το ποσό ήταν το ίδιο, είτε επρόκειτο για νεκρούς από κορωνοϊό, είτε όχι. Μετά την τέλεση της ακολουθίας για τους νεκρούς από covid –  19, δημοτικά συνεργεία αναλάμβαναν την απολύμανση του ναού, εφαρμόζοντας τα σχετικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.

Όταν οι ναοί περιήλθαν στην αρμοδιότητα της Μητρόπολης Πατρών αυτό άλλαξε.

Πλέον οι συγγενείς των νεκρών από κορωνοϊό, καλούνται να πληρώσουν το ποσό των 85 ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνεται η χρήση του ναού αλλά και το κόστος της απολύμανσης, η οποία πλέον γίνεται από ιδιωτικό συνεργείο και όχι από τα δημοτικά.

Πηγές της Μητρόπολης Πατρών, με τις οποίες επικοινώνησε ο «Νεολόγος» επιβεβαίωσαν την επιπλέον χρέωση στις ταφές των νεκρών από κορωνοϊό.

Η ταφή των νεκρών από κορωνοϊό, αρμοδιότητα που ανήκει στο Δήμο, γίνεται σε ειδικό τμήμα του νεκροταφείου, όπως ορίζουν τα σχετικά πρωτόκολλα.

Φάνης Βγενόπουλος

Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα