Παρασκευή, 1.07.2022, 5:11 πμ

Πάτρα: Το ΕΚΑΒ και διασώστες σε θέση μάχης στην καρδιά της πανδημίας

31.10.2020 / 9:15
γκο 1

Κάθε περιστατικό πλέον το ΕΚΑΒ θα πρέπει να το αντιμετωπίζει ως ένα πιθανό συμβάν που να σχετίζεται με τον κορωνοϊό, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα από το έμψυχο δυναμικό και τους εργαζόμενους του φορέα.

Αυτό είναι κάτι που πλέον θα πρέπει να περάσει ως αντίληψη τόσο στους διασώστες του ΕΚΑΒ , όσο και στις υγειονομικές αρχές της περιοχής που θα πρέπει να φροντίζουν πάντα και να εξασφαλίζουν σε όλο το διάστημα της πανδημίας το απαραίτητο προστατευτικό και εξοπλιστικό υλικό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του εργαζομένων του ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδος, Ηλία Θεοδωρόπουλο, η έξαρση του ιού στην περιοχή μας βρίσκεται σε ένα τέτοιο σημείο που δεν υπάρχουν περιθώρια για να δουν οι εργαζόμενοι μιας τόσο νευραλγικής και ιδιαίτερης υγειονομικής δομής το όλο θέμα με τον κορωνοϊό διαφορετικά.

«Από την αρχή της πανδημίας δεν είχαμε την πολυτέλεια για να υπάρξουν ειδικά ασθενοφόρα για περιστατικά κορωνοϊού  ή για περιστατικά με ύποπτα συμπτώματα. Πλέον όμως η έξαρση του ιού έχει φτάσει σε έναν τέτοιο βαθμό που ακόμα και να υπήρχαν ασθενοφόρα ειδικά για την covid -19, θα ήταν ανώφελο.

 Ο κορωνοϊός έχει περάσει παντού και έχει μία τέτοια μεταδοτικότητα που όλα τα συμβάντα θα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε ως ύποπτα, παίρνοντας τα ανάλογα μέτρα.  Ακόμα και ένα τροχαίο ή μία μεταφορά ενός ασθενή μπορεί να είναι κρούσμα covid 19. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και επαγρύπνηση από όλους μας» τονίζει.

Όμως μία τέτοια αντίληψη προϋποθέτει και τον ανάλογο εξοπλισμό. «Αυτό πλέον είναι αναγκαίο. Πρέπει απαραίτητα σε κάθε συμβάν να φοράμε μάσκες, προσωπίδες και στολές αφού δεν μπορούμε και δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποιο περιστατικό μπορεί να είναι covid ή όχι.

Αν εξαιρέσεις κάποια επιβεβαιωμένα περιστατικά από τα οποία έχουμε πάρει σχετικές ειδοποιήσεις από τον ΕΟΔΥ, σε όλα τα άλλα πηγαίνουμε στο… άγνωστο από πλευράς κορωνοϊού. Το θετικό είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει υγειονομικό και προστατευτικό υλικό.

Όμως καθώς βρισκόμαστε στην αρχή της χειμερινής σεζόν και έχουμε μπροστά μας αρκετούς μήνες με την πανδημία καλό θα ήταν να υπάρχει το ανάλογο στοκ, αφού με κανέναν τρόπο δεν θα πρέπει να ξεμείνουμε από εξοπλισμό».

Τα έξι κρούσματα που εντοπίστηκαν πριν από είκοσι περίπου ημέρες στο προσωπικό του ΕΚΑΒ, είχαν ανησυχήσει άπαντες και είχαν επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία του έμψυχου δυναμικού του φορέα. 

«Ευτυχώς η διασπορά δεν επεκτάθηκε και μείναμε σε αυτά τα έξι κρούσματα. Καταλαβαίνετε τι θα μπορούσε να είχε συμβεί αν είχαμε εξάπλωση του ιού, σε έναν φορέα όπως το ΕΚΑΒ» τονίζει ο κ. Θεοδωρόπουλος.

 «Όμως από την άλλη είναι δεδομένο ότι σε αυτή τη μάχη που βρισκόμαστε, με το ΕΚΑΒ να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης, ότι θα έχουμε απώλειες στη συνέχεια. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Το ζήτημα οι απώλειες αυτές να είναι λίγες και να μην χάσουμε τον πόλεμο». Η ψυχολογία των διασωστών του ΕΚΑΒ έχει επανέλθει. «Είναι λογικό τα κρούσματα που είχαν εντοπιστεί στη δομή να μας επηρεάσουν κάπως αρνητικά.  

Έχουμε και εμείς οικογένειες και ανησυχήσαμε. Όμως από την άλλη είμαστε επαγγελματίες και αγαπάμε την δουλειά μας.

 Δεν το κάνουμε από ανάγκη, έχουμε ταχθεί στην υπηρεσία των συμπολιτών μας και αυτό είναι το καθήκον μας. Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε και ήδη το κάνουμε εκτελώντας στο ακέραιο αυτό για το οποίο είμαστε ταγμένοι».

Τι χρειάζεται από εδώ και πέρα; «Δεν θέλω να φανώ απαισιόδοξος, αλλά μπροστά μας περιμένουμε τα χειρότερα από πλευράς της πορείας της πανδημίας.

Έχουμε μπροστά μας τα κρύα που θα βοηθήσουν στην εξάπλωση του ιού, έχουμε τη γρίπη που έχει τα ίδια συμπτώματα με τον κορωνοϊό, θα πρέπει άπαντες όσοι εργαζόμαστε σε υγειονομικές δομές να είμαστε προετοιμασμένοι και πάντοτε σε επιφυλακή.

Να αφήσουμε πίσω μας την χαλαρότητα που είχαν επιδείξει και οι υγειονομικές δομές στα τέλη του καλοκαιριού. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από όλους».

Πάντως, ένας παράγοντας που θα βοηθούσε σε μεγάλο βαθμό το ΕΚΑΒ στην αντιμετώπιση της πανδημίας και θα ήταν πιο χρήσιμος από ποτέ θα ήταν ένας εφεδρικός στόλος ασθενοφόρων, μία ανάγκη που σε παλιότερους χρόνους έχουν θίξει οι εργαζόμενοι του φορέα.

«Θα ήταν μία σημαντική ανάσα, όμως, δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Αντίθετα, έχει επανέλθει το ζήτημα με τα ασθενοφόρα αφού αρκετά από τα καινούργια που είχαν αποκτηθεί από την Ολυμπιάδα του 2004 και από την προσφορά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, παρουσιάζουν προβλήματα εξαιτίας των πολλών χιλιομέτρων που έχουν κάνει» τονίζει ο κ. Θεοδωρόπουλος.

Έτσι από τα 23 ασθενοφόρα που έχει στον στόλο του το ΕΚΑΒ της Δυτικής Ελλάδας, αυτή τη στιγμή διαθέσιμα που κυκλοφορούν στους δρόμους της Αχαΐας και της Πάτρας, σε κάθε περιστατικό, είναι γύρω στα 10 με 11 με τον αριθμό αυτό να αλλάζει σποραδικά, ανάλογα με τις βλάβες που παρουσιάζει το κάθε φορά ένα όχημα.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα