Πάτρα: Το Ε.Σ.Υ. άντεξε! Ηλίας Θεοδωρόπουλος: «Ο λαϊκισμός, η κινδυνολογία και η ατεκμηρίωτη κριτική δεν έχουν θέση σε ένα σύγχρονο νοσοκομείο»

06.07.2021 / 9:24
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
theodoropoulos_agios_andreas_nosokomeio

Συνέντευξη στον Αλέξανδρο Κογκόλη

Ο κορωνοϊός δεν μας έχει αφήσει, το ιικό φορτίο βαίνει όμως συνεχώς μειούμενο στην Πάτρα και σε όλη τη χώρα. Η συνθήκη επιτρέπει αισιοδοξία, όσο προχωρά και ο εμβολιασμός, όχι όμως εφησυχασμό.

Τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αχαϊκής πρωτεύουσας έχουν αποσυμπιεστεί, οπότε ίσως τώρα είναι μία κατάλληλη στιγμή για να μας απαντήσουν αυτοί που ήσαν στην πρώτη γραμμή της μάχης, για το πώς βίωσαν τις δύσκολες εκείνες ημέρες, για τους χειρισμούς τους σε πιεσμένες καταστάσεις και για την επόμενη ημέρα.

Ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας», Ηλίας Θεοδωρόπουλος, είναι ένας από αυτούς.

Αδιαμφισβήτητα περάσατε δύσκολες στιγμές και στο Γενικό Νοσοκομείο «Ο Άγιος Ανδρέας», ελέω κορωνοϊού. Η κατάσταση τώρα έχει αποσυμφορηθεί. Το νοσηλευτικό ίδρυμα κρατήθηκε όρθιο, σε ποιους το πιστώνετε;  

Το νοσοκομείο μας από την πρώτη στιγμή ανταποκρίθηκε στις έκτακτες ανάγκες που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε. Αναπτύξαμε κλινικές Covid και ΜΕΘ Covid, νοσηλεύοντας συνανθρώπους μας όχι μόνο από την υγειονομική μας περιφέρεια, αλλά και από άλλες περιοχές όποτε μας ζητήθηκε. Αναπτύξαμε Εμβολιαστικό Κέντρο χορηγώντας μέχρι και σήμερα πάνω από 25.000 δόσεις. Βιώσαμε δύσκολες καταστάσεις, όπως όταν έπληξε το νοσηλευτικό μας ίδρυμα η βρετανική μετάλλαξη, με αποτέλεσμα μέρος του προσωπικού μας να νοσήσει χωρίς όμως να χρειαστεί καμία ημέρα το νοσοκομείο να διακόψει τις καθημερινές λειτουργίες του. Όλα αυτά τα πιστώνονται οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου μας, οι οποίοι αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης λειτούργησαν με συνέπεια και επαγγελματισμό επιτυγχάνοντας αποτελέσματα μεγαλύτερα του μεγέθους του νοσοκομείου μας. Εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τεχνική υπηρεσία, εργαζόμενοι στην ασφάλεια και στην καθαριότητα υπερέβαλαν εαυτούς και κυριολεκτώ.  

Ένα ποσοστό του προσωπικού του νοσοκομείου δεν έχει ακόμη εμβολιαστεί. Σας προβληματίζει αυτό;  

Είναι δεδομένο πως πανελληνίως το ποσοστό εμβολιασμού των υγειονομικών βρίσκεται χαμηλότερα από το επιθυμητό επίπεδο. Σίγουρα, θα ήταν σημαντικό να είχαμε και στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών περισσότερους εργαζόμενους που θα είχαν εμβολιαστεί. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό πως η μετάλλαξη Δέλτα η οποία και θα επικρατήσει σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την πρόληψη των Νοσημάτων, έχει ακόμα υψηλότερη μεταδοτικότητα από την βρετανική μετάλλαξη και οι ανεμβολίαστοι έχουν αυξημένες πιθανότητες για βαριά νόσηση και νοσηλεία. Από την μεριά της Διοίκησης του «Αγίου Ανδρέα» προτρέπουμε το υγειονομικό προσωπικό να εμβολιαστεί και καθώς υπάρχει η δυνατότητα για άμεσο εμβολιασμό ευελπιστούμε το επόμενο διάστημα να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμένων εργαζομένων του νοσοκομείου μας.

Ποια είναι η τωρινή συνθήκη στο νοσοκομείο; Πραγματοποιούνται τακτικά χειρουργεία, λειτουργούν τα τακτικά ιατρεία;

Αρχικά να τονίσουμε ότι ποτέ δεν σταμάτησαν τα τακτικά χειρουργεία. Στην κορύφωση της πανδημίας υπήρξε περιορισμός των τακτικών χειρουργείων προκειμένου αφενός, να γίνει αποτελεσματικότερη διάθεση κλινών και ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στις κλινικές Covid που αναπτύχθηκαν, αφετέρου δε, να περιοριστεί ο κίνδυνος διασποράς του ιού. Πλέον, το νοσοκομείο επανέρχεται σταδιακά στην κανονικότητα, αξιολογώντας τακτικά τα δεδομένα της περιοχής (κρούσματα, εισαγωγές, μεταλλάξεις) και ακολουθώντας τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ. Γενικά παρατηρείται μία αύξηση και στα χειρουργεία και στην προσέλευση ασθενών στα Επείγοντα αλλά και στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία. Θέλω όμως να τονίσω πως οι συμπολίτες μας που προσέρχονται στο νοσοκομείο οφείλουν να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας και να συνεργάζονται με το προσωπικό του νοσοκομείου γιατί ο κίνδυνος ενδονοσοκομειακής διασποράς παραμένει και όλοι μαζί θα πρέπει να τον περιορίσουμε.

Στην περίοδο της βαθιάς υγειονομικής κρίσης πολλές φορές αντιμετωπίσατε την κριτική συνδικαλιστών, ιδιαιτέρως μετά από ενδονοσοκομειακή διασπορά. Γυρνώντας τον χρόνο πίσω, θεωρείτε πως θα έπρεπε να είχατε διαχειριστεί διαφορετικά τη συνθήκη;  Ποιο το σχόλιό σας για την αλλαγή φρουράς, σε ότι αφορά στον εκπρόσωπο των εργαζομένων στο Δ.Σ. του νοσοκομείου;

Κληθήκαμε να διαχειριστούμε κάτι πρωτόγνωρο. Οι αποφάσεις που πήραμε ήταν σύμφωνες με τις οδηγίες που λαμβάναμε και πάντα μετά από συσκέψεις με τα θεσμοθετημένα επιστημονικά όργανα και επιτροπές του νοσοκομείου μας. Λάθη έγιναν αλλά δεχόμενοι την καλόπιστη κριτική και τις γόνιμες προτάσεις προσπαθήσαμε άμεσα να τα διορθώσουμε. Εκτιμώ πως το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας» αποτέλεσε σημαντικό πυλώνα υγείας στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Αυτό εξάλλου αποδεικνύεται από τα χαμηλά ποσοστά θνητότητας στην Παθολογική και Πνευμονολογική κλινική Covid αλλά και στην ΜΕΘ Covid.

Σχετικά με τις εκλογές των εργαζομένων, αν και είναι κάτι που δεν αφορά την Διοίκηση, κατέστησαν σαφές πως ο λαϊκισμός, η κινδυνολογία, ο συνδικαλισμός άλλων εποχών και η ατεκμηρίωτη κριτική που δημιουργεί στρεβλή εικόνα για το νοσοκομείο και τους εργαζόμενους πανελληνίως, δεν έχουν θέση σε ένα σύγχρονο νοσοκομείο.

Ενόψει της αξιολόγησης διοικητών και αναπληρωτών διοικητών των νοσοκομείων σε όλη τη χώρα, εάν σας ζητήσουν τα στελέχη του Υπουργείου να τους τεκμηριώσετε την άποψή σας για τη συνολική διαχείριση του κορωνοϊού, σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, τι θα τους πείτε;  

Η θέση μου είναι να εφαρμόζω τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ και της 6ης Υ.ΠΕ. Υπάρχουν εξειδικευμένοι επιστήμονες και ομάδες εργασίας που καταγράφουν και αξιολογούν τα δεδομένα και προτείνουν στην πολιτική ηγεσία διορθωτικές κινήσεις και αλλαγές. Προσωπικά θεωρώ πως το υγειονομικό μας σύστημα πιέστηκε αλλά έδειξε την επάρκειά του. Θεωρώ πως δείξαμε γρήγορα αντανακλαστικά, υπήρξε υπεύθυνος συντονισμός από το Υπουργείο Υγείας και η Διοίκηση της 6ης Υ.ΠΕ στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια του νοσοκομείου να προετοιμάσει έγκαιρα τις κατάλληλες και ασφαλείς συνθήκες νοσηλείας για τα περιστατικά Covid.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα