Παρασκευή, 30.04.2021, 9:25 μμ

Πάτρα: Το μπέρδεμα με τα self test και η πρώτη μέρα εφαρμογής τους στο λιανικό εμπόριο

19.04.2021 / 21:57
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
ντα 17

Μπέρδεμα έγινε με τα self test στο λιανικό εμπόριο την πρώτη μέρα της εφαρμογής τους .

Η πλατφόρμα άνοιξε για τους εργαζόμενους των καταστημάτων, όχι όμως για τους ιδιοκτήτες των μαγαζιών για τους οποίους είναι να ανοίξει μέσα στην εβδομάδα.

Πολλοί όμως από τους επαγγελματίες δεν γνώριζαν αυτή τη λεπτομέρεια, με αποτέλεσμα όταν είδαν ότι η πλατφόρμα τους πέταγε έξω ή δεν τους δεχόταν, να μην γνωρίζουν τι να κάνουν.

Πάντως, κατά τα άλλα η πρώτη μέρα των self test στο λιανικό εμπόριο ήταν κυρίως μέρα προσαρμογής και έτσι φαίνεται θα πάει για όλη την εβδομάδα με τους καταστηματάρχες και τους υπαλλήλους να προσπαθούν να προσαρμοστούν σε αυτή την νέα κατάσταση.

Άλλωστε, υπάρχουν περιθώρια και για τους υπαλλήλους και για τους καταστηματάρχες να το κάνουν μέχρι την Παρασκευή, ενώ οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από την ερχόμενη εβδομάδα και εκεί θα πρόστιμα που θα πέσουν θα είναι αυστηρά.

Η ανακοίνωση του Εμπορικό Συλλόγου

Μάλιστα εμπορικός σύλλογος εξέδωσε την εξής ανακοίνωση για το θέμα των self test:  «Σχετικά με την  υποχρέωση πραγματοποίησης των self tests  –εκτός από τους εργαζόμενους-  για τους εργοδότες, επιχειρηματίες και τους βοηθούντες συγγενείς πρώτου βαθμού, μέχρι στιγμής είναι γνωστά τα ακόλουθα :

1.  Στην σχετική Υπουργική Απόφαση, της οποίας η δημοσίευση αναμένεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δεν γίνεται λόγος για τους επιχειρηματίες και τα βοηθούντα μέλη των οικογενειών τους.  Ένα μεγάλο μέρος της αποτελεσματικότητας του μέτρου στηρίζεται στην αναγγελία στο ΕΡΓΑΝΗ, όπου όμως για να κάνει κάποιος την σχετική γνωστοποίηση πρέπει να έχει την δική του «ηλεκτρονική μερίδα».  Τέτοια έχουν μόνο οι εργαζόμενοι και αφού οι εργοδότες δεν μπορούν να κάνουν καμία γνωστοποίηση στο ΕΡΓΑΝΗ, λογικά εξαιρούνται του μέτρου και η διενέργεια ή όχι τεστ εναπόκειται στην ατομική ευθύνη του κάθε επιχειρηματία.

2.     Σε σημερινή συνέντευξη που παραχώρησε η Γενική Γραμματέας Εργασίας κα Στρατινάκη ανέφερε ότι η ΚΥΑ αφορά μόνο τους εργαζόμενους.  Σχετικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες ή τους επιχειρηματίες – εργοδότες δεν υπάρχει πρόβλεψη από την απόφαση, ενώ ξεκαθάρισε ότι η απόφαση δεν συμπεριλαμβάνει ούτε τα μέλη α’ βαθμού συγγένειας. Για αυτές τις κατηγορίες, θα υπάρξει αντιμετώπιση το επόμενο διάστημα καθώς δόθηκε προτεραιότητα στους εργαζόμενους για να μη πέσει όλος αυτός ο όγκος ταυτοχρόνως στα φαρμακεία».

Σε ότι αφορά την εμπορική κίνηση η μέρα ήταν όπως και οι προηγούμενες. Υποτονική με μία μικρή κίνηση στα καταστήματα με παιδικά ρούχα και σε αυτά με πασχαλινά είδη.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα