Πάτρα: Ταξίδι στο «μάτι της βελόνας»- Με «οδηγό» την πιλοποιία «Κλαυδιανού»

16.06.2021 / 9:24
klaudianou2

Της Κατερίνας Τσουκαλά

Ο Παναγιώτης Καλογερόπουλος, τέταρτη γενιά πιλοποιός, δηλώνει αιώνια ερωτευμένος με την τέχνη του. Με την χρυσή παρακαταθήκη του παππού Διονύση: «… να σέβεσαι και να είσαι ειλικρινής σε κάθε πελάτη και πάνω από όλα να αγαπάς με πάθος την τέχνη σου…», συνεχίζει την παράδοση. Μας ταξιδεύει από το 1919 έως σήμερα, εξιστορώντας μας με τον δικό του μοναδικό τρόπο, τη δημιουργία ενός χειροποίητου καπέλου, τις επιπτώσεις της βιομηχανικής παραγωγής, αλλά και κατά πόσο στυλάτοι είμαστε οι Πατρινοί.

Πάτρα: Ταξίδι στο «μάτι της βελόνας»- Με «οδηγό» την πιλοποιία «Κλαυδιανού» 3

Ας ταξιδέψουμε μαζί του..

«Η πιλοποιία «ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΥ» ιδρύθηκε το 1919 από τον Κωνσταντίνο και την Στέλλα Κλαυδιανού. Ερχόμενοι από την Ζάκυνθο στην Πάτρα μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα δημιούργησαν τρία καταστήματα, δύο στην Γούναρη και ένα στην Κανακάρη 88, το οποίο ήταν, και συνεχίζει να είναι μέχρι τις μέρες μας, η βάση της πιλοποιίας.

Επειδή η ζήτηση, όπως είναι φυσικό κατά τις ενδυματολογικές συνήθειες της εποχής, ήταν μεγάλη, είχαν αρκετούς μαθητευόμενους τεχνίτες. Στην ουσία είχε δημιουργηθεί μία άτυπη «σχολή», όπου από αυτή βγήκαν πάρα πολλοί τεχνίτες-πιλοποιοί. Με την έλευση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στη χώρα μας, η πιλοποιία σταματά τις δραστηριότητές της. Με την απελευθέρωση, ο Διονύσιος Κλαυδιανός, γιος της Στέλλας και του Κωνσταντίνου, ανακαινίζει και επαναλειτουργεί το μοναδικό σωσμένο κατάστημα στην Κανακάρη 88. Ο Διονύσιος Κλαυδιανός κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να ξαναδώσει στην πιλοποιία την αίγλη της παλιάς εποχής και να την κάνει διάσημη σε όλη την Ελλάδα κατασκευάζοντας καπέλα τόσο για λιανική όσο και για χονδρική πώληση.

Πάτρα: Ταξίδι στο «μάτι της βελόνας»- Με «οδηγό» την πιλοποιία «Κλαυδιανού» 4

Το καπέλο σε «δεύτερη μοίρα»

Οι καιροί αλλάζουν, το ίδιο τα ντυσίματα και το στυλ των ανθρώπων. Έτσι λοιπόν, κατά το τέλος της δεκαετίας του 1980 και τις αρχές του 1990 το καπέλο ήρθε σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με παλιά. Το ντύσιμο απλοποιήθηκε, ενώ τα μοντέρνα χτενίσματα που έκαναν την εμφάνισή τους, ιδίως στους νέους, έκαναν το καπέλο σχεδόν να εξαφανιστεί από την γκαρνταρόμπα. Το 1996 την επιχείρηση αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Καλογερόπουλος, πρώτος εγγονός του Διονυσίου και 4η γενιά στην οικογένεια ως πιλοποιός. Αυτός βρίσκεται σε μια εποχή που το καπέλο θεωρείται ένα απλό αξεσουάρ, έχοντας χάσει πια την πρότερή του λάμψη. Αλλά όχι ολοκληρωτικά.

Στο εξωτερικό σαφώς μειώθηκε η χρήση του καπέλου, αλλά δεν εξαφανίστηκε εντελώς. Ενώ στην Ελλάδα πολλοί το φορούσαν, όχι ως κοινωνική ενδυματολογική επιταγή όπως παλιά, αλλά ως συνήθεια ή ως προστασία από καιρικές συνθήκες, στην υπόλοιπη Ευρώπη στις αρχές του 2000 το καπέλο επιστρέφει δυναμικά. Νέα σχέδια, νέα υλικά και φρέσκιες ιδέες έρχονται να καλύψουν κάθε γούστο και ανάγκη των νέων. Αυτοί, έχοντας αναβαθμίσει το ντύσιμο και το στυλ τους, βρίσκουν στο καπέλο την απόλυτη ολοκλήρωση του καθημερινού τους ντυσίματος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πχ οι ρεπούμπλικες που φορούσαν παλιά οι ανώτερες κοινωνικές τάξεις καθημερινά (ή οι μεσαίες μόνο σε μια επίσημη εμφάνιση) και οι τραγιάσκες που φορούσε η εργατική τάξη, πλέον να υιοθετούνται από το ευρύ κοινό που ήθελε να αναβαθμίσει το στυλ του. Δεν μας νοιάζει πια το κάθε καπέλο που στοχεύει. Ένα καλό μάλλινο καπέλο θα σε προστατέψει το χειμώνα από το κρύο και την υγρασία και ένα ψάθινο ή βαμβακερό θα σου χαρίσει το καλοκαίρι προστασία από τον ήλιο και θα σε δροσίσει.

Η μόδα επαναφέρει το καπέλο

Όπως κάθε μόδα, έτσι και αυτή, ήρθε στην Ελλάδα κάπως καθυστερημένα, στις αρχές της δεκαετίας του 2010. Σιγά σιγά οι Έλληνες έμαθαν πάλι το καπέλο. Το αθλητικό τζόκεϋ π.χ. που φορούσαν συνήθως οι νέοι, περιορίστηκε για αθλητικές δραστηριότητες ή για εργασία. Και καθώς το ντύσιμο του άντρα και της γυναίκας άρχισε να γίνεται πάλι κομψό, οι νέοι φοράνε συχνότερα ένα καπέλο που ανταποκρίνεται στο ύφος τους. Το χειμώνα φορούν πάρα πολύ μάλλινες τραγιάσκες και ρεπούμπλικες ενώ το καλοκαίρι ψάθινες ρεπούμπλικες λινές τραγιάσκες, βαμβακερά bucket hats (κώνοι).  

Εγγύηση στα χειροποίητα καπέλα

Και εκεί πέτυχε η πιλοποιία «Κλαυδιανού». Με εξαιρετικές πρώτες ύλες κατασκευάζουμε μοναδικά καπέλα για κάθε ανάγκη και ντύσιμο, όπου τα περισσότερα είναι «Limited Edition». Το βιομηχανοποιημένο καπέλο που έρχεται από το εξωτερικό, μπορεί σε μερικές περιπτώσεις να είναι πιο φθηνό αλλά δεν μπορεί επ’ ουδενί να συγκριθεί με την ομορφιά, την ποιότητα και την μοναδικότητα ενός χειροποίητου.

Το κάθε χειροποίητο καπέλο μας έχει πολλή αγάπη και μέριμνα για να φτιαχτεί. Είναι ένα κομμάτι από τον εαυτό μας. Για αυτό και τα καπέλα μας είναι ιδιαίτερα αγαπητά και δημοφιλή όχι μόνο στην πόλη μας, όπου φημίζεται για το ιδιαίτερα κομψό και όμορφο στυλ των ανθρώπων της, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Για να φτάσουμε μέχρι εδώ έπρεπε να ξεπεραστούν στην σύγχρονη εποχή δυσκολίες μικρές, όπως για παράδειγμα η διστακτικότητα του κόσμου να φορέσει ένα καπέλο για να ολοκληρώσει το ντύσιμό του αλλά και μεγαλύτερες, όπως η δεκαετής οικονομική κρίση και ιδίως η επέλαση του covid-19 η οποία άλλαξε τα πάντα γύρω μας. Από απλά πράγματα, όπως πχ αφού δεν κυκλοφορούμε δεν έχουμε άμεση ανάγκη ένα καπέλο για στυλ ή προστασία, μέχρι και μεγαλύτερα, όπως αμφιβολία για το μέλλον. Ομως όλα τα προηγούμενα ξεπεράστηκαν σε ένα βαθμό και με τον καιρό θα εξαφανιστούν.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα