Πάτρα- Τάκης Πετρόπουλος: “Αφήνουμε το γκρίζο”- Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού μας ανοίγει τα χαρτιά του

30.03.2021 / 7:09
Petropoulos 2 (1)

Συνέντευξη στον Διονύση Ζακυνθινό

Ο Τάκης Πετρόπουλος δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Ως διεθνής και βετεράνος μπασκετμπολίστας του Απόλλωνα, της Παναχαϊκής και της ΕΑΠ, στην οποία έκλεισε την καριέρα του, είναι ευρέως γνωστός για την πολύχρονη προσφορά του στον πατραϊκό αθλητισμό.

Επόμενο ήταν ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης να τον τοποθετήσει αντιδήμαρχο Παιδείας και Αθλητισμού, τομέα με πολλαπλές αρμοδιότητες, αλλά και διόλου ευκαταφρόνητες ευθύνες. Με άλλα λόγια, πρόκειται για τον  κατάλληλο άνθρωπο, στην κατάλληλη θέση. Γνώστης του αντικειμένου, με όρεξη και μεράκι για δουλειά, κινούμενος καθημερινά σε εντατικούς ρυθμούς, ο ίδιος, ήδη, έχει να επιδείξει ένα σημαντικό έργο, το οποίο, όπως λέει, συντονίζεται από τον δήμαρχο και υλοποιείται από τους εργαζόμενους του Δήμου, με σκοπό την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον «Ν», ο Τάκης Πετρόπουλος αναφέρεται εκτενώς στα έως τώρα πεπραγμένα, στον χώρο της δικαιοδοσίας του, επισημαίνοντας ότι η Δημοτική Αρχή αφήνει πίσω της ένα γκρίζο παρελθόν εγκατάλειψης και οπισθοδρόμησης.

Παράλληλα, από τα λεγόμενα του προκύπτει ότι στα σκαριά βρίσκεται κι ένας ιδιαίτερα φιλόδοξος προγραμματισμός για την αναβάθμιση σχολικών και αθλητικών εγκαταστάσεων, τον οποίο φέρεται αποφασισμένος να υλοποιήσει, προβαίνοντας σε ενδεικτικές αναφορές. 

Στο πλαίσιο αυτό, μιλώντας κατ’ επέκταση και εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση: «Σ’ αυτήν τη ρότα θα συνεχίσουμε αταλάντευτα, όσο κι αν οι πολιτικές δυνάμεις του συστήματος, νοσταλγώντας το «ένδοξο» παρελθόν, προσπαθούν να μάς βάλουν εμπόδια και να ανακόψουν αυτήν την πορεία ανάπτυξης της πόλης».

Όμως, η συνομιλία μας δεν μπορούσε να μην συμπεριλάβει και το μείζον θέμα των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων, με τον ίδιο να επιμένει ότι η μεγάλη αυτή διοργάνωση δεν άφησε τίποτα ουσιαστικό στην πόλη.

Και σε ότι αφορά τη διαμάχη με τη διοίκηση του ΠΕΑΚ γα την τιμολόγηση του νερού είναι κατηγορηματικός. Δεν μπορεί, εξηγεί, το κράτος να έχει περικόψει κατά 62% την χρηματοδότηση των Δήμων, να μην δίνει δεκάρα τσακιστή για τις δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις και να ζητάει και από πάνω να χρηματοδοτούμε τις δομές του.

Τελικά, από τους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες μάς έμεινε, πράγματι, μόνο η άμμος;

Η έκφραση «έμεινε μόνο η άμμος» είναι συμβολική και υποδηλώνει εύστοχα ότι οι Αγώνες δεν άφησαν στην πόλη καμία απολύτως αθλητική εγκατάσταση ή εξοπλισμό. Αυτός ο στόχος διατυπώθηκε από τη Δημοτική Αρχή ως προαπαιτούμενο και αποτυπώθηκε στον Φάκελο Διεκδίκησης και στο master plan. Προβλέπονταν το Αθλητικό Κέντρο Αγυιάς και υποδομές Ιστιοπλοΐας, Κωπηλασίας.

Αν θεωρήσουμε  ότι από τη συγκεκριμένη διοργάνωση η πόλη δεν κέρδισε απολύτως τίποτα,  ποιος πιστεύετε ότι ευθύνεται γι’  αυτό;

Με τη στενή έννοια είναι έτσι, η πόλη δεν κέρδισε απολύτως τίποτα άμεσο και χειροπιαστό. Από την άλλη βέβαια, αναδείχτηκε το Αθλητικό Κέντρο Αγυιάς, κινητοποιήθηκε η κοινωνία και να που ανακοινώθηκε η κατασκευή του.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εναπόθεσε κάθε ελπίδα της στους χορηγούς, που δεν ανταποκρίθηκαν. Νομοθετικό πλαίσιο κρατικής χρηματοδότησης δεν υπήρχε και άργησε να ρυθμιστεί, λόγω των μνημονίων. Αυτό οδήγησε σε ένα καθεστώς «ομηρίας» σε κατασκευαστικά ολιγοπώλια.

 Η Ν.Δ. δεν μπορούσε αντικειμενικά να αναστρέψει την κατάσταση, αλλά μπορούσε  να μην παραδοθεί αμαχητί. Και η μεγαλύτερη ευθύνη της είναι που δεν άφησε το  ένα από τα γήπεδα στο Νότιο Πάρκο.

Πάντως, η οργανωτική επιτροπή, υπό την προεδρία του κ. Νίκου Παπαδημάτου, στους απολογισμούς της παρουσιάζει μια μάλλον διαφορετική εικόνα…

Ακούσαμε με προσοχή τους απολογισμούς και ό, τι λέχθηκε μέχρι τώρα. Διακρίνουμε μία σταδιακή υποχώρηση των τόνων. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η Ν.Δ.  κάνει «δίκη προθέσεων», γιατί ενώ δεν αποφεύχθηκε η εκτόξευση του κόστους των Αγώνων, καθώς από τα 3,5 – 4,5 εκ. ευρώ που είχαν αρχικά προϋπολογιστεί στα 8,5 εκ. που ξοδεύτηκαν τελικά, προσπαθεί με το τέχνασμα του Χότζα να πείσει ότι έγινε οικονομία, προδιαγράφοντας ότι αν ήσαν οι «άλλοι» θα έφταναν στα 11-12 εκατομμύρια. Αυτό είναι αυθαίρετο και αβάσιμο, κατά τη γνώμη μου.

Παρεμπιπτόντως, η διαμάχη σας με τη διοίκηση του ΠΕΑΚ για την τιμολόγηση του νερού θεωρείται παρελθόν ή παραμένει ως εκκρεμότητα;

Το ΠΕΑΚ, όντας κρατική δομή, που λειτουργεί μάλιστα ανταποδοτικά, προβάλλει ουσιαστικά την παράλογη απαίτηση να χρηματοδοτείται από τον Δήμο. Η ΔΕΥΑΠ έχει κάνει ήδη εδώ και τρία χρόνια μείωση 50% στην τιμολόγηση των δημόσιων αθλητικών εγκαταστάσεων και των σωματειακών που παραχωρούνται για τη διεξαγωγή πρωταθλημάτων.

Είναι αδιανόητο το κράτος  να έχει μειώσει κατά 62%  την χρηματοδότηση των Δήμων, να μην δίνει δεκάρα τσακιστή για τις δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις και να ζητάει και από πάνω να χρηματοδοτούμε τις δομές του!

Δεν πρόκειται βέβαια για ένα αποσπασματικό γεγονός, αλλά για μια συνολική στρατηγική της κυβέρνησης, που θα την φέρει αντιμέτωπη με ένα νέο αθλητικό κίνημα που γεννιέται σαν ώριμο τέκνο της ανάγκης. Η κυβέρνηση σπέρνει ανέμους και στον χώρο του αθλητισμού κι έχει αρχίσει ήδη να θερίζει θύελλες.

Σ’ αυτήν την πολύ δύσκολη περίσταση που διανύουμε, θεωρείτε ότι έχουμε την «πολυτέλεια» να τσακωνόμαστε για το ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο της Ελληνικής Επανάστασης; 

Δεν τσακωνόμαστε, ούτε υποστέλλουμε τη σημαία της καθημερινής μάχης που δίνουμε για την αντιμετώπιση της δύσκολης περίστασης. Η Ελληνική Επανάσταση περιέχει ένα ιδεολογικοπολιτικό διακύβευμα, που είναι επίκαιρο και χρήσιμο για το λαό μετά από 200 χρόνια. Έχουμε χρέος να το αναδείξουμε αυτό, αποκαλύπτοντας την ιστορική αλήθεια που έχει πλαστογραφηθεί.

Ας πάμε στα δικά σας. Μπορείτε να μας κάνετε έναν συνοπτικό απολογισμό για τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής;

Είναι διακριτή, νομίζω, η παραγωγή πολύ σημαντικού έργου σε όλους τους τομείς, στην Κοινωνική Πρόνοια, σον Πολιτισμό, στην Καθαριότητα, στα Έργα Υποδομών, στο Περιβάλλον, στην Παιδεία, στον Αθλητισμό κ.ο.κ.

Είναι προϊόν μιας τεράστιας συλλογικής προσπάθειας που εποπτεύει και συντονίζει ο δήμαρχος, διαχέεται στις Αντιδημαρχίες και στους Οργανισμούς, υλοποιείται από τους εργαζόμενους, απαιτεί  συνεργασίες κι έχει ένα σταθερό κοινωνικοπολιτικό προσανατολισμό: Την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών και την ανακούφιση των εργαζομένων από τα δεινά που τους επιφυλάσσει το άδικο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα.

Σ’ αυτήν τη ρότα θα συνεχίσουμε αταλάντευτα, όσο κι αν οι πολιτικές δυνάμεις του συστήματος, νοσταλγώντας το «ένδοξο» παρελθόν, προσπαθούν να μάς βάλουν εμπόδια και να ανακόψουν αυτήν την πορεία ανάπτυξης της πόλης, που στο επίκεντρο της βρίσκονται οι εργαζόμενοι.

Παρατηρούμε ότι, πράγματι, υπάρχει μια έντονη δραστηριότητα της Αντιδημαρχίας Παιδείας & Αθλητισμού. Τι γίνεται με όλα αυτά τα ομολογουμένως φιλόδοξα και σημαντικά έργα και κατά πόσο επηρεάζονται από την πανδημία;

Στο πλαίσιο αυτής της συλλογικής δουλειάς, στην Παιδεία και στον Αθλητισμό κινούμαστε πάνω σε τρεις βασικούς άξονες: Τη διαχείριση της καθημερινότητας των σχολικών κτιρίων και των αθλητικών εγκαταστάσεων, τις εκπαιδευτικές – αθλητικές δράσεις και τα έργα υποδομών.

Στον πρώτο άξονα ρίξαμε μεγάλο βάρος από την αρχή της πρώτης θητείας μας γιατί υπήρχε εγκατάλειψη. Τα Τμήματα Σχολείων και Άθλησης, με τη βοήθεια των Σχολικών και των Αθλητικών Επιτροπών και τη μεγάλη συμβολή όλων των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου, κατάφεραν να αντιμετωπίζουν πολύ ικανοποιητικά τα καθημερινά προβλήματα των σχολείων και των γηπέδων. Η αποτελεσματικότητα θα βελτιωθεί ακόμη με το Ηλεκτρονικό Σύστημα Διαχείρισης των προβλημάτων που είναι προς εγκατάσταση.

Οι δράσεις είναι πολύπλευρες κι έχουν εκπαιδευτικό, ψυχαγωγικό και κοινωνικό χαρακτήρα. Υλοποιούνται από τα Τμήματα που προανέφερα και το Τμήμα Απασχόλησης & Δια Βίου Μάθησης, μέσα από δομές της Αντιδημαρχίας όπως το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, το Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων, το Παμπελοποννησιακό Στάδιο  και με συνεργασίες με τον Κοινωνικό Οργανισμό, πολιτιστικούς, κοινωνικούς, εκπαιδευτικούς και αθλητικούς φορείς της πόλης.

Ενδεικτικά, αναφέρω τις μεγάλες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις που φέραμε στην Πάτρα, τις Παιδικές Κατασκηνώσεις, φτηνό δίδακτρο στις αθλητικές ακαδημίες που λειτουργούν σε δημοτικά γήπεδα, δωρεάν χρήση όλων των εγκαταστάσεων από τους πολίτες και τους φορείς κ.ο.κ.

Στις σχολικές και αθλητικές υποδομές, που όπως γνωρίζετε ήταν εγκαταλελειμμένες στην τύχη τους,  έχει πραγματικά επιτευχθεί ένας τεράστιος άθλος, από τους εργαζόμενους του Δήμου Πατρέων, που απέδειξαν για μια κόμη φορά ότι αυτοί είναι οι δημιουργοί. Το 80% των παλαιών σχολικών κτιρίων έχει ήδη ανακατασκευαστεί και αυτό το ανεπανάληπτο επίτευγμα θα ολοκληρωθεί το 2022.

Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες του;

Πραγματοποιούνται ενεργειακές αναβαθμίσεις. Τα σχολεία μας είναι πλέον όμορφα, λειτουργικά και ασφαλή. Το ίδιο έγινε και με τις αθλητικές εγκαταστάσεις προεξάρχοντος του Παμπελοποννησιακού Σταδίου.

Παράλληλα, νέα σχολικά κτίρια και γήπεδα βρίσκονται στη φάση της υλοποίησης όπως το 12ο Δημοτικό, το 3ο Γυμνάσιο, το Δημοτικό Νηπιαγωγείο Αγίου Βασιλείου, ενώ έπεται το 10ο Λύκειο και πιο πίσω σε ωρίμανση είναι το Μουσικό και δύο Ειδικά σχολεία.

Κατασκευάστηκαν τα γήπεδα ποδοσφαίρου Πετρωτού και 7Χ7  Άνω Καστριτσίου και Λεύκας, ενώ ξεκινάει άμεσα κι αυτό των Ροϊτίκων. Αλλάζουν σταδιακά οι χλοοτάπητες όλων των γηπέδων ποδοσφαίρου, έχει εγκριθεί πρόγραμμα αναβάθμισης του φωτισμού τους και ανακαίνισης του Κλειστού Ροϊτίκων. Κατασκευάζονται ήδη ο μεγάλος Ποδηλατόδρομος και η Διαδρομή Τζόκινγκ στο Έλος της Αγυιάς. Είμαστε στο τελικό στάδιο για τη σταδιακή ανακατασκευή των μικρών συνοικιακών – κοινοτικών γηπέδων αθλοπαιδιών και του Αθλητικού Κέντρου στον ΑΣΟ.

Παράλληλα, σε μικρότερο βαθμό ωρίμανσης βρίσκονται έργα που έρχονται από πίσω, όπως η ανακατασκευή του Αθλητικού Κέντρου Λαδόπουλου και το γήπεδο ποδοσφαίρου Καμινίων.

Ελπίζουμε, για το καλό της πόλης, όλα να τα φέρετε σε πέρας…

Να ξέρετε ότι η Πάτρα, με αυτήν τη Δημοτική Αρχή και με το τεράστιο έργο που επιτελείται, αφήνει πίσω  το γκρίζο παρελθόν της εγκατάλειψης και της οπισθοδρόμησης και προχωράει μπροστά στο μέλλον, όπως της αξίζει.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα