Παρασκευή, 19.08.2022, 7:51 πμ

Πάτρα: Τα Χριστούγεννα της ανάγκης – Η πανδημία αύξησε τους μη έχοντες σε Δήμο και Εκκλησία

16.12.2020 / 7:56
χριστουγεννιατικο τραπέζι κεντρικη

Χριστούγεννα έρχονται και αυτές οι γιορτές θα βρουν ακόμα περισσότερες οικογένειες στο φάσμα της φτώχειας και των οικονομικών δυσχερειών. Ένας σημαντικός αριθμός οικογενειών και της Πάτρας θα περάσουν τις γιορτές μη έχοντας τα στοιχειώδη για το εορταστικό τραπέζι.

Ο αριθμός αυτός πρόκειται είναι αισθητά  αυξημένος σε σύγκριση με τις άλλες χρονιές εξαιτίας της πανδημίας που έχει αφήσει δεκάδες ανθρώπους χωρίς εργασία, με ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς να μην έχουν από πουθενά κάποιο εισόδημα.

Μετά την οικονομική κρίση που είχε οδηγήσει στην αύξηση των αριθμού των απόρων, των ανέργων και των ανθρώπων που ζούσαν υπό τη σκιά της φτώχειας, η πανδημία ήρθε να δώσει άλλο ένα σοβαρό «χτύπημα» στους ανθρώπους που ενόψει γιορτών αναγκάζονται να  στραφούν στην βοήθεια των αντίστοιχων κοινωνικών υπηρεσιών και στην εκκλησία.

50% πάνω

Αυξημένος κατά 50% είναι τις φετινές γιορτές ο αριθμός των συμπολιτών μας που θα προμηθευτούν τα απαραίτητα για το γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Πατρέων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κοινωνικού Οργανισμού  Θόδωρο Τουλγαρίδη τα τρόφιμα και τα είδη που έχουν συγκεντρώσει οι άνθρωποι των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου θα μοιραστούν φέτος σε πάνω από 750 οικογένειες.

Σε επίπεδο ατόμων ο αριθμός αυτός ξεπερνάει τα 2.000 άτομα καθώς μιλάμε στην πλειοψηφία τους για πολυμελείς οικογένειες, με αρκετά ανήλικα παιδιά.

«Είναι ένας μεγάλος αριθμός σε σύγκριση με την διανομή που είχαμε κάνει τα περσινά Χριστούγεννα και δείχνει ότι η κρίση της πανδημίας έχει αυξήσει σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες» τονίζει ο ίδιος μιλώντας στον «Νεολόγο»

Η διανομή των τροφίμων αυτή τη φορά θα γίνει σε δόσεις εξαιτίας της κατάστασης που αντιμετωπίζουμε με τον κορωνοϊό.

Θα στέλνεται sms για την παραλαβή τροφίμων

Θα στέλνεται σε καθένα από τους δικαιούχους της κάθε οικογένειας sms με συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα, έτσι ώστε να μην υπάρχει στον χώρο συγκέντρωση και συνωστισμός.

Άπαντες θα πρέπει να φορούν τις μάσκες προστασίας τους. Η διανομή φέτος θα γίνει από τον νέο χώρο του Κοινωνικού Παντοπωλείου στο κτίριο της πρώην ΑΔΕΠ και αναμένεται να κρατήσει γύρω στις εφτά ημέρες.

Και ένα συμβολικό δώρο…

Μαζί με τα τρόφιμα και τα είδη για το γιορτινό τραπέζι θα δίνεται επίσης στην κάθε οικογένεια ως δώρο μια ζωγραφιά ή μία καλλιτεχνική χειροτεχνική  κατασκευή που θα έχουν φτιάξει τα παιδιά του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης του ΚΟΔΗΠ, αλλά και ένα βιβλίο.

Και delivery σε 250 άτομα

Τα τρόφιμα που θα μοιράζονται θα είναι μακράς διαρκείας και κρέας χοιρινό. Πέρα όμως από τις 750 αυτές οικογένειες που θα πάρουν τρόφιμα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, οι υπηρεσίες του Δήμου ετοιμάζουν και ένα εορταστικό μενού για τα 250 άτομα στα οποία δίνουν κατ’ οίκον σε μορφή ντιλίβερι  έτοιμο μαγειρεμένο φαγητό.

Πρόκειται για άπορους ανήμπορους ή αναπήρους  που δεν μπορούν να μετακινηθούν από την οικία τους. Το μενού αυτό θα είναι πιο πλούσιο τις μέρες των Χριστουγέννων  και της Πρωτοχρονιάς.

Στον «Άρτο της Αγάπης», μια από τις βασικές φιλανθρωπικές δομές που δημιούργησε τα τελευταία χρόνια η Ιερά Μητρόπολη Πατρών διαμορφώνουν ήδη το εορταστικό μενού.

Θα μοιραστούν 400 εορταστικές μερίδες στον «Άρτο»

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο λειτουργίας του «Άρτου της Αγάπης», Πατήρ Αρτέμιο, φέτος τα άτομα που θα χτυπήσουν την πόρτα της εκκλησιαστικής δομής τις μέρες των γιορτών για ένα πιάτο φαγητό, θα είναι  περισσότερα κατά τουλάχιστον 100 στον αριθμό, σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά.

«Πέρυσι ο αριθμός των μερίδων που μοιράσαμε την περίοδο των γιορτών σε καθημερινή βάση έφτασε τις 300. Φέτος κρίνοντας από την αύξηση που έχουμε ήδη καταγράψει τους μήνες που έχουν μεσολαβήσει θα είναι τουλάχιστον 400» τονίζει μιλώντας στον «Νεολόγο».

Η αύξηση αυτή έχει να κάνει κυρίως με την πανδημία. «Ζούμε δύσκολες καταστάσεις και προσπαθούμε ως εκκλησία να βοηθήσουμε τους ανθρώπους αυτούς και το σύνολο της κοινωνίας, έτσι ώστε να μπορέσουν να περάσουν καλύτερα τις μέρες των γιορτών».

Το μενού των Χριστουγέννων

Οι γιορτές βέβαια δεν αλλάζουν την καθημερινότητα για τον «Άρτο της Αγάπης». «Η δομή δίνει μερίδες φαγητού σε καθημερινή βάση, χωρίς να υπάρχουν αργίες και γιορτές στο πρόγραμμά της.

Ωστόσο, το μενού των Χριστουγέννων θα είναι σίγουρα πιο εμπλουτισμένο και θα περιλαμβάνει περισσότερα είδη όπως  γαλοπούλα, σούπα από γαλοπούλα, χοιρινό και γλυκό. Αντίστοιχο θα είναι και για την ημέρα της Πρωτοχρονιάς.

Το φαγητό στη δομή δίνεται μαγειρεμένο, έτοιμο και ζεστό από τα σύγχρονα μαγειρεία που υπάρχουν εκεί, φτιαγμένο από επαγγελματίες μάγειρες που εργάζονται στον «Άρτο».

Κλειστό λόγω covid-19

Ο χώρος του εστιατορίου βέβαια θα είναι κλειστός τις φετινές γιορτές λόγω των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού και έτσι δεν θα υπάρχει αυτή η επιλογή, όπως τα περασμένα χρόνια.

Όμως η βοήθεια της τοπικής εκκλησίας δεν περιορίζεται στον «Άρτο της Αγάπης». Οι τοπικές ενορίες της Πάτρας μοιράζουν συνολικά σε καθημερινή βάση 2.000 μερίδες φαγητού στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Πιο συγκεκριμένα η κεντρική ενορία του Αγίου Ανδρέα, η ενορία του Αγίου Νικολάου, η ενορία της Αγίας Βαρβάρας και η ενορία της Αγίας Σοφίας δίνουν έτοιμο φαγητό σε άτομα που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα.

Υπάρχουν επίσης τουλάχιστον εφτά με οχτώ ενορίες ακόμα, άλλες εκ των οποίων έχουν έρθει σε σύμβαση με εστιατόρια και άλλες που διανέμουν τρόφιμα, ενισχύοντας το έργο της τοπικής εκκλησίας.

Συνολικά ο αριθμός των ανθρώπων που σιτίζονται από την εκκλησία της Πάτρας ξεπερνάει τους 2.500.

Κ.Α.

(από την εφημερίδα “Νεολόγος”)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα