Παρασκευή, 19.08.2022, 9:03 πμ

Πάτρα: Συγγνώμη Αη Βασίλη μου…

12.12.2020 / 18:25
Kontogiannis

Γράφει ο Γιώργος Κοντογιάννης

Η σχέση μου με τον Άγιο Βασίλη ήταν από πολύ νωρίς τυπική και μάλλον αποστασιοποιημένη, μιας και κατάλαβα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τον περίφημο μύθο της παραμονής της Πρωτοχρονιάς! Δηλαδή ρώταγα τη μητέρα μου, από τα 6 μου χρόνια, πως είναι δυνατόν να μπαίνει στο σπίτι μας νυχτιάτικα ένας τύπος με εμφανή περιττά κιλά και να αφήνει δώρα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο όταν έχουμε παντού κλειδαμπαρώσει πόρτες και παράθυρα. Προσπαθούσε ομολογουμένως με κόπο να μου συντηρήσει αυτό το ωραίο παραμύθι, αλλά εγώ το κατάλαβα νωρίς και έτσι αναγκάστηκε να μου εξηγήσειόλητην ιστορία του Άγιου που φέρνει δώρα τάχα στα παιδάκια την Πρωτοχρονιά.

Στην αρχή μου κακοφάνηκε που ένιωσα ότι μου έλεγαν ψέματα και θυμάμαι προσπαθούσα να εξηγήσω σχεδόν σε όσα συνομήλικα μου παιδάκια έκανα παρέα, ότι ο Άη Βασίλης ήταν μούφα και ότι τα δώρα τα έβαζε στο δέντρο ο μπαμπάς και η μαμά τους. Όταν μεγάλωσα λίγο άρχισα να κάνω πλάκα με τον Άη Βασίλη και να νιώθω παιδί για μια μέρα, μέχρι που τού έγραψα το πρώτο «γράμμα» στα 17 μου μέσα από τα φύλλα τοπικής εφημερίδας….Αργότερα συνδύασα στη ζωή μου αναπόφευκτα όπως οι περισσότεροι μεγαλώνοντας αυτόν τον χαριτωμένο μύθο, με χειρονομίες σε αγαπημένα πρόσωπα, έδωσα και πήρα δώρα μέχρι που για κάποιους ανθρώπους γύρω μου, έγινα εγώ ό Αη Βασίλης τους…το αστείο είναι ότι χρειάστηκε να μεταφέρω αυτή την ίδια ιστορία εμμέσως πλην σαφώς σε μικράπαιδιά,ανίψιαή παιδιά φίλων σε ηλικίες που τα παιδιά ακόμη κι αν καταλαβαίνουνότικάτι δεν πάει καλά με την όλη υπόθεση των δώρων, προτιμούν να έχουν στο μυαλουδάκιτους ένα όμορφο παραμύθι. Βέβαια ο Αη Βασίλης εξελίχθητε μέσα στο χρόνο σε σημείο που δεν μπορείς πλέον να παρακολουθήσεις όλη τη showbiz γύρω από το σύμβολο και το πρόσωπο ενός Αγίου, τουριστικού αξιοθέατου, παγκόσμιας βιομηχανίας, διαφημιστικού μέσου, καρτούν και εμπορικού προϊόντος. Και να σκεφθούμε ότι για άλλον Άγιο πρόκειται στην ουσία αν ψάξουμε σε βάθη χρόνου τη θρησκευτική παράδοση. Σήμερα για εμάς που ωριμάσαμε η έννοια του να μας χαρίσει η νέα χρονιά κάτι αρχίζει να περιορίζεται σε στοιχεία της επικαιρότητας και της καθημερινής ζωής, αφού δώρα κάνουμε στον εαυτό μας οι ίδιοι και άντε δύο –  τρία το πολύ αγαπημένα πρόσωπα. Και να που έφτασε η στιγμή να ευχηθούμε μόνο να είμαστε υγιείς και να μας φέρει ο Άη Βασίλης ένα ασφαλές εμβόλιο να γλιτώσουμε από την πανδημία του κορωνοϊού!

Δηλαδή συμβιβαστήκαμε και υποχωρήσαμε σε ότι έχει να κάνει με τις προσδοκίες που εκφράζει αυτός ο εθιμικός μύθος του Άγιου των δώρων. Νιώθω την ανάγκη να ζητήσω συγνώμη από τον Άγιο Βασίλη που τον απομυθοποίησα νωρίς μέσα μου και πέρασαν τόσο γρήγορα τα χρόνια από την προσμονή ενός παιχνιδιού, μέχρι την προσμονή ενός εμβολίου… Και να θέλω να του ζητήσω φέτος κάτι παραπάνω από την υγεία μου, θα είναι απασχολημένος με τις εταιρείες φαρμάκων, τους κατασκευαστές ψυγείων υψηλής ψύξης, τα e- shop και τους ντελιβεράδες…

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα