Πάτρα: Στο Ταμείο Ανάκαμψης ο Λαδόπουλος! Εντάσσεται στις προτάσεις της Ελλάδας που υποβλήθηκαν προς έγκριση χρηματοδότησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

07.05.2021 / 10:00
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
1400

Του Αλέξανδρου Κογκόλη

Στις προτάσεις της Ελλάδας προς το Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκε το παλιό εργοστάσιο του Λαδόπουλου, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογήσει την προσαρμοστική επαναχρησιμοποίησή του, ενώ εάν ανάψει το πράσινο φως θα μιλάμε, σαφώς, για τη χρηματοδότηση ενός από τα μεγαλύτερα έργα, διαχρονικά, στην Πάτρα. Η προσαρμοστική επαναχρησιμοποίηση είναι η διαδικασία επανατοποθέτησης κτιρίων που έχουν ξεπεράσει τους αρχικούς τους σκοπούς για διαφορετικές χρήσεις ή λειτουργίες, διατηρώντας ταυτόχρονα τα ιστορικά τους χαρακτηριστικά και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην δυτική Ευρώπη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και η εν λόγω πρόταση προς την Ευρώπη, εγκρίθηκε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είχε πλήρη εικόνα για τα έργα ανάπλασης και υποδομών σε όλη τη χώρα.

Επιπροσθέτως, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με τα κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να βρεθεί ένας σημαντικός τρόπος χρηματοδότησης του έργου, μιας και το κόστος είναι υψηλό.

Κλείσιμο του επενδυτικού κενού

Μετά από συνεχή διαβούλευση περίπου εννέα μηνών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα υπουργεία και τους εκπροσώπους των επαγγελματικών κλάδων, διαμορφώθηκε ένα κείμενο 2.000 σελίδων, το οποίο περιλαμβάνει εκτός από 112 έργα, 58 μεταρρυθμίσεις και τον οδικό χάρτη για την υλοποίησή τους. Κάθε ένας από τους 18 άξονες του σχεδίου συνοδεύεται από μια σειρά ενδιάμεσων στόχων και οροσήμων που θα πρέπει να επιτυγχάνονται σε βάθος χρόνου, για να συνεχίζεται η χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους.

Ο βασικός στρατηγικός στόχος του προγράμματος είναι να πετύχει την κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα και το κλείσιμο ενός μέρους του επενδυτικού κενού. Έτσι, η στόχευση του προγράμματος είναι τα 32 δισ. ευρώ από επιχορηγήσεις και δάνεια, να αυξηθούν στα 57,6 δισ. ευρώ με την κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων συνολικού ύψους 25,6 δισ. ευρώ. Χαρακτηριστικό της νέας φιλοσοφίας είναι ότι τα 12,7 δισ. ευρώ των δανείων που έχει εξασφαλίσει και θα χρησιμοποιήσει στο σύνολό τους η Ελλάδα αναμένεται να οδηγήσουν σε επενδύσεις υπερδιπλάσιου προϋπολογισμού, κινητοποιώντας πόρους συνολικού ύψους 31,8 δισ. ευρώ.

Δεν ήταν ώριμο

Πριν από τις αυτοδιοικητικές και εθνικές εκλογές δίδονταν η εικόνα πως όλες οι διαδικασίες θα επισπεύδονταν την επομένη των εκλογών και ότι είναι σίγουρη η χρηματοδότησή του. Για τη μετατροπή του χώρου σε στολίδι για την πόλη, πεδίο πολιτισμού και αναψυχής. Κυβέρνηση, περιφέρεια και Δήμος (δεν είχε αρμοδιότητα μετά την παραχώρηση) εμφανίζονταν αισιόδοξοι για την ένταξή του σε χρηματοδοτικό εργαλείο, με τις δύο πρώτες να κάνουν συχνότατα λόγο για χρηματοδότησή του από τον Φιλόδημο. Μάλιστα, δύο φορές από την Πάτρα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναφερθεί στην επιπλέον  χρηματοδότηση της ανάπλασης με 20.000.000 ευρώ.

Όμως, όπως φάνηκε αργότερα, τα πράγματα – για πολλούς – δεν ήταν έτσι «και τώρα γίνεται ένας αγώνας δρόμου για να σωθεί το έργο», σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης και της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με επιτελείς της Πατρών – Αθηνών, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, είχε παραλάβει σχεδόν άδειο φάκελο για το έργο. Στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, μηχανικοί, μιλούσαν συνεχώς για τη μη ωριμότητά του, η οποία δεν έχει να κάνει σαφώς μόνο με τη χρηματοδότησή του. Δεν είχαν προχωρήσει οι μελέτες, στατικές, τοπογραφικές, περιβαλλοντικές, χρηματοοικονομικές κτλ., και δεν είχε προκηρυχθεί καν ο διαγωνισμός. Διότι, η ολοκλήρωση της ανάπλασης δεν είναι αρχικά μόνο θέμα χρηματοδότησης, αλλά και ωριμότητας, που σαφώς θα προκύψει και από τις απαραίτητες μελέτες!

Οι δηλώσεις Θεοδωρικάκου

Ως επιβεβαίωση όλων αυτών, ο τότε Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, είχε δηλώσει τον περασμένο Νοέμβριο στον Max fm, πως, στην ουσία η ανάπλαση του Λαδόπουλου βρισκόταν στον «αέρα» και πως όσα είχαν ακουστεί ήταν εκτός πραγματικότητας, γιατί το έργο ήταν ανώριμο και δεν είχε προχωρήσει τίποτα.

Τρέχουν οι διαδικασίες του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού

Σε προηγούμενό μας ρεπορτάζ, πριν από τα νέα για το Ταμείο Ανάκαμψης, είχαμε αναφερθεί στο σημαντικό βήμα που είχε γίνει για την έναρξη του εμβληματικού έργου της Πάτρας. Οι εξελίξεις μπορεί και να «κουμπώσουν», δηλαδή οι διαγωνισμοί και οι προωθούμενες μελέτες, με τη χρηματοδότηση της Ευρώπης. Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης είχε προκηρύξει τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό του έργου, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ, που θα πληρωνόταν από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους της Περιφέρειας. Οι προτάσεις των αρχιτεκτονικών γραφείων κατατέθηκαν στα τέλη Απριλίου και η ειδική επιτροπή θα τις αξιολογούσε και θα αποφάσιζε εντός τριών μηνών. Έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μία ή και συνδυασμό προτάσεων. Στην επιτροπή αυτή συμμετέχουν εκπρόσωποι της Περιφέρειας, του Υπουργείου, μηχανικοί κι άλλοι φορείς. Με τον τρόπο αυτό δίδεται η δυνατότητα για την προκήρυξη της οριστικής μελέτης, αμέσως μετά.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα παρουσιάσουμε την όλη διαδικασία της «προσαρμοστικής επαναχρησιμοποίησης» της πρώην Χαρτοποιίας του Λαδόπουλου.

(εφ. Νεολόγος των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα