Πάτρα: Στο σφυρί και τα τελευταία ιμάτια της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας

12.12.2020 / 20:48
Axaikh trapeza

Του Διονύση Ζακυνθινού

Οι τίτλοι τέλους στο άδοξο ναυάγιο της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας μπαίνουν με μια αγγελία, με την οποία γνωστοποιείται ότι πωλούνται και τα τελευταία απομεινάρια της, εν προκειμένω ο (όποιος) κινητός εξοπλισμός της απέμεινε.

 Συγκεκριμένα, στην αγγελία του εκκαθαριστή, μεταξύ άλλων, διαβάζουμε τα εξής: «Το υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικό/χρηματοδοτικό ίδρυμα υπό την επωνυμία Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα  (Υπό Ειδική Εκκαθάριση) προτίθεται να πωλήσει και μεταβιβάσει κινητό εξοπλισμό όπως εξοπλισμό γραφείου (έπιπλα, εκτυπωτικά – φωτοτυπικά μηχανήματα κ.α.), με αξία ανά τεμάχιο χαμηλότερη των 20.000€.

Προς το σκοπό αυτό, στην ιστοσελίδα της PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Ανώνυμη Εταιρία, Ειδικού Εκκαθαριστή Πιστωτικών Ιδρυμάτων, ως νόμιμης εκπροσώπου του παραπάνω υπό ειδική εκκαθάριση πιστωτικού/ χρηματοδοτικού ιδρύματος https://pqh.gr/product-category/achaiki-synetairistiki-trapeza/, υπάρχει αναλυτική περιγραφή  του κινητού εξοπλισμού.

Οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να ζητήσουν περαιτέρω πληροφορίες για τον κινητό εξοπλισμό, να τον επισκεφθούν στον χώρο που φυλάσσεται και να ζητήσουν σχετικές διευκρινίσει».

Σημειώνεται ότι η PQH ιδρύθηκε το 2016 και διορίστηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος για να λειτουργήσει ως Ενιαίος Ειδικός Εκκαθαριστής για όλα τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα των οποίων η λειτουργία έπαυσε και μπήκαν σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. Μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνεται και η Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα.

Υπενθυμίζεται ότι η δημιουργία ενιαίου εκκαθαριστή, ο οποίος θα αναλάμβανε τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών που τέθηκαν σε εκκαθάριση, αποτέλεσε υποχρέωση της χώρας στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου που ψηφίστηκε το 2015.

Η αντίδραση του Ευάγγελου Φλωράτου

«Μα τα έχουν πουλήσει όλα, όπως πούλησαν και το κτίριο, το οποίο αγόρασε η ΔΕΥΑΠ. Εμείς δεν έχουμε καμία σχέση μ’ αυτά, τα διαχειρίζεται η PQH», είπε ο Ευάγγελος Φλωράτος στον «Νεολόγο», προσθέτοντας: «Μπορεί να έχει απομείνει τίποτα και να θέλουν να το πουλήσουν κι αυτό. Μήπως ενδιαφέρεστε;».

Πάντως, ακόμη και σήμερα, ο ίδιος εξακολουθεί να λέει ότι η Αχαϊκή ήταν μια υγιής τράπεζα.

Περί τα 600 εκατ. «κόκκινα» δάνεια

ανέκτησε έως τώρα η PQH

Κάτω από τη διαχειριστική ομπρέλα της PQH τέθηκαν 16 τράπεζες, οι περισσότερες εκ των οποίων ήταν συνεταιριστικές.

Πρόκειται για τις εξής: Αγροτική Τράπεζα, Proton Τράπεζα, Probank, FBB – Πρώτη Επιχειρηματική Τράπεζα, Πανελλήνια Τράπεζα, Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου – Λήμνου, Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου, Συνεταιριστική Τράπεζα Ευβοίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Δυτικής Μακεδονίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου, T-Bank (πρώην Aspis Bank), ATELeasing, και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Το σύνολο της περιουσίας των εν λόγω ιδρυμάτων ανερχόταν στα 10,5 δισ. ευρώ όταν πέρασαν στον έλεγχο της PQH και αποτελούνταν από προβληματικά δάνεια κάθε κατηγορίας (λιανικής, επιχειρηματικά, leasing), εκ των οποίων ανακτήθηκαν έως τώρα περί τα 600 εκατομμύρια ευρώ.

Από αυτά, τα περίπου 226 εκατομμύρια ευρώ ήταν αποτέλεσμα ρυθμίσεων και συμβιβαστικών εξοφλήσεων, ενώ περίπου 54 εισπράχθηκαν από τη ρευστοποίηση ακινήτων.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα