Πάτρα: Στο ίδιο έργο θεατές – Αποπνικτική η ατμόσφαιρα εξαιτίας των πυρηνελαουργείων

18.01.2023 / 11:50
ka 23

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα που επικρατεί στην Πάτρα, για μια ακόμη φορά, εξαιτίας της έντονης δυσοσμίας που αναδύεται από την λειτουργία των πυρηνελαιουργείων που δραστηριοποιούνται στη Βιομηχανική Περιοχή.

Προφανώς σ’ αυτήν τη δυσάρεστη αίσθηση συντείνουν και οι έντονοι άνεμοι που σπρώχνουν και φέρνουν τη δυσοσμία στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

Πρόκειται, ως γνωστόν, για ένα μακροχρόνιο πρόβλημα που δεν έχει αντιμετωπιστεί, παρά τις καταγγελίες και τα παράπονα, κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, πολιτών που υποφέρουν από τη δυσοσμία.

Η λειτουργία των συγκεκριμένων μονάδων ακολουθεί την ολοκλήρωση της περιόδου συγκομιδής της ελιάς, με το προϊόν της επεξεργασίας από τα ελαιοτριβεία της περιοχής να καταλήγει στη ΒΙΠΕ Πατρών για την περαιτέρω επεξεργασία του πυρήνα και την εξαγωγή του πυρηνέλαιου.

Ωστόσο, από τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων προκαλούνται κάθε χρόνο προβλήματα που έχουν να κάνουν με τους αέριους ρύπους και τη διάθεση των υγρών και στερεών αποβλήτων τους.

Στην ευρύτερη περιοχή της ΒΙΠΕ, ήδη, οι τσιμινιέρες καπνίζουν εδώ και ημέρες, με τη δυσοσμία να είναι πάλι έντονη. Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας και ∆ημόσιας Υγείας, Χαράλαμπος Μπονάνος, διαβεβαίωσε ότι ήδη έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας ∆υτικής Ελλάδας «να διενεργήσουν άμεσα συστηματικούς ελέγχους για τη μέτρηση των αέριων ρύπων αλλά και για τη διαχείριση τωνστερεών και υγρών αποβλήτων των πυρηνελαιουργείων του νομού, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος και η τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας».

Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει και θα προσλάβει φέτος σοβαρότερες διαστάσεις, δεδομένου ότι φέτος η συγκομιδή ελιάς είναι πολύ μεγαλύτερη από πέρυσι, επομένως υπάρχει και πολύ μεγαλύτερο απόθεμα πυρήνα προς επεξεργασία.

Γνώμη

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα