Του Ανδρέα Κολλιόπουλου
Πάνω από 300 παιδιά μέσα σε διάστημα σχεδόν ενός χρόνου στην Πάτρα και στην Αχαΐα έκατσαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, αντί για τα σχολικά τους θρανία και τις τάξεις τους, έχοντας υποπέσει σε παραβατικές πράξεις.
Η παραβατικότητα των ανηλίκων στην περιοχή μας είναι εδώ και αποτελεί ένα φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει σημαντικές διαστάσεις σε πανελλήνια κλίμακα, ενώ έχει γίνει αντικείμενο συζητήσεων ειδικών αρκετές φορές στα τηλεοπτικά παράθυρα των αθηναϊκών καναλιών.
Στην Αχαΐα βέβαια, τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας τα οποία εξασφάλισε ο «Ν» δείχνουν μια μικρή μείωση της παραβατικότητας των ανηλίκων για το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.
Κλέβουν ομαδικά και με στόχο
Σύμφωνα με τη… γλώσσα των αριθμών υπάρχει μείωση σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες παραβατικότητας που έχει διαχωρίσει η Ελληνική Αστυνομία, με εξαίρεση αυτή την διακεκριμένων κλοπών (άρθρο 374) όπου συνέβησαν 31 τετελεσμένα περιστατικά το πρώτο εξάμηνο του 2023, σε σύγκριση με τα 15 που είχαν καταγραφεί την αντίστοιχη περίοδο του 2022.
Μικρή αύξηση το τρέχον έτος είχαμε και στην κατηγορία των ναρκωτικών και των εξαρτησιογόνων ουσιών με 17 τετελεσμένα περιστατικά σε σύγκριση με τα 14 της περασμένης χρονιάς.
Ωστόσο, η αύξηση των τετελεσμένων περιστατικών στις διακεκριμένες κλοπές δείχνει ότι η παραβατικότητα των ανηλίκων της περιοχής, δρα πιο ομαδικό και ενδεχομένως ίσως πιο οργανωμένα, με ομάδες που προφανώς και βάζουν συγκεκριμένους στόχος στην παραβατική τους δράση.
Μείωση στις λοιπές κατηγορίες
Από εκεί και πέρα υπάρχει μείωση στις κλοπές – έτσι όπως τις ορίζει το άρθρο 372 – καθώς από τις 64 τετελεσμένες και τις 26 που καταγράφηκαν το 2022, το 2023 έγιναν 49 τετελεσμένες και 10 απόπειρες, στις ληστείες (από τις 15 τετελεσμένες και τις τρεις απόπειρες του 2022, το 2023 έγιναν μόλις τρεις), στην σωματική βλάβη (από τα 11 καταγεγραμμένα περιστατικά του 2022, φέτος καταγράφηκαν μόλις τρία), στην φθορά ξένης ιδιοκτησίας (από τα 16 περιστατικά του 2022, υπήρξε μείωση στα τρία το 2023) ενώ στο νόμο περί όπλων καταγράφηκαν ακριβώς τα ίδια περιστατικά στον αριθμό (εννέα) και στα δύο έτη.
Το σύνολο των παραβατικών πράξεων
Συνολικά, με βάση πάντα τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας, το 2022 σημειώθηκαν 144 τετελεσμένα καταγεγραμμένα περιστατικά σε όλες τις κατηγορίες παραβατικότητας, ενώ οι ανήλικοι κατηγορούμενοι που συνελήφθησαν και έκατσαν στο εδώλιο για τις παραβατικές πράξεις τους ήταν συνολικά 173 στον αριθμό.
Το πρώτο εξάμηνο του 2023 το σύνολο των τετελεσμένων παραβατικών πράξεων από ανηλίκους ήταν στα 120 περιστατικά στον αριθμό και τους 136 κατηγορούμενους αντίστοιχα που πέρασαν από την πύλη του δικαστηρίου.
Τα τετελεσμένα έτσι περιστατικά παραβατικών πράξεων μειώθηκαν το 2023 σε σύγκριση με το 2022 κατά 24 στον αριθμό, ενώ το τρέχον έτος σημειώθηκε πτώση και στον αριθμό των κατηγορουμένων κατά 37 άτομα.
Μείωση σημειώθηκε κατά 10 περιστατικά σημειώθηκε και στις απόπειρες στις κατηγορίες των παραβατικών πράξεων αφού το 2023 καταγράφηκαν 16 και το 2022 26 στον αριθμό.
216 περιπτώσεις, 309 κατηγορούμενοι
Ωστόσο, η μείωση της παραβατικότητας των ανηλίκων ανάμεσα στα δύο πρώτα εξάμηνα των τελευταίων δύο ετών, δεν πρέπει να μας οδηγήσει, σύμφωνα με κύκλους της ΕΛ.ΑΣ. ότι το όλο φαινόμενο βρίσκεται σε ύφεση, ούτε ότι δεν είναι ένα ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει την κοινωνία αφού αναφερόμαστε σε μικρά παιδιά που θα ουσιαστικά οδηγούνται στις πράξεις αυτές μέσα από τις συνθήκες που συναντούν στην οικογένεια τους και στον περιβάλλον που μεγαλώνουν.
Το γεγονός, άλλωστε, ότι μέσα σε μία διετία (χωρίς καν να υπολογίσουμε τον αριθμό των παραβατικών πράξεων των δύο δεύτερων εξαμήνων) το σύνολο των παραβατικών πράξεων (μαζί με τις απόπειρες) έφτασε τις 216, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα έκατσαν στο εδώλιο 309 ανήλικα παιδιά και έφηβοι, λέει από μόνο του πολλά.
Η πλειοψηφία των ανηλίκων είναι ρομά
Ένα σημαντικό ποσοστό των δραστών που έχουν προχωρήσει σε αυτές τις παραβατικές πράξεις (ποσοστό που ξεπερνάει το 75% με 80%) προέρχονται από τις λεγόμενες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, κυρίως από ρομά και ύστερα από οικογένειες μεταναστών και αλλοδαπών.
Υπάρχει επίσης και ένα επίσης σημαντικό ποσοστό από τους ανήλικους αυτούς δράστες που προέρχονται από οικογένειες που έχουν διάφορα προβλήματα κοινωνικής ή οικονομικής φύσης που έχουν επηρεάσει τον χαρακτήρα και τον τρόπο που μεγαλώνουν.
Ελεύθεροι μετά από λίγες μέρες
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία οι παραβάτες οδηγούνται σε ιδρύματα ανηλίκων, (στις περιπτώσεις εκείνες που δεν υπάρχει οικογένεια) ή υποβάλλονται σε αναμορφωτικά και θεραπευτικά μέτρα.
Ωστόσο, στην πράξη οι περισσότεροι από αυτούς μένουν ελεύθεροι μετά από ένα χρονικό διάστημα. Κι ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς, σύμφωνα με κύκλους της Αστυνομίας, επανέρχονται στην παραβατικότητα αφού στατιστικά δύσκολα μπορεί να ξεφύγει κανείς από αυτόν τον κλοιό από τη στιγμή που μπαίνει.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*