Πάτρα: Στην εποχή του κορονοϊού ο γάμος είναι πολιτικός

27.01.2021 / 9:36
politikos_gamos

Μεγάλες ανατροπές έχει φέρει στη ζωή όλων η πανδημία του κορονοϊού, εδώ και περίπου έναν χρόνο. Πολλές φορές τα σχέδια και οι προγραμματισμοί ετών μπαίνουν αναγκαστικά στον “πάγο” δεδομένων των νέων συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία και των συχνά δραματικών επιπτώσεων που έχει επιφέρει στις επαγγελματικές και οικονομικές δραστηριότητες. Οι άνθρωποι, ωστόσο, γνωρίζονται, ερωτεύονται και παίρνουν την απόφαση να συνεχίσουν από κοινού τη ζωή τους, παρά τις όποιες δυσχέρειες.

Στον δήμο Πατρέων, οι πολιτικοί γάμοι που τελέστηκαν εντός του 2020 και εν μέσω κορονοϊού, ήταν αυξημένοι σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, όπως εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Διοίκησης και Οικονομικών, Διονύσης Πλέσσας. Συγκεκριμένα, το 2020 έγιναν 337 γάμοι, ενώ το 2019 είχαν τελεστεί 283. Μάλιστα, η εικόνα για το 2021 είναι ότι ενδεχομένως θα αυξηθούν κι άλλο σε σχέση με πέρυσι, καθώς ήδη οι πρώτοι μήνες του έτους είναι “κλεισμένοι” και πολλά ζευγάρια κάνουν κράτηση ημερομηνιών για την προσεχή άνοιξη και το καλοκαίρι, ελπίζοντας πως οι συνθήκες θα είναι καλύτερες.

Η δημοτική αρχή της Πάτρας έχει καταργήσει το τέλος των 70 ευρώ για την τέλεση των πολιτικών γάμων, γιατί “θέλουμε να διευκολύνουμε τα νέα ζευγάρια και θεωρούμε ότι δεν πρόκειται για ανταποδοτική υπηρεσία”, αναφέρει ο κ. Πλέσσας και προσθέτει ότι με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου “προσφέρουμε αίθουσες δημοτικών χώρων σε άνεργα ζευγάρια για να πραγματοποιήσουν γαμήλια δεξίωση και σε χειμερινό χώρο, αλλά και σε ένα ωραίο αίθριο για τους καλοκαιρινούς μήνες”.

Αυτός εκτιμά ο ίδιος πως είναι ένας από τους βασικούς λόγους που αυξήθηκαν οι πολιτικοί γάμοι το 2020, παρά την πανδημία, αλλά όχι μόνο. “Αναμφίβολα παίζει ρόλο και το οικονομικό κομμάτι διότι δεν ζούμε σε εποχές οικονομικής ευμάρειας, αλλά οικονομικών δυσκολιών. Και το τελευταίο ευρώ είναι υπολογίσιμο”, τονίζει και σημειώνει ότι επιπλέον πολλά ζευγάρια επείγονται να παντρευτούν, λόγω εγκυμοσύνης ή γιατί πρέπει να επιστρέψουν στο εξωτερικό όπου και μένουν μόνιμα. Επιλέγουν, δε, τον γάμο στο δημαρχείο γιατί λόγω κορονοϊού δεν μπορούν πλέον να κάνουν μεγάλα τραπέζια με συγγενείς και φίλους.

Κάποιες φορές, μάλιστα, γίνεται ολιγοήμερη αναβολή των γάμων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι μάρτυρες ή κάποιοι συγγενείς και να μπορέσουν να ταξιδέψουν από άλλον νομό ή περιφέρεια έχοντας την απαιτούμενη άδεια, λόγω Covid.

“Υπάρχει αύξηση στους πολιτικούς γάμους και παίρνουν τηλέφωνο ακόμα και από άλλους δήμους να έρθουν στον δήμο Πατρέων να τελέσουν τον πολιτικό γάμο. Ακόμη και από Αθήνα και από Στερεά Ελλάδα και από Αιτωλοακαρνανία. Κάποιοι λένε, θέλουμε ο δήμαρχος να τον τελέσει, θα τους χαλάσουμε το χατίρι;”, σημειώνει ο κ. Πλέσσας.

πληροφορίες enikos

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα