Πάτρα: Στην εκδήλωση του ΟΚΑΝΑ ο Δημήτρης Πελεκούδας εκ μέρους της δημοτικής Αρχής

29.06.2023 / 13:06
ΔΗΜ. ΠΕΛΕΚΟΥΔΑΣ - ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ

Ο δημοτικός σύμβουλος και αντιπρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης, Δημήτρης Πελεκούδας, εκπροσωπώντας την Δημοτική Αρχή, παραβρέθηκε την Τρίτη 27 Ιουνίου, στην θεατρική παράσταση που διοργάνωσε ο ΟΚΑΝΑ στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», με τίτλο: «Μια φορά στις 15 και αν…». Ήταν μια από τις φετινές εκδηλώσεις του ΟΚΑΝΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, που είχαν κεντρικό σύνθημα «Μείνε δυνατός. Μείνε καθαρός. Μη ναρκώνεις τα όνειρά σου».

Ο κ. Πελεκούδας στον χαιρετισμό του, αρχικά μετέφερε τις ευχές του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη για «καλή δύναμη σε όλους αυτούς που προσπαθούν για την απεξάρτησή τους και τις οικογένειές τους», αλλά και την επισήμανση για μια ακόμα φορά, ότι μότο της Δημοτικής Αρχής, είναι «να μην υπάρχει ανεργία, φτώχεια και παιδιά στην εξάρτηση, γιατί την όμορφη πόλη την φτιάχνουν οι άνθρωποί της».

Στη συνέχεια ο κ. Πελεκούδας, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Πρώτα απ’ όλα, αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά για την προσπάθεια που κάνουν να απεξαρτηθούν και να πάρουν ξανά τη ζωή τους στα χέρια τους. Μπράβο και στους εκπαιδευτές των παιδιών, που τα βοηθούν στην επανένταξή τους.

Εμείς, ως Δημοτική Αρχή, είμαστε υπέρ των στεγνών προγραμμάτων, αυτό όμως, δεν μας εμποδίζει να είμαστε δίπλα σας και να στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την προσπάθειά σας. Αγωνιζόμαστε εναντίον όλων των εξαρτήσεων και προσπαθούμε να αναδείξουμε τις αιτίες που οδηγούν τους νέους μας, στον κόσμο των ναρκωτικών.

Από την πλευρά της η πολιτεία, έχει υποχρέωση να πάρει μέτρα υπέρ αυτών των παιδιών για την πλήρη επανένταξή τους, έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση στην εργασία, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, σε όλες τις κρατικές δομές υγείας και εκπαίδευσης.

Οι αιτίες που οδηγούν τους νέους μας στα ναρκωτικά είναι πολλές, όπως η ανεργία, ο κοινωνικός αποκλεισμός, οι πόλεμοι, η προσφυγιά, ο ρατσισμός, το άγχος, η ανασφάλεια, οι στερήσεις, ο πόνος, η βία, η αδικία και ο κατάλογος είναι ατέλειωτος. Τα αδιέξοδα μιας κοινωνίας που σαπίζει, ωθούν συχνά τους νέους στη χρήση ουσιών, ψάχνοντας εκεί μια διέξοδο χαλάρωσης και ανακούφισης, έστω για λίγη ώρα.

Ως Δημοτική Αρχή, έχουμε κάνει σημαντικό έργο για την πρόληψη και συνεχίζουμε το δύσκολο δρόμο, με προγράμματα της πρωτογενούς πρόληψης, ενώ ο Δήμος μας είναι και μέλος του Κέντρου Πρόληψης. Διεκδικούμε χρηματοδότηση από τα Υπουργεία, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αγωνιζόμαστε να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι, καθώς επίσης μαζί με άλλους φορείς της πόλης μας, διεκδικούμε δυναμικά τη δημιουργία κλειστής θεραπευτικής κοινότητας, συμβουλευτικού σταθμού για τις υπόλοιπες εξαρτήσεις (αλκοόλ τζόγος, διαδίκτυο). Έχουμε εξασφαλίσει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας για τη δυνατότητα παρεμβάσεων μας στα προγράμματα πρόληψης, τα οποία υλοποιούνται συστηματικά και με επιτυχία μέσω του παραρτήματος του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ).

Έχουμε επισκεφτεί 64 σχολεία κι έχουμε ενημερώσει πάνω από 7.500 μαθητές, ενώ με τη συμμέτοχη του ΚΕΘΕΑ, έχουμε διοργανώσει πλήθος ημερίδων και ενημερωτικών σεμιναρίων για εκπαιδευτικούς, καθώς και προγράμματα αθλητισμού, ως μία δημιουργική δραστηριότητα που μας οπλίζει με αυτοπεποίθηση και θέληση και είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία της πρόληψης άλλα και της θεραπείας – απεξάρτησης.

Η επιστήμη, η τεχνολογία και η παραγωγικότητα, έχουν φτάσει στο απόγειό τους και γι’ αυτό δεν δικαιολογείται να ζούμε στην αβεβαιότητα, οι μονοπωλιακοί όμιλοι να βγάζουν δισεκατομμύρια και ο λαός και η νεολαία μας να μην μπορούν να ζήσουν, με αποτέλεσμα να στρέφονται στις εξαρτήσεις. Πρέπει όλοι μαζί να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις και να ανατρέψουμε αυτή τη βαρβαρότητα».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα