Πάτρα: Στην ανεργία για 3 ευρώ! – Χιλιάδες εκπαιδευτικοί εκτός διορισμού για ένα παράβολο

29.01.2021 / 22:06
1300

Πάνω από 12 .000 εκπαιδευτικοί βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο κενό των πινάκων της δημόσιας εκπαίδευσης, κρεμάμενοι οι ίδιοι, οι σπουδές τους, αλλά και η επαγγελματική τους σταδιοδρομία από ένα παράβολο των 3 ευρώ.

Ένα παράβολο που πλήρωσαν υποβάλλοντας τα δικαιολογητικά τους για να μπουν στους αντίστοιχους πίνακες, όμως, το σύστημα δεν αναγνώρισε την πληρωμή, καθώς οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες δεν συνδέονταν μεταξύ τους.   

Αποτέλεσμα αυτού είναι χιλιάδες εκπαιδευτικοί (ανάμεσα τους και αρκετοί από την Πάτρα και την Αχαΐα) που υπηρέτησαν για χρόνια την δημόσια εκπαίδευση ως αναπληρωτές να έχουν πεταχτεί από τους πίνακες που «κλείδωσαν» πλέον  και να μένουν «εκτός» για τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι εκπαιδευτικοί το όλο ζήτημα έχει προκύψει από συστημικό – και όχι ανθρώπινο –  λάθος αφού η πλατφόρμα του taxinet στην οποία μπήκαν για να καταθέσουν  ηλεκτρονικά τα 3 ευρώ που απαιτούταν για την πληρωμή του παράβολου δεν ήταν διασυνδεδεμένη με την αντίστοιχη του ΑΣΕΠ.

Το μήνυμα του ΑΣΕΠ για την επιτυχής διαδικασία

Το ζήτημα αφορά τη διαδικασία για να υπαχθούν εκ νέου στους πίνακες χιλιάδες καθηγητές  που κυνηγούν εδώ και χρόνια μία θέση μονίμου στη δημόσια εκπαίδευση.  Οι πίνακες αυτοί άνοιξαν για διορισμούς μετά από 12 σχεδόν χρόνια.

Το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο, οι εκπαιδευτικοί έκαναν την αίτηση, καταθέτοντας ηλεκτρονικά ένα πακτωλό από χαρτιά.

Ανάμεσα σε αυτά, πλήρωσαν για το παράβολο το ποσό των 3 ευρώ και νομίζοντας ότι όλα είναι εντάξει περίμεναν τα αποτελέσματα, ανάλογα με τα μόρια που είχε συγκεντρώσει ο καθένας τους από τη μακροχρόνια διαδρομή τους στα σχολεία.

Το ΑΣΕΠ, άλλωστε, λίγο μετά τις καταθέσεις των αιτήσεων, είχε στείλει προσωπικό μήνυμα στον καθένα ότι η διαδικασία είχε ολοκληρωθεί με επιτυχία, καθησυχάζοντας έτσι ακόμα και τους πιο  υποψιασμένους που μπορεί να πίστευαν ότι κάτι πήγε στραβά.  

Όμως το σύστημα εντέλει δεν αναγνώρισε την πληρωμή του παράβολου, ενώ από την πλευρά τους οι εκπαιδευτικοί δεν είχαν στα χέρια τους μία απόδειξη της ηλεκτρονικής συνδιαλλαγής που έγινε.

Έτσι, πρακτικά δεν μπορούσαν  να επιβεβαιώσουν την πληρωμή του παράβολου και ότι πραγματικά δεν είχαν την διάθεση να ρισκάρουν για ένα ποσό των 3 ευρώ την εκπαιδευτική τους σταδιοδρομία.

Μάλιστα, όταν το θέμα βγήκε στην επιφάνεια, πλήρωσαν ένα ποσό των 20 ευρώ για την ένσταση που κατέθεσαν, αλλά και εκ νέου τα 3 ευρώ του παράβολου για να δείξουν ότι δεν προσπάθησαν να κοροϊδέψουν το κράτος. 

Κινδυνεύουν με οριστικό «αποκλεισμό»

Από εκεί και μετά ξεκίνησε ένας αγώνας για όλους αυτούς τους εκπαιδευτικούς για να βρουν το δίκιο τους.

Για πολλούς η διαδικασία αυτή ισοδυναμούσε με τη μόνιμη πρόσληψη τους αφού έχοντας συμπληρώσει πάνω από μία δεκαπενταετία ως ωρομίσθιοι και αναπληρωτές, συγκέντρωναν πλέον τα μόρια που απαιτούνταν.

Πέρα από την απώλεια του διορισμού τους ή της πρόσληψης τους ως αναπληρωτές, είναι ότι κινδυνεύουν να αποβληθούν οριστικά από τη δημόσια εκπαίδευση, μη βρίσκοντας πάλι θέση σε αυτή.

Κι αυτό γιατί στο διάστημα των τριών ετών που θα έχουν αποβληθεί, άρα δεν θα συγκεντρώνουν επιπλέον μόρια, είναι σχεδόν σίγουρο με  τον ανταγωνισμό που υπάρχει, ότι όταν ανοίξουν οι πίνακες αρκετοί από τους συναδέλφους τους θα τους έχουν ξεπεράσει και θα τους έχουν αφήσει πίσω.

Πάτρα: Στην ανεργία για 3 ευρώ! - Χιλιάδες εκπαιδευτικοί εκτός διορισμού για ένα παράβολο 2

ΜΑΡΙΝΑ ΓΚΟΥΒΕΡΟΥ

Το υπουργείο μας πετάει από τον έναν στον άλλον

Η Μαρίνα Γκουβέρου είναι από την Πάτρα και είναι καθηγήτρια αγγλικών. Είναι μία από τις εκπαιδευτικούς που θα διοριζόταν ως μόνιμη, έχοντας συγκεντρώσει τα απαιτούμενα μόρια, μετά από μία μακροχρόνια διαδρομή στον χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης που ξεκινά από το 2005.

«Το θέμα θα μπορούσε εύκολα να λυθεί, αλλά είναι προφανές ότι δεν υπάρχει η πολιτική βούληση. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα ατομικού λάθους, όπως άφησαν να εννοηθεί κάποιοι αρμόδιοι της κυβέρνησης και των μηχανισμών της εκπαίδευσης.

Το λάθος είναι καθαρά εξαιτίας του συστήματος και αυτό αποδεικνύεται από τον αριθμό των αιτήσεων που χαρακτηρίστηκαν  ανεπιτυχείς λόγω του παράβολου.

Tο ποσοστό απορριφθέντων φτάνει το 8,5%, κάτι που ξεπερνά τα επιτρεπτά ποσοστά ανθρωπίνου λάθους και μαρτυρά την δυσλειτουργία της πλατφόρμας».

Οι εκπαιδευτικοί έχουν καταθέσει ήδη, ασφαλιστικά μέτρα κατά των πινάκων, χωρίς να έχουν πάει ακόμα σε προσφυγή, επιλέγοντας να απευθυνθούν στην εκτελεστική εξουσία (πολιτική βούληση) πριν από  τη δικαστική εξουσία για τη  λύση του θέματος τους.

Πρώτον για να αποφύγουν μια αρκετά χρονοβόρα και πολυδάπανη διαδικασία την οποία ως άνεργοι δεν μπορούν να στηρίξουν και δεύτερον γιατί δεν έχουν εκδοθεί οι οριστικοί πίνακες ακόμα.

«Μέχρι ώρας σε όποιες επαφές και να έχουμε κάνει το ένα υπουργείο μας πετάει σαν μπαλάκι στο άλλο» τονίζει η κ. Γκουβέρου.

«Παράλληλα, τα στελέχη της αντιπολίτευσης έχουν απευθύνει σχετική ερώτηση στη Βουλή , ζητώντας την τροπολογία των πινάκων και να διευθετηθεί το θέμα του παράβολου, χωρίς να έχουν λάβει μέχρι σήμερα καμία απάντηση»

Ζήτημα επιβίωσης για τους καθηγητές

Πέρα από το άδικο της όλης υπόθεσης, υπάρχει και το ζήτημα της επιβίωσης αφού ένα μεγάλο μέρος των εκπαιδευτικών αυτών, μένοντας για τρία χρόνια εκτός πινάκων, είναι σχεδόν απίθανο να βρει μια άλλη εργασία στο μεσοδιάστημα.

Άλλωστε, είναι τέτοιες οι ιδιαιτερότητες του κλάδου που δεν  τους αφήνουν και πολλά περιθώρια για την ανεύρεση μιας άλλης εργασίας έχοντας περάσει τόσα χρόνια στις σχολικές αίθουσες,

«Δεν γνωρίζουμε να κάνουμε κάτι άλλο, πέρα από το να διδάσκουμε και είναι σίγουρο ότι μέσα στην πανδημία δεν μπορούμε να βρούμε δουλειά, ακόμα και σε έναν εντελώς διαφορετικό κλάδο.

Το επίδομα ανεργίας που παίρναμε ως αναπληρωτές για το διάστημα εκτός του σχολικού έτους πλέον έχει τελειώσει και ένα μεγάλο μέρος από μας δεν έχει άλλο βιοποριστικό εισόδημα.

Ανάμεσα μας είναι άνθρωποι με οικογένειες, με μικρά παιδιά, με υποχρεώσεις που τρέχουν και άτομα ΑμεΑ που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας».

Κ.Α.

(από την εφημερίδα “Νεολόγος”).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα