Πάτρα: Στην αναμονή οι καφέ κάδοι

01.10.2023 / 8:34
ka-16-9

Του Ανδρέα Κολλιόπουλου

Ξανά από την αρχή θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για ένα τμήμα του διαγωνισμού για την έναρξη του δικτύου των καφέ κάδων στους δρόμους και στις πλατείες της Πάτρας, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την καθυστέρηση της έναρξης της λειτουργίας ενός σημαντικού ρεύματος της ανακύκλωσης όπως είναι τα βιοαπόβλητα.

Πρόκειται για τα απορρίμματα που προέρχονται από τα αποφάγια των τροφίμων και της κουζίνας αλλά και τα «πράσινα» απόβλητα από τους κήπους, τις αυλές και τις πλατείες. Περιλαμβάνει, δηλαδή, το συγκεκριμένα ρεύμα το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό ίσως κομμάτι της ανακύκλωσης που αφορά από τα καταστήματα εστίασης και τα νοικοκυριά έως και τις εξοχικές κατοικίες ή τα σπίτια με αυλές και κήπους.

Είναι ένα ρεύμα που η Πάτρα ως η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της επικράτειας θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει εδώ και χρόνια, αν θέλαμε να μιλούμε για μια ουσιαστική προσπάθεια πάνω στον τομέα της ανακύκλωσης που είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την βελτίωση της ζωής στα αστικά κέντρα, αλλά και για την λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη.

Προσφυγές μεταξύ εταιρειών

Η δημοτική αρχή του Κώστα Πελετίδη είχε προχωρήσει το θέμα, κάνοντας τις σχετικές μελέτες και τις αντίστοιχες διαδικασίες, βγάζοντας στον «αέρα» τον διαγωνισμό και με βάση το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί οι καφέ κάδοι θα έπρεπε να ήταν τοποθετηθεί στους δρόμους και στις πλατείες της Πάτρας από τις αρχές του 2023 το αργότερο.

Τίποτα όμως από αυτά δεν έγινε. Σύμφωνα με τα όσα εξηγεί στον «Νεολόγο» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Ασπράγκαθος, «οι ανταγωνισμοί μεταξύ των εταιρειών με αλλεπάλληλες προσφυγές για ένα μόνο τμήμα του διαγωνισμού και οι σχετικά μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων από τις αρμόδιες αρχές, δεν μας επέτρεψαν να έχουμε εγκαταστήσει το δίκτυο των καφέ κάδων με βάση τον προγραμματισμό μας».

Η άρνηση του προμηθευτή

Με βάση τις αποφάσεις αυτές δεν μπορούσε να προχωρήσει η διαδικασία για την παραλαβή και στα υπόλοιπα τμήματα του συστήματος χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων, άσχετα αν τελικά κατέπεσαν οι προσφυγές και δικαιώθηκε η αρχική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.

«Είμαστε αναγκασμένοι να επαναλάβουμε το διαγωνισμό για τα απορριμματοφόρα μετά την άρνηση του προμηθευτή να τα παραδώσει εξαιτίας της μεγάλης αύξησης του κόστους των υλικών» αναφέρει χαρακτηριστικά κ. Ασπράγκαθος.

Ο σχεδιασμός και οι αριθμοί

Χωρίς αυτές τις καθυστερήσεις το δίκτυο το καφέ κάδων μαζί με την καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης θα λειτουργούσε σταδιακά από την αρχή του χρόνου.

Ο σχεδιασμός που έχει γίνει από τους εργαζόμενους της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης για την εγκατάσταση των καφέ κάδων ήταν συγκεκριμένος και θα ξεκινούσε αρχίζοντας από τους μεγάλους παραγωγούς (λαχαναγορά, ξενοδοχεία, φοιτητικές εστίες. καταστήματα εστίασης κλπ) και μετά σε επιλεγμένες γειτονιές για τα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τη μελέτη για το έργο στο σύστημα χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων συμπεριλαμβάνονται περίπου 1.000 εξωτερικοί καφέ κάδοι, 15.000 κάδοι κουζίνας που θα διανεμηθούν δωρεάν στα νοικοκυριά και τα καταστήματα εστίασης, 1.000 κάδοι οικιακής κομποστοποίησης, ένας κλαδοθρυμματιστής μετακινούμενος για θρυμματισμό κλαδιών σε επιλεγμένες θέσεις και πέντε ειδικά απορριμματοφόρα.

Έχει πάρει μέρος του εξοπλισμού

«Έχουμε παραλάβει μέρος του εξοπλισμού και όταν ολοκληρωθεί θα αρχίσει η ανάπτυξη του δικτύου των καφέ κάδων στην πόλη» αναφέρει ο κ. Ασπράγκαθος.

«Από εκεί και πέρα αναμένεται η παραλαβή των οικιακών κομποστοποιητών και θα καλέσουμε αμέσως τους ενδιαφερόμενους δημότες να τους παραλάβουν δωρεάν, ώστε να παράγουν κομπόστ για τον κήπο τους».

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το σύστημα κομποστοποίησης περιλαμβάνει και την συλλογή θρυμματισμένων κλαδεμάτων εκτός των βιοαποβλήτων κουζίνας, λαϊκών αγορών και οπωροπωλείων. Τα θρυμματισμένα κλαδέματα θα μεταφέρονται με φορτηγά από τις θέσεις θρυμματισμού.

Σε ιδιώτη για κομποστοποίηση

Ήδη ο Δήμος έχει εγκαταστήσει στην Ξερόλακκα μεγάλο κλαδοθρυμματιστή και μέρος του θρυμματισμένου υλικού παραδίδεται σε ιδιώτη για κομποστοποίηση και το υπόλοιπο για την κάλυψη των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ.

Όταν αρχίσει η λειτουργία του εργοστασίου στου Φλόκα, που περιλαμβάνει και μονάδα κομποστοποίησης, τα βιοαπόβλητα θα μεταφέρονται εκεί, και μέχρι τότε σε άλλες μονάδες, που λειτουργούν στην περιοχή.

Πιέσεις για αναδιάρθρωση

Ο κ. Ασπράγκαθος τονίζει: «Όπως έχουμε τονίσει και είναι γενικώς παραδεκτό η ανακύκλωση είναι σε κατάρρευση πανελλαδικά, με ευθύνη των κυβερνήσεων που δεν παίρνουν μέτρα για να σταματήσει το σκάνδαλο της μεγάλης εισφοροδιαφυγής των εμπλεκόμενων εταιρειών.

Ασκούμε πίεση στην κυβέρνηση για να αναδιαρθρώσει συνολικά και κεντρικά το σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων ώστε να αυξηθούν τα ποσοστά ανακύκλωσης και κομποστοποίησης των βιοαποβλήτων».

Ενοποίηση σε μια υπηρεσία

«Με το νέο οργανισμό έχουμε κάνει ανασυγκρότηση και ενοποιήσαμε τις αρμοδιότητες της ανακύκλωσης και κομποστοποίησης σε μία υπηρεσία, ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα και να επισπεύδονται οι διαδικασίες γιατί θα αυξηθούν τα ρεύματα χωριστής συλλογής απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή.

Συντάσσουμε τον νέο κανονισμό καθαριότητας και διαχείρισης απορριμμάτων που θα περιλαμβάνει και τις υποχρεώσεις για την εφαρμογή της διαλογής στην πηγή και τον περιορισμό της αυθαίρετης απόθεσης κλαδεμάτων, μπαζών και ογκωδών.

Είναι σαφές ότι για την λειτουργία του συστήματος καθαριότητας, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης απαιτούνται πολύ περισσότεροι εργαζόμενοι σε μόνιμες θέσεις και ανανέωση του προσωπικού».

Πάτρα: Στην αναμονή οι καφέ κάδοι 3
Πάτρα: Στην αναμονή οι καφέ κάδοι 4

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα