Πάτρα: Στη…  λεωφόρο  των  πλειστηριασμών

25.06.2023 / 8:00
pleistiriasmoi-1

Του Γιάννη Γεωργόπουλου

Σοκάρουν τα στοιχεία που προκύπτουν από την επίσημη ιστοσελίδα ανάρτησης και ανακοίνωσης διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στην Πάτρα και την υπόλοιπη Αχαΐα για διάστημα τεσσάρων μηνών.

Σύμφωνα με αυτά από το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου και μετά, στο σφυρί βγαίνουν 127 ακίνητα ιδιοκτησίας Αχαιών, με το μεγαλύτερο μέρος τους να βρίσκεται στην Πάτρα. Δεύτερη σε πλειστηριασμούς έρχεται η πόλη του Αιγίου και η ευρύτερη ζώνη στην Αιγιάλεια.

Ο κύριος όγκος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έχει προσδιοριστεί για το μήνα Ιούλιο. Από το σύνολο των προς εκπλειστηριασμό ακινήτων το 80% θα πραγματοποιηθεί τον συγκεκριμένο μήνα, δηλαδή σε μια περίοδο που επί της ουσίας δεν μπορεί να υπάρχει έντονη δυσφορία και κοινωνική αντίδραση.

 Σε πολλές περιπτώσεις τα προς εκποίηση ακίνητα ανήκουν στην κατηγορία των αποκαλούμενων «φιλέτων», ενώ στη σχετική πλατφόρμα έχουν αναρτηθεί και ακίνητα τα οποία αφορούν σε σύνολο ορόφων και τεράστιες οικοπεδικές εκτάσεις.

Χαρακτηριστικότερη περίπτωση είναι αυτή που αφορά την εκποίηση μέσα στον Ιούλιο ακινήτου 618 τ.μ. το οποίο βρίσκεται στην περιοχή των Βορειοανατολικών «προαστίων» της Πάτρας. Πρόκειται για μεζονέτα με μεγάλο κήπο στην οδό Ποσειδώνος και Εθνικής Αντιστάσεως, η οποία βγαίνει σε πλειστηριασμό με τιμή εκκίνησης 501.000€.

Αντίστοιχη περίπτωση πλειστηριασμού πολυτελέστατου ακινήτου – έχει προσδιοριστεί επίσης για τον προσεχή Ιούλιο – είναι αυτή που αφορά σε μονοκατοικία η οποία βρίσκεται στην περιοχή των Βραχνεΐκων, συνολικού εμβαδού 400 τετραγωνικών συν αποθήκη. Η τιμή εκκίνησης ορίστηκε στα 255.000€.

Ολόκληρη πολυκατοικία

 Από το μπαράζ πλειστηριασμών που θα χτυπήσει το επόμενο διάστημα την περιοχή δεν γλυτώνουν πολυώροφα κτίρια και κτίρια σε περιοχές εκτός κέντρου, των οποίων η συνολική έκταση αφορά κατά ένα μεγάλο μέρος σε «ολόκληρο» τετράγωνο.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις το χαρακτηρισμένο ως κτίριο κατοικιών που βρίσκεται επί της Αθανασίου Διάκου στην Πάτρα και το οποίο βγαίνει σε πλειστηριασμό τον Δεκέμβριο του ’23.

Αντίστοιχη περίπτωση αποτελεί και μεγάλο νεοκλασικό προσόψεως επί της οδού Κορίνθου, εξαιρετικής αρχιτεκτονικής το οποίο εκποιείται στις 26 Ιουλίου.

Εξέχουσα θέση στη μακριά λίστα των πλειστηριασμών που έχουν ανακοινωθεί για τους επόμενους μήνες και αφορούν πάντα σε Πάτρα και Αχαΐα, κατέχουν νεόδμητα διαμερίσματα σε περιοχές όπως η Ηρώων Πολυτεχνείου, ο Πελεκάνος, η πλατεία Αγίας Σοφίας, η οδός Ναυαρίνου και η Κωνσταντίνου Τσάτσου.

Τρομάζουν τα στοιχεία

Από τη σχετική αναγωγή των επίσημων στοιχείων για την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή υπάρχουν διαστήματα που σε καθημερινή βάση θα γίνονται περισσότεροι από πέντε ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Να σημειωθεί πως οι πρώτοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για οφειλέτες από την Αχαΐα έχουν προσδιοριστεί για την 27η Ιουνίου, δηλαδή δύο μόλις εικοσιτετράωρα μετά τις εκλογές.

Από τη «μέγγενη» δεν γλυτώνουν ούτε ακίνητα ευτελούς αξίας, καθώς στη σχετική πλατφόρμα έχουν αναρτηθεί ιδιοκτησίες με τιμές που ξεκινούν από 150.00 ευρώ  και μετά δυσκολίας φτάνουν τις 12.000 ευρώ.

Να σημειωθεί πως για το ίδιο διάστημα έχει προγραμματιστεί στην περιοχή ο πλειστηριασμός οικοπέδων, αγροτεμαχίων, αποθηκών και χώρων οι οποίοι λειτουργούν ή λειτουργούσαν ως βιοτεχνικές και βιομηχανικές μονάδες.

Τα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δείχνουν ότι τα ακίνητα βρίσκονται σε πρώτο πλάνο ενώ από το ηλεκτρονικό σφυρί δεν έχουν γλιτώσει ούτε τα κινητά περιουσιακά στοιχεία όσων χρωστούν σε τράπεζες, Δημόσιο ή σε ιδιώτες.

Τί προβλέπεται

Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός διενεργείται μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών («ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ.», https://www.eauction.gr/) από πιστοποιημένους για το σκοπό αυτό συμβολαιογράφους που εδρεύουν, κατ’ αρχήν, στην περιφέρεια του τόπου που έγινε η κατάσχεση (οι οποίοι αποκαλούνται υπάλληλοι του πλειστηριασμού). Δικαίωμα πρόσβασης στο σύστημα υπό προϋποθέσεις έχουν, εκτός από τους υπαλλήλους του πλειστηριασμού, οι επισκέπτες, οι υποψήφιοι πλειοδότες και οι παρατηρητές (οφειλέτες).

Προσδιορίζεται υποχρεωτικά 7 μήνες μετά την κατάσχεση και όχι μετά παρέλευση 8 μηνών και διενεργείται Τετάρτη, Πέμπτη ή Παρασκευή, από τις 10:00 έως τις 14:00 ή από τις 14:00 έως τις 18:00, ενώ σε κάθε περίπτωση η διενέργεια του αποκλείεται μεταξύ 1ης και 31ης Αυγούστου. Η ημέρα διενέργειας του πλειστηριασμού ορίζεται στην κατασχετήρια έκθεση.

Με τη σύνταξη και την ανάρτηση του αποσπάσματος της κατασχετήριας έκθεσης εκ μέρους του δικαστικού επιμελητή στην Ιστοσελίδα Δημοσιεύσεων Πλειστηριασμού του Δελτίου Δικαστικών Δημοσιεύσεων του Τομέα Ασφάλισης Νομικών του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων, η οποία (σ.σ. η ανάρτηση) πρέπει να διενεργηθεί μέχρι τη 10η μέρα από την κατάσχεση, αν πρόκειται για κινητά, και μέχρι τη 15η, αν πρόκειται για ακίνητα, ο συμβολαιογράφος αναρτά στην ιστοσελίδα των ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ. την αναγγελία διενέργειας πλειστηριασμού. Υποστηρίζεται, μιας και δεν υπάρχει ρητή νομοθετική πρόβλεψη περί τούτου, ότι απώτατο χρονικό σημείο της εν λόγω αναγγελίας είναι η 3η εργάσιμη μέρα πριν τον πλειστηριασμό, ώστε να μπορέσουν εγκύρως οι υποψήφιοι να εκδηλώσουν πλειοδοτικό ενδιαφέρον το αργότερο 2 εργάσιμες ημέρες πριν τη διενέργεια του πλειστηριασμού. Τέλος, μέχρι τις 17:00 της προηγούμενης του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, ο υπάλληλος αναρτά κατάλογο των υποψήφιων πλειοδοτών που πληρούν τις απαιτούμενες εκ του νόμου προϋποθέσεις προκειμένου να λάβουν μέρος. Έτσι ολοκληρώνεται το λεγόμενο προπαρασκευαστικό στάδιο του πλειστηριασμού.

Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός είναι ανοικτού πλειοδοτικού τύπου, συνεπώς οι υποψήφιοι υποβάλλουν διαδοχικές προσφορές, και ολοκληρώνεται με την κατακύρωση στον υπερθεματιστή, δηλαδή εκείνον που υπέβαλε τη μεγαλύτερη προσφορά. Το αποτέλεσμα ανακοινώνεται μέσω των ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ. και ο συμβολαιογράφος συντάσσει την έκθεση πλειστηριασμού και κατακύρωσης. Μετά την καταβολή του πλειστηριάσματος παραδίδεται το εκπλειστηριασθέν κινητό ή η περίληψη της κατακυρωτικής έκθεσης – αν πρόκειται για ακίνητο – στον υπερθεματιστή και ολοκληρώνεται η διαδικασία του πλειστηριασμού.

Άντληση νομικών στοιχείων από Γιώργο Κακουριώτη, ΜΔΕ, Δικηγόρο και Κωνσταντίνα Δασκαλοπούλου, Ασκούμενη Δικηγόρο.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα