Πάτρα: Σώζοντας ζωές σε χρόνο ρεκόρ! Ο δικυκλιστής διασώστης του ΕΚΑΒ Τάκης Μικές μας μιλά για την εμπειρία του

12.04.2021 / 12:41
mikesaa

Έχει κλείσει πλέον ένας χρόνος και κάτι, από τότε που ξεκίνησε τη λειτουργία του τμήμα δικυκλιστών και ταχείας ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ, στην Πάτρα. Ήταν στα τέλη του περασμένου Φεβρουάριου του 2020, όταν είδαμε για πρώτη φορά στους δρόμους της Πάτρας τη μηχανή του ΕΚΑΒ.

Μάλιστα, περίπου 20 ημέρες  θα δούμε  και δεύτερη μηχανή του ΕΚΑΒ, στην Πάτρα,  να βρίσκεται στις επάλξεις.  Και αυτή η μηχανή είναι προσφορά από ιδιώτη.

Σύμφωνα με τον εκπαιδευτή – διασώστη του ΕΚΑΒ Πάτρας και υπεύθυνο του τμήματος Δικυκλιστών Διασωστών  Ταχείας Ανταπόκρισης,  Τάκη Μικέ, έχουν προχωρήσει όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες και η νέα μηχανή θα είναι στη  διάθεση του ΕΚΑΒ, το αργότερο αρχές Μαΐου. Όμως η ενίσχυση δεν θα μείνει μόνο στη δεύτερη μηχανή.

Η υπόσχεση που είχε δώσει ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης, τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατά την τελετή παραλαβής της πρώτης μηχανής, υλοποιείται μέσα στο επόμενο διάστημα.

Έτσι, λοιπόν μέσα στο επόμενο διάστημα από τη μία και μοναδική μηχανή του που είχε το τμήμα ταχείας ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ της Πάτρας, θα φτάσει τις τρεις.

Μέσα σε ένα χρόνο κοντά στα 1.000 περιστατικά

Μέσα σε ένα χρόνο, από την πρώτη μέρα που η μηχανή βγήκε στους δρόμους της Πάτρας (στις 27/2 του 2020) έως σήμερα, έχει κληθεί σε περίπου 1.000 περιστατικά.

Το τμήμα αποτελείται από δύο διασώστες, τον εκπαιδευτή και τον άνθρωπο που έκανε προσωπικό αγώνα για να λειτουργήσει αυτή η δομή του ΕΚΑΒ, τον Τάκη Μικέ, και τον Χρύσανθο Φωτακόπουλο, έναν ικανό διασώστη.

Οι δύο δικυκλιστές επαγγελματίες υγείας εργάζονται σε καθημερινή βάση σε βάρδιες, «οργώνοντας» από το πρωί στις 9 έως το βράδυ στις 10 (για λόγους ασφαλείας η μηχανή δεν κυκλοφορεί νύχτα) τους δρόμους της Πάτρας και επεμβαίνοντας άμεσα όπου χρειαστεί.

Ο κόσμος πλέον τους αναγνωρίζει

Οι παρεμβάσεις τους σωτήριες σε πολλές των περιπτώσεων. Το 10χρονο παιδί που είχε καρφωθεί στο λαιμό από τα κάγκελα του σπιτιού του. Ο άνδρας που έπαθε ανακοπή, βγάζοντας βόλτα τον σκύλο του, είναι μόνο δύο από τα περιστατικά που σώθηκαν από βέβαιο θάνατο, χάρης στην έγκαιρη και άμεση επέμβαση της μηχανής του ΕΚΑΒ.

«Στην αρχή, τον πρώτο καιρό που είχαμε βγει με τη μηχανή στους δρόμους της Πάτρας, ο περισσότερος κόσμος νόμιζε ότι εργαζόμασταν στην αστυνομία. Πηγαίναμε στα περιστατικά που μας καλούσαν και μας έλεγαν εμείς ασθενοφόρο καλέσαμε, τι είστε εσείς;» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μικές και συνεχίζει: «Πλέον, ο κόσμος μας γνωρίζει και αυτό είναι κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα.  Θεωρώ ότι το έχουμε πετύχει μέσα από την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών μας και τις έγκαιρες παρεμβάσεις μας σε επείγοντα περιστατικά. Πιστεύω ότι έχουμε ανεβάσει αρκετά υψηλά τον πήχη σε αυτόν τον έναν χρόνο της παρουσίας μας και συνεχίζουμε έτσι για να γινόμαστε ολοένα και καλύτεροι».

Ο πήχης έχει ανέβει ψηλά για το τμήμα

Με τις δύο μηχανές που θα δούμε σύντομα να κυκλοφορούν στους δρόμους της Πάτρας θα μοιραστούν οι διασώστες του τμήματος, έχοντας ο καθένας τη δικιά του.

Με την τρίτη μηχανή από την 6η ΥΠΕ θα χρειαστεί να επανδρωθεί το τμήμα και με έναν ακόμα διασώστη – δικυκλιστή. Ο πήχης όμως για το τμήμα, όπως είπε, ο κ. Μικές έχει ανέβει. «Υπάρχει ενδιαφέρον για τη θέση που θα προκύψει. Όχι μεγάλο, αλλά υπάρχει.

Η φροντίδα στον τόπο του συμβάντος

Το σημαντικότερο από όλα που έχει προσφέρει η μηχανή στον τομέα της διάσωσης,  πέρα από την ικανότητα της να πηγαίνει παντού, ακόμα και στα μέρη που δεν μπορεί να πάει ένα ασθενοφόρο, έχει να κάνει ακριβώς με αυτό.

 «Η καθοριστική φροντίδα στην πλειοψηφία των περιστατικών  γίνεται στον τόπο του συμβάντος. Από αυτή θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η εξέλιξη του κάθε περιστατικού» τονίζει ο κ. Μικές.

«Με την άμεση επέμβαση της μηχανής αγοράζουμε χρόνο και μέσα από τη σωστή φροντίδα στο σημείο του συμβάντος βοηθάμε στο να μην επιβαρυνθεί άλλο η κατάσταση του ανθρώπου που έχει ανάγκη και να πάει, όπως πρέπει για διακομιδή στο νοσοκομείο.

Πιστεύω ότι η αξία της μηχανής είναι αναμφισβήτητη πλέον και το έχει αποδείξει στο διάστημα της παρουσίας της στην Πάτρα» καταλήγει ο κ. Μικές.

Η «γνωριμία» με τον κορωνοϊό

Ο Τάκης Μικές τον περασμένο Οκτώβριο είχε μία δυσάρεστη γνωριμία με τον κορωνοϊό. Ήταν ο πρώτος διασώστης του ΕΚΑΒ της περιοχής  που είχε  αρρωστήσει από τον ιό.

«Δεν ξέρω αν κόλλησα από τη δουλειά ή από αλλού» τονίζει μιλώντας στον «Νεολόγο». «Δεν σου κρύβω ότι έχοντας και εγώ οικογένεια ανησύχησα για τους δικούς μου ανθρώπους.

Ευτυχώς κανείς δεν κόλλησε, το πέρασα χωρίς βαριά συμπτώματα, πέρα από τον πυρετό, όμως για αρκετές μέρες ήμουν εξασθενημένος,  πίνοντας αντιβιώσεις και φάρμακα. 

Ήταν μία άσχημη εμπειρία, όμως δόξα τον Θεό συνήλθα. Πλέον έχω εμβολιαστεί από τον περασμένο Γενάρη, όπως και ο συνάδελφος μου στο τμήμα και συμμετέχουμε και εμείς στη μάχη που δίνει το ΕΚΑΒ με τη covid».

Οι δυκυκλιστές του ΕΚΑΒ «τρέχουν» κυρίως για τα μη επιβεβαιωμένα περιστατικά covid, αυτά που εμφανίζουν συνήθως έντονη δύσπνοια και πυρετό, χωρίς να ξέρουν τον λόγο.

«Έχουμε προμηθευτεί μάσκες και το σχετικό υγειονομικό υλικό, πλην των λευκών στολών που δεν γίνεται να φοράμε και βοηθάμε κυρίως στον τομέα των ύποπτων ή πιθανόν κρουσμάτων.

Όμως το βασικό είναι ότι έχουμε προσφέρει σημαντικές εφεδρείες στα ασθενοφόρα για τα υπόλοιπα περιστατικά από τη στιγμή που ένα μεγάλο μέρος του στόλου του ΕΚΑΒ,  απασχολείται το τελευταίο διάστημα κυρίως,  με τις διακομιδές ασθενών covid».

Κ.Α.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα