Πάτρα: Σφίγγει ο κλοιός για τους υπεύθυνους των πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού

13.09.2021 / 21:11
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
pa 10

Του Αλέξανδρου Κογκόλη

Τον δρόμο για τη διερεύνηση  διάπραξης βαρύτατων αδικημάτων σε όσους ενέχονται στην έκδοση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης, να επαγρυπνούν και να παρεμβαίνουν άμεσα όταν πληροφορούνται ανάλογες περιπτώσεις και να επιλαμβάνονται αμελλητί του ποινικού μέρους των υποθέσεων αυτών, δείχνει η εγκύκλιος του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, προς τους εισαγγελείς της χώρας, κάτι που έρχεται ως συνέχεια των εντολών του Υπουργείου Υγείας και της Κυβέρνησης, συνθέτοντας το κλίμα των τελευταίων ημερών στο χώρο της υγείας.

Τα αδικήματα που ζητεί ο ανώτατος εισαγγελέας της χώρας να διερευνηθούν είναι μεταξύ άλλων: Ψευδής ιατρική πράξη, ψευδής βεβαίωση ή νόθευση εγγράφου, παραβίαση μέτρων κατά της μετάδοσης ασθενειών. Στο σημερινό ρεπορτάζ καταγράφουμε τις επιπτώσεις των αδικημάτων αυτών, το τι συμβαίνει στη Δυτική Ελλάδα, αλλά και την επείγουσα προκαταρκτική εξέταση που διέταξε η Εισαγγελία της Πάτρας.

Οι καταγραφές σε Καρδίτσα, Θεσσαλονίκη, Σαντορίνη και οι πληροφορίες για Κρήτη και Ικαρία δοκιμάζουν την υπομονή υγειονομικών, πολιτών και Αρχών, ενώ ζητείται άμεσα η διαλεύκανση όλων των παράνομων υποθέσεων ανά τη χώρα.

Ανταπόκριση στην έκκληση του Ιατρικού Συλλόγου

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Νεολόγου», σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδας, για την ώρα τουλάχιστον, δεν προκύπτει κάτι το επιλήψιμο, πλην της γνωστής περίπτωσης του ιατρού στο Μεσολόγγι. Πάντως, η έκκληση του Ιατρικού Συλλόγου της Πάτρας για παρέμβαση Εισαγγελέα μετά τις καταγγελίες ότι γιατροί εκδίδουν ψευδή πιστοποιητικά εµβολιασµού, για διασπορά ψευδών και αντιεπιστηµονικών πληροφοριών, αλλά και η απαίτηση ασθενούς για μη μετάγγιση αίµατος από εµβολιασµένους, στις περιπτώσεις που απαιτείται κάτι τέτοιο, οδήγησε  στην ανταπόκριση της Εισαγγελίας, καθώς διετάχθη ήδη επείγουσα προκαταρτική εξέταση από την προϊσταμένη Πρωτοδικών.

«Δεν προκύπτει κάτι»

Επιπροσθέτως, ο «Νεολόγος» συνομίλησε τόσο με τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, Γιάννη Καρβέλη, όσο και με τους Διοικητές των νοσκομείων «Άγιος Ανδρέας» και του ΠΓΝΠ, Ηλία Θεοδωρόπουλο και Δημήτρη Μπάκο, οι οποίοι επιβεβαιώνουν πως αυτή τη στιγμή δεν προκύπτει η ύπαρξη «κυκλώματος» τοπικά.

Εισαγγελείς στα εμβολιαστικά κέντρα

Παράλληλα ο κ. Πλιώτας στέλνει τους εισαγγελείς προληπτικά στα εμβολιαστικά κέντρα για επιτόπιους ελέγχους. Αναφέρεται δηλαδή ακόμα και σε «προληπτική εισαγγελική δράση με την (άτυπη) επιτόπια μετάβαση του Εισαγγελέα ή του εντεταλμένου Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών στο Εμβολιαστικό Κέντρο της περιφέρειάς του για να ενημερωθεί και να γνωρίζει εκ των προτέρων τα συναφή με τον τρόπο και τα στάδια της διαδικασίας καταχώρισης των εμβολιασμών, τις εγγυήσεις αξιοπιστίας του συστήματος και τις ασφαλιστικές δικλείδες που αποθαρρύνουν τους επίδοξους δράστες ύποπτων ενεργειών».

Σε αναστολή ο γιατρός στο Μεσολόγγι

Σε ότι αφορά στον γιατρό του νοσοκομείου Μεσολογγίου που φέρεται ότι δηλώθηκε ασθενής κορωνοϊού με δείγμα άλλου ασθενούς, κλήθηκε σε απολογία από τη Διοίκηση, ενώ παρέλαβε και την απόφαση αναστολής εργασίας του.

Πιο συγκεκριμένα, το δείγμα του νοσούντος ελήφθη στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου και ο φερόμενος ως εμπλεκόμενος γιατρός το χρησιμοποίησε για λογαριασμό του προκειμένου να αποφύγει τον εμβολιασμό.

Ο γιατρός έδωσε το δείγμα για έλεγχο χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία του για λήψη. Το δείγμα αφού ήταν από ασθενή επιβεβαιωμένο, μοιραία βγήκε θετικό. Ωστόσο ο ίδιος πήγε στη συνέχεια και εμβολιάστηκε.

Από την 6η ΥΠΕ διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση και άμεσος πειθαρχικός έλεγχος, για να ακολουθήσει η αναστολή εργασίας και στη συνέχεια η παραπομπή στον Εισαγγελέα.

«Εισαγγελέας, πειθαρχικό και διαθεσιμότητα»

Εξάλλου, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, προσδιόρισε την πειθαρχική διαδικασία που θα οδηγεί τους εμπλεκόμενους σε διαθεσιμότητα, αφού πρώτα θα έχει προηγηθεί η παραπομπή σε εισαγγελέα και πειθαρχικό.

«Τα «μαϊμού» πιστοποιητικά εμβολιασμού συνιστούν απειλή για τη δημόσια υγεία. Έδωσα εντολή στους διοικητές των ΥΠΕ για συνεχείς ελέγχους και όπου εντοπίσουν περιστατικά η διαδρομή είναι εισαγγελέας, πειθαρχικό και διαθεσιμότητα» έγραψε ο Υπουργός.

«Θα αποδοθούν ευθύνες»

Θα αποδοθούν οι ευθύνες για την υπόθεση των πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού, τόνισε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Πέμπτης, ενώ έκανε λόγο για «παθογένειες μιας Ελλάδας που θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας». Ο κ. Οικονόμου, ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει στη χώρα, περί τις 12 εκατομμύρια πράξεις εμβολιασμού, και πως διερευνούνται κάποιες εκατοντάδες περιπτώσεις.

(από την εφημερίδα “Νεολόγος”).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα