Πάτρα: Σε τροχιά κατασκευής το νέο Αστυνομικό Μέγαρο της Πάτρας στο ΚΕΤΧ

17.07.2022 / 9:10
ASFALEIA

Στην ενεργοποίηση των κονδυλίων για την υλοποίηση της ανέγερσης του νέου αστυνομικού μεγάρου της Πάτρας, στο χώρο του στρατοπέδου ΚΕΤΧ, προχώρησε, μέσω της έγκρισης πέντε έργων ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), η διυπουργική επιτροπή. Την ευχάριστη για την πόλη της Πάτρας είδηση μετέδωσε πρώτος ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Dete.gr, του Ομίλου Plus Media. Οι Κτιριακές Υποδομές θα αναλάβουν τον διαγωνισμό και την ανάθεση του έργου. Πανελλαδικά εγκρίθηκε η ανέγερση πέντε αστυνομικών μεγάρων, με προϋπολογισμό 50 εκατομμύρια ευρώ. Να υπενθυμίσουμε ότι ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας και Υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης έχει ξεκινήσει τις όλες διαδικασίες για το νέο αστυνομικό μέγαρο.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, η οποία εκδόθηκε την αργότερα την ίδια ημέρα, αναφέρει τα εξής:  «Την κατασκευή πέντε νέων κτιρίων Αστυνομικών Διευθύνσεων σε ισάριθμους Νομούς της χώρας μέσω ΣΔΙΤ, συνολικού κόστους επένδυσης 50 εκατομμυρίων ευρώ ενέκρινε σήμερα η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση.Συγκεκριμένα, το έργο περιλαμβάνει τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και τεχνική διαχείριση των κτιρίων πέντε (5) Αστυνομικών Διευθύνσεων σε Αχαΐα, Καρδίτσα, Ημαθία, Λευκάδα και Έβρο μέσω ΣΔΙΤ με Αναθέτουσα Αρχή τις ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε..

Πρόκειται για σύγχρονα κτίρια που θα ικανοποιούν  όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές σχετικά με την ασφάλεια και τη λειτουργία τους. Μεταξύ άλλων, θα διαθέτουν χώρους προσωρινής κράτησης, αποθηκευτικούς χώρους, χώρους φύλαξης πειστηρίων, αποθήκες όπλων, σκοπευτήρια ενώ παράλληλα θα λειτουργούν χώρος κυλικείου, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και αίθουσες εκπαίδευσης. Τα κτίρια  θα προσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους πολίτες και τους εργαζόμενους και θα συνδράμουν στην εύρυθμη λειτουργία των αστυνομικών και προανακριτικών υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, επιλύεται το πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζει η ΕΛ.ΑΣ. καθώς η μετεγκατάσταση των υπηρεσιών σε νέα, σύγχρονα κτίρια με τους απαραίτητους χώρους και υποδομές θα βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας για το σύνολο του προσωπικού που υπηρετούν σε αυτές.

Στη Διυπουργική Επιτροπή συμμετείχαν ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός  Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, o Υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου κ. Άκης Σκέρτσος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας και ο Υφυπουργός Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης.Παρόντες στην τηλεδιάσκεψη ήταν επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ κ. Ορέστης Καβαλάκης, ο Πρόεδρος του ΔΣ των Κτιριακών Υποδομών Α.Ε. κ. Τιμολέων Κατσίπος και ο Διευθύνων Σύμβουλος των Κτιριακών Υποδομών Α.Ε. κ. Αθανάσιος Γιάνναρης.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Έχω πολλές φορές πει δημόσια πόσο περήφανος είμαι για την Ελληνική Αστυνομία και το δύσκολο έργο που επιτελεί για την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών. Θεωρώ χρέος μας ως Πολιτεία να συνδράμουμε  με ό,τι μέσα διαθέτουμε, ώστε να κάνουμε τη δουλειά τους όσο το δυνατόν πιο εύκολη και πιο αποτελεσματική. Με την κατασκευή των πέντε νέων κτιρίων Αστυνομικών Διευθύνσεων σε ισάριθμούς νομούς της χώρας μέσω ΣΔΙΤ, η εικόνα της Αστυνομίας αναβαθμίζεται και ενισχύεται το επίπεδο ασφάλειας και εξυπηρέτησης των πολιτών».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Πρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ κ. Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε σχετικά: «Το έργο  του συνόλου των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας είναι απαιτητικό, δύσκολο και εξαιρετικά σημαντικό. Η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών καθώς και η δίωξη του καθημερινού αλλά και του οργανωμένου εγκλήματος, αποτελούν θεμελιώδεις υποχρεώσεις της ελληνικής Πολιτείας. Προχωρήσαμε σήμερα στην έγκριση της κατασκευής πέντε νέων, σύγχρονων κτιρίων Αστυνομικών Διευθύνσεων σε ισάριθμες περιοχές της πατρίδας μας μέσω του σύγχρονου επενδυτικού εργαλείου ΣΔΙΤ. Αναβαθμίζεται έτσι η εικόνα των εν λόγω Αστυνομικών Διευθύνσεων, οι συνθήκες εργασίας του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας και οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς όλους τους πολίτες».

Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός

Σχετικά με την κατασκευή του, αναμένεται να ανεγερθεί ένα πολυώροφο κτίριο που θα στεγάσει μεταξύ άλλων τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδος, το Τμήμα Τροχαίας Πατρών, το Τμήμα Μεταγωγών και Δικαστηρίων Πατρών και ένα από τα Αστυνομικά Τμήματα της πόλης. Θα περιλαμβάνει ακόμα πολυχώρους εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, γυμναστήριο, κλειστό σκοπευτήριο, ιατρείο, λέσχη σίτισης, υπόγειους χώρους στάθμευσης ενώ αναμένεται να κατασκευαστούν και σταθμός καυσίμων και ελαφρύ συνεργείο οχημάτων. Ο περιβάλλοντας χώρος θα περιλαμβάνει χώρους πρασίνου και στάθμευσης. Οι μελέτες επίσης προβλέπουν σύγχρονους ασφαλείς χώρους κράτησης, με δυνατότητα προαυλισμού, περιορισμό του προσωπικού για την φύλαξη, η οποία, θα βασίζεται σε σύγχρονα τεχνικά και ηλεκτρονικά μέσα αλλά και υποδομές για την απρόσκοπτη πρόσβαση στους χώρους από άτομα με αναπηρία. Σε ξεχωριστό κτίριο που θα προβλέπεται να κατασκευαστεί θα λειτουργήσει και παιδικός σταθμός.

Ο σχεδιασμός για την πρόσβαση

Η πρόσβαση σύμφωνα με μελέτη που έχει εκπονήσει το Τμήμα Τροχαίας Πατρών προβλέπει την διασύνδεση των εγκαταστάσεων που αναμένεται να έχουν είσοδο επί την οδού Εγλυκάδος με την πόλη της Πάτρας, την Μικρή Περιμετρική και με τις εξόδου της πόλης μέσω της Ολύμπιας Οδού. Η κατασκευή των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων της Ελληνικής Αστυνομίας θα περιορίσουν τα οικονομικά έξοδα για την κτιριακή υποδομή αφού από τα τέσσερα κτίρια που φιλοξενούν Αστυνομικές υπηρεσίες στην Πάτρα, μόνο αυτό της Ερμού είναι ιδιόκτητο. Θα βελτιώσουν την εξυπηρέτηση των πολιτών που επισκέπτονται τις αστυνομικές υπηρεσίες, θα αποκλιμακώσουν το κυκλοφοριακό στο ιστορικό κέντρο και θα τονώσουν τον κατασκευαστικό τομέα της περιοχής με την δημιουργία εκατοντάδων θέσεων εργασίας.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Νεολόγος” των Πατρών

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα