Πάτρα: Σε οριακό σημείο τα γραφεία τελετών! Λόγω των περιορισμών οι κηδείες γίνονται με ελάχιστα άτομα, ενώ τα μνημόσυνα έχουν καταργηθεί

23.03.2021 / 10:45
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
khdeia

Της Βίκυς Μαυρομάτη

Σε απόγνωση βρίσκονται τα γραφεία τελετών στην Πάτρα ύστερα από τους σκληρούς περιορισμούς και τα συνεχόμενα lockdown εδώ και έναν χρόνο. Μπορεί να τελούνται τελετές, αλλά ο αριθμός των παρευρισκόμενων έχει μειωθεί σημαντικά με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί και τα έσοδα. Μια κατάσταση αναμενόμενη ούτως ή αλλιώς από τη στιγμή που τα 40 άτομα υπό άλλες συνθήκες, έγιναν ξαφνικά εννέα, ενώ δεν τελούνται μνημόσυνα που αποτελούν ένα σημαντικό έσοδο για τις επιχειρήσεις του κλάδου. Εκτός από αυτό, η οικονομία δεν βοηθάει γενικότερα να κινηθεί η αγορά ακόμα και στα γραφεία τελετών με αποτέλεσμα ο κόσμος να προσπαθεί να κάνει μια αξιοπρεπή, αλλά φθηνή τελετή για τον αγαπημένο του άνθρωπο, διαλέγοντας προσεκτικά και μόνο τα απαραίτητα. Από την άλλη μεριά τα νούμερα έχουν πέσει σημαντικά, ωστόσο οι αριθμοί ΚΑΔ των γραφείων είναι ανοιχτοί με αποτέλεσμα να χάνουν κάθε οικονομική βοήθεια που μπορεί να δικαιούνταν. Οι ιδιοκτήτες γραφείων τελετών εκφράζουν τις ανησυχίες τους και εκπέμπουν κραυγή αγωνίας.  Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπαν στον «Νεολόγο» ο Νίκος Βανταράκης και ο Γιάννης Λύρας.

Νικόλαος Βανταράκης: Έχουμε πληγεί αρκετά

«Ο κόσμος πιστεύει ότι τα γραφεία έχουν δουλειά αλλά δεν είναι έτσι. Έχουμε πληγεί αρκετά στο θέμα των μνημοσύνων διότι υπάρχει μεγάλη ακύρωση. Οι ΚΑΔ είναι ανοιχτοί τη στιγμή που δεν γίνονται σχεδόν καθόλου μνημόσυνα. Σε όλα τα μέτρα στήριξης μας πετάει απέξω, αφού ο ΚΑΔ φαίνεται ανοιχτός και έτσι παλεύουμε μόνοι μας. Ακόμα και στις κηδείες τα πράγματα είναι αρκετά πεσμένα. Καταρχάς, οι τελετές με κορωνοϊό δεν είναι τόσες πολλές. Αλλά και από την άλλη μεριά υπάρχουν αρκετές αντιδράσεις από τον κόσμο. Μπορεί κάποιος να είναι εγκάρδιος φίλος του θανόντος που πέρασαν μαζί μια ολόκληρη ζωή. Είναι δυνατόν να μην μπορεί να παρευρεθεί στην κηδεία του; Δεν μπορούν να κάνουν καν ένα μνημόσυνο όπως τα ξέραμε. Πλέον γίνονται με 4 – 5 άτομα πάνω από τον τάφο, κάτι που επηρεάζει και εμάς στη συνέχεια αφού, οι συγγενείς θα μπουν στην διαδικασία να επιλέξουν κάτι απλό και βασικό από τη στιγμή που θα βρίσκονται μεταξύ τους».

Γιάννης Λύρας: Πρωτοφανής και αβέβαιη η κατάσταση που βιώνουμε

«Έχουμε υποστεί σοβαρή οικονομική ζημιά και δεν προβλέπεται καμία ενίσχυση για εμάς. Παρ’ όλα αυτά αντέχουμε και πρέπει να αντέξουμε για όλο τον κόσμο στον οποίο συμπαραστεκόμαστε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η δουλειά μας έχει να κάνει με ένα κοινωνικό γεγονός που πρέπει να ανταποκριθούμε και πέρα από τη δουλειά. Ο άνθρωπος που έχουμε απέναντί μας κάθε φορά έχει χάσει ένα αγαπημένο του άτομο και εμείς εκτός από τη τελετή, πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι να τους στηρίξουμε και ψυχολογικά διότι οι καταστάσεις είναι δύσκολες. Πλέον βλέπουμε τελετές που δεν έχουν καν στεφάνια, είναι απολύτως περιορισμένες και περιέχουν μόνο τα απαραίτητα. Τα μνημόσυνα είναι μηδαμινά αφού τελευταία στιγμή ακυρώθηκαν και πάρα πολλά. Οι τελετές γίνονται σε αυστηρά οικογενειακό κύκλο και με χαμηλά έξοδα όσο γίνεται. Ωστόσο, ακολουθούνται πάντα οι προβλεπόμενες προφυλάξεις και όλα τα μέτρα που μας έχουν ανακοινώσει. Μάλιστα εμβολιάστηκα και εγώ ο ίδιος πριν από λίγες ημέρες έχοντας την ελπίδα ότι με λίγη υπομονή ακόμα όλα θα φύγουν. Ως πρόεδρος όμως που υπήρξα για αρκετά χρόνια στον Σύλλογο Γραφείων Τελετών, και αντιμετώπιζα καθημερινά προβλήματα του κλάδου, αυτή η κατάσταση είναι πρωτοφανής και αβέβαιη. Εναρμονιζόμαστε απόλυτα με τους κανόνες της επιτροπής και προσπαθούμε να κρατήσουμε θετική στάση και ελπίδα για το μέλλον».

(εφ. Νεολόγος)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα