Πάτρα: Σε λίγες μέρες ξεκινά η ανάπλαση του κέντρου- Οι πεζοδρομήσεις δεν θα γίνουν ταυτόχρονα

11.03.2023 / 10:00
μαιζώνος

Ο εργολάβος της ολοκληρωμένης αστικής ανάπτυξη του ιστορικού κέντρου της Πάτρας, αναμένεται να εγκατασταθεί στο εγγύς μέλλον, υπολογίζεται προς τα μέσα προς τα τέλη Μαρτίου και προς το τέλος των εργασιών που θα αλλάξουν τη μορφή της πόλης, θα γίνει και η πεζοδρόμηση της οδού Μαιζώνος.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Χρήστο Κορδά η εργολαβία για την ανάπλαση αυτή, περιλαμβάνει τέσσερις μεγάλες πεζοδρομήσεις, με την σημαντικότερη να είναι η οδός Μαιζώνος που θα πεζοδρομηθεί ως γνωστόν από το ύψος της Αράτου έως και την Γούναρη. 

Οι υπόλοιπες τρεις μεγάλες πεζοδρομήσεις της εργολαβίας είναι η οδός Σισσίνης που θα ενώνει την Κάτω Πόλη με την Άνω πόλη, η οδός Κανάρη που πλέον θα γίνει ένας κανονικός πεζόδρομος  με την εγκατάσταση κυβόλιθων και η οδός Αλεξάνδρου Υψηλάντου ο πεζόδρομος της οποίας θα ξεκινάει από το ύψος της πλατείας Μαρκάτο και θα καταλήγει στην Βότση, αμέσως μετά από την εκκλησία της Παντάνασσας.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Χρήστο Κορδά μέχρι ώρας δεν έχει αποφασιστεί η σειρά των παρεμβάσεων που θα γίνουν στους υπό διαμόρφωση πεζόδρομους. Όμως το σίγουρο είναι ότι οι εργασίες δεν θα γίνουν ταυτόχρονα και ο βασικός γνώμονας είναι να προκληθούν όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα στο κυκλοφοριακό φόρτο και να μειωθεί η αναμενόμενη ταλαιπωρία των οδηγών.

Άλλωστε,  το σκεπτικό της ανάπλασης είναι η μείωση της διέλευσης των οχημάτων από το ιστορικό κέντρο. Πέρα από τις πεζοδρομήσεις αυτές η ανάπλαση της Κάτω Πόλης περιλαμβάνει και μια σειρά μικρότερων πεζοδρομήσεων σε τμήματα οδών που είναι ήδη πεζόδρομοι, όπως για παράδειγμα στο κάτω μέρος της Γεροκωστοπούλου, στο κάτω μέρος της Τριών Ναυάρχων (από το ύψος της Ρήγα Φεραίου έως την Ακτή Δυμαίων), στο κομμάτι της Αγίου Νικολάου που είναι πάνω από τη Μαιζώνος και στο τέρμα της Ρήγα Φεραίου (προς την πλευρά του Αγίου Ανδρέα).

Σε όλος αυτές τις πεζοδρομήσεις θα τοποθετηθούν κυβόλιθοι όπως προβλέπει η μελέτη της ανάπλασης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι εκτός των πεζοδρομήσεων η ανάπλαση της Κάτω πόλης περιλαμβάνει και ένα δίκτυο τεσσάρων ποδηλατοδρόμων, στην Σισσίνης, στην Αλεξάνδρου Υψηλάντου, στην Αγίου Νικολάου και στην Κανάρη. 

Το έργο είναι προϋπολογισμού 11.824.000 ευρώ και περιλαμβάνει αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων και πλατειών που βρίσκονται στις διαδρομές-περιπάτους, πεζοδρομήσεις και δημιουργία δικτύου πεζόδρομων, εργασίες αποκατάστασης πεζοδρομίων και δρόμων, δημιουργία δικτύου ποδηλατικής διαδρομής. Επίσης, περιλαμβάνει διευκόλυνση πρόσβασης ατόμων με αναπηρία, αναβάθμιση του αστικού εξοπλισμού, με παγκάκια, ζαρντινιέρες, απορριματοδέκτες, αλλά και εμπλουτισμό του πράσινου, διαμόρφωση θέσεων στάθμευσης και νέο φωτισμό.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα