Πάτρα: Η σύσκεψη παρουσία του Στέλιου Πέτσα για τις φωτιές

03.08.2021 / 10:14
IMG-fba010d0f703dc05986d64746d2cb09d-V-ink

Με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών για την ανακούφιση των πληγέντων από τη φωτιά στην Αχαΐα και την αποκατάσταση των ζημιών σε σπίτια και υποδομές βρίσκεται σήμερα στην Πάτρα κυβερνητικό κλιμάκιο.

Σε σύσκεψη πραγματοποιείται στην Περιφέρεια με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, δημάρχων της περιοχής και υπηρεσιακών παραγόντων, ώστε να γίνει η απαραίτητη προεργασία για τον συντονισμό της τοπικής αυτοδιοίκησης με τα υπουργεία και να ολοκληρωθούν άμεσα οι έλεγχοι και να σταλούν τα απαραίτητα έγγραφα στα υπουργεία, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η καταβολή των αποζημιώσεων.

Αμέσως μετά την αποστολή των τεχνικών δελτίων από τους δήμους, προβλέπεται η καταβολή από το υπουργείο Εσωτερικών, χρηματικού ποσού 600 ευρώ στους πληγέντες που προβλέπεται για την άμεση ανακούφιση και τις πρώτες βιοτικές ανάγκες όσων επλήγησαν από τη φωτιά και έως 6 χιλιάδες ευρώ για την αντικατάσταση της οικοσκευής.

Το υπουργείο Υποδομών θα αναλάβει τη διαδικασία αποκατάστασης των ζημιών στο οδικό δίκτυο και τις υποδομές, όπως γέφυρες, προκειμένου να ξεκινήσουν το δυνατόν συντομότερα τα έργα. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στα αντιπλημμυρικά έργα ώστε να αποφευχθούν νέες καταστροφές τον χειμώνα.

Μέσω του ΕΛΓΑ θα γίνει η καταγραφή των ζημιών στην αγροτική παραγωγή και θα δοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί, σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όσον αφορά τις μη ασφαλιστικά καλυπτόμενες ζημιές, οι οποίες αφορούν σε φυτικό, πάγιο και αποθηκευμένο κεφάλαιο, δύνανται, υπό προϋποθέσεις, να ενταχθούν σε προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελείται από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για Θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιο Πέτσα, τον γενικό γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστο Τριαντόπουλο, τον γενικό γραμματέα Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη, τον γενικό γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνο Αραβώση και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο.

ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στέλνει κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) για την εκτίμηση της κατάστασης, την άμεση διενέργεια αυτοψιών σε κτήρια και την καταγραφή των ζημιών από την μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το περασμένο Σάββατο στις πληγείσες περιοχές της Αχαΐας.

Στη συνέχεια, μετά την καταγραφή των ζημιών και κατόπιν αιτήματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, θα εκδοθεί ΚΥΑ για την Οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών και την παροχή Στεγαστικής Συνδρομής (80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο) σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την επισκευή ή ανακατασκευή των πληγέντων κτηρίων (αν δεν επιδέχονται επισκευής).

Μετά την υποβολή αιτήματος για την επισκευή ή ανακατασκευή κτηρίου και τον αντίστοιχο πλήρη φάκελο, η ΔΑΕΦΚ Δυτικής Ελλάδας θα προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες για την έκδοση άδειας επισκευής και τη χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής ή τον καθορισμό δικαιούχου ανακατασκευή του κτηρίου.
Αν από τις αυτοψίες στα πληγέντα κτήρια διαπιστωθεί η ύπαρξη άστεγων νοικοκυριών, θα συνταχθεί νέα ΚΥΑ για τη χορήγηση επιδότησης ενοικίου στους μόνιμους κατοίκους ύψους 300-500 € ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα