Πάτρα: Σε εξέλιξη Ε.Δ.Ε. μετά από ομαδική αναφορά των εργαζομένων σε δημόσια δομή υγείας

25.03.2023 / 14:00
1500

ΤΟΥ ΦΑΝΗ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΥ

Παρουσιάστηκε ως μια δημόσια μονάδα υγείας πρότυπο και μάλιστα η φήμη της ξέφυγε από τα στενά όρια της περιοχής, καθώς στο παρελθόν υπήρξε σειρά δημοσιευμάτων, τόσο στον έντυπο όσο και στον ηλεκτρονικό Τύπο, για την αποτελεσματικότητά της και ως προς το έργο της προς την τοπική κοινωνία.Ωστόσο, πίσω από αυτή την εικόνα, οι ίδιοι οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το διοικητικό προσωπικό, καταγγέλλουν ότι κρύβεται, η απαξίωση, οι προσβολές και η τοξική συμπεριφορά του υπεύθυνου της μονάδας προς το πρόσωπό τους.

Το θέμα, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες του «Νεολόγου» των Πατρών, έχει λάβει διαστάσεις και συζητείται ευρέως στους κύκλους των υγειονομικών της περιοχής, καθώς πριν από λίγο καιρό, σύσσωμο το προσωπικό της μονάδας, αποφάσισε να προχωρήσει σε γραπτή καταγγελία σε βάρος του υπευθύνου της δομής. Μάλιστα, οι ίδιοι κύκλοι εκφράζουν τη απορία τους για την εξέλιξη, καθώς όλα τα προηγούμενα χρόνια είχε δοθεί προς τα έξω η εντύπωση, ότι υπάρχουν αν όχι άριστες, παρά πολύ καλές σχέσεις του προσωπικού με τον καταγγελλόμενο.

Όπως αναφέρουν οι πηγές του «Νεολόγου» των Πατρών, πριν από λίγο διάστημα στο γραφείο του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννη Καρβέλη έφτασε η γραπτή καταγγελία σε βάρος του συγκεκριμένου, η οποία υπογράφεται από το σύνολο του προσωπικού της μονάδας. Άμεσα υπήρξαν τα αντανακλαστικά του κ. Καρβέλη, ο οποίος αποφάσισε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητής Εξέτασης (ΕΔΕ) για το θέμα. Μάλιστα, λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος ανέθεσε στον διοικητή του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» κ. Ηλία Θεοδωρόπουλο τη διενέργεια της ΕΔΕ, η οποία, όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, βρίσκεται σε εξέλιξη και ήδη έχουν αρχίσει οι ένορκες καταθέσεις των εμπλεκομένων. Την ίδια ώρα, για το θέμα παρενέβη και ο Ιατρικός Σύλλογος της Πάτρας, στον οποίο κοινοποιήθηκε η καταγγελία, μιας και ο ελεγχόμενος είναι γιατρός. Μάλιστα κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις.

Το «κατηγορώ»

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, οι εργαζόμενοι της μονάδας υγείας στην καταγγελία τους αναφέρουν ότι γίνονται επανειλημμένως δέκτες λεκτικών μειωτικών χαρακτηρισμών, υβριστικής και απαξιωτικής συμπεριφοράς εκ μέρους του συγκεκριμένου, γεγονός που τους προσβάλει τόσο ως επαγγελματίες όσο και ως προσωπικότητες. Παράλληλα, αναφέρουν ότι με τη συγκεκριμένη συμπεριφορά, δημιουργείται ένα τοξικό εργασιακό κλίμα το οποίο δεν συνάδει, τόσο με τον ιατρικό, όσο και με τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα δεοντολογίας. Να σημειωθεί ότι η καταγγελία υπογράφεται από το σύνολο των εργαζομένων, δηλαδή τόσο από τους συναδέλφους του γιατρούς, τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες και από το διοικητικό και λοιπό προσωπικό. Μάλιστα, το θέμα της διαχείρισης του προσωπικού στην εν λόγω μονάδα, είχε έρθει πρόσφατα στην επικαιρότητα μετά από καταγγελία συνδικαλιστών για θέμα μετακίνησης προσωπικού, στην οποία αναφερόταν ότι εργαζόμενος της δομής ζήτησε να φύγει από τη συγκεκριμένη δομή και να εργαστεί σε νοσοκομείο και πως το αίτημά του δεν έγινε δεκτό, αντιθέτως σε νοσοκομείο αποσπάστηκε άλλος εργαζόμενος από την ίδια δομή, παρά τη θέλησή του.

Πάντως, υγειονομικοί κύκλοι χαρακτήριζαν στον «Νεολόγο» των Πατρών, το γεγονός ως πρωτοφανές, καθώς δεν θυμούνται άλλη ανάλογη περίπτωση όπου το σύνολο του προσωπικού μιας μονάδας να έχει στραφεί κατά του υπευθύνου με τον πλέον επίσημο τρόπο, δηλαδή με γραπτή καταγγελία η οποία συνυπογράφεται από όλους.  

Τι φέρεται να αναφέρει ο καταγγελλόμενος

Πέρα από την ΕΔΕ που διενεργείται από τον κ. Θεοδωρόπουλο και στην οποία έχουν καταθέσει ήδη ενόρκως αρκετοί από τους εμπλεκομένους, αναφέροντας συγκεκριμένα περιστατικά σε βάρος του ελεγχόμενου, παρέμβαση για το θέμα υπήρξε και από τον Ιατρικό Σύλλογο της Πάτρας, καθώς η καταγγελία του έχει κοινοποιηθεί. Όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, πριν από λίγο καιρό ο καταγγελλόμενος γιατρός κλήθηκε από τη Διοίκηση του Ιατρικού να δώσει εξηγήσεις για τα όσα αναφέρουν οι συνάδελφοί του σε βάρος του. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, ο εν λόγω φέρεται να δήλωσε ενώπιων της διοίκησης του Ιατρικού, την έκπληξή του για την καταγγελία των συναδέλφων του και του συνόλου του προσωπικού της δομής την οποία διευθύνει. Επίσης, φέρεται να δήλωσε ότι είναι τελειομανής, δίνοντας την εντύπωση ότι ενδεχομένως να παραφέρθηκε κατά τη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων του. Στην ίδια τοποθέτηση, φέρεται να είπε, ότι έχει έρθει αντιμέτωπος με την κακώς εννοούμενη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία και πως στόχος των παρεμβάσεών του είναι η εύρυθμη λειτουργία της μονάδας, προς όφελος των κατοίκων της περιοχής.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στον «Νεολόγο» των Πατρών, από τον Ιατρικό Σύλλογος ζητήθηκε από τον ελεγχόμενο γιατρό να «ρίξει τους τόνους» και να φροντίσει να «αποκαταστήσει τις γέφυρες επικοινωνίας με τους συναδέλφους του», ενώ του αναγνωρίστηκε το σημαντικό έργο που έχει προσφέρει το οποίο αποτελεί αποτέλεσμα ομαδικής προσπάθειας από το σύνολο του προσωπικού της δομής. Να σημειωθεί ο Ιατρικός Σύλλογος της Πάτρας, θα αναμένει το πόρισμα της ΕΔΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη από την 6η ΥΠΕ, ώστε να κινηθεί αναλόγως. 

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Νεολόγος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα