Πάτρα: Σχολείο εν κινήσει για πρόσφυγες και μετανάστες που ελπίζουν σε μια καλύτερη ζωή

19.10.2021 / 21:44
SXOLEIO2

Οι ίδιοι οι εθελοντές το ονόμασαν σχολείο εν κινήσει, όχι γιατί αποτελεί μία πτυχή της Κίνησης Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών, αλλά γιατί εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο τους ανθρώπους στους οποίους απευθύνεται.

Τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από την πατρίδα τους, λόγω των εμπόλεμων καταστάσεων που είχαν να αντιμετωπίσουν εκεί, έως και τη στιγμή που έφτασαν στην Ελλάδα αγωνιζόμενοι να φτιάξουν μία ζωή από την αρχή.

Αποτυπώνουν επίσης με τον καλύτερο τρόπο την φράση «εν κινήσει», σε ότι έχει να κάνει με την δίψα τους  για μάθηση.

Η εκμάθηση της ελληνικής

Η ουσία είναι ότι το σχολείο της Κίνησης Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών, ξεκίνησε για ακόμα μία χρονιά τα μαθήματα του από την περασμένη εβδομάδα, επιστρέφοντας και αυτό όπως και όλα τα άλλα σχολεία, στην δια ζώσης εκπαίδευση.

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στο στέκι της Κίνησης, στην Ιωάννη Βλάχου και το ενδιαφέρον για ακόμα μία χρονιά είναι μεγάλο από τους πρόσφυγες που έρχονται, με κύριο στόχο να μάθουν την ελληνική γλώσσα γνωρίζοντας ότι χωρίς την εκμάθηση αυτής  θα έχουν να αντιμετωπίσουν τεράστιες δυσκολίες στην καθημερινότητα τους, αλλά και στην ανεύρεση μιας εργασίας.

Το κενό και το παράδοξο

Το σχολείο της Κίνησης που ξεκίνησε την λειτουργία του το 2007 έρχεται για να αντικαταστήσει την έλλειψη και το κενό που έχει το κράτος. Όλα αυτά τα χρόνια όπου το προσφυγικό παραμένει στο προσκήνιο, δεν έχει φροντίσει να δημιουργήσει μια επίσημη δομή που να έχει σαν σκοπό της την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στους ανθρώπους αυτούς.

Κι αυτή την στιγμή που εδώ και ένα χρόνο σχεδόν, με απόφαση της νυν κυβέρνησης,   ζητάει από αυτούς ως όρο για την εξασφάλιση του πιστοποιητικού ιθαγένειας τη γνώση  της ελληνικής γλώσσας και της ελληνικής αγωγής, αναγκάζοντας τους πλέον σε συχνά πυκνά χρονικά διαστήματα να δίνουν εξετάσεις προκειμένου να χριστούν ισότιμοι πολίτες.

Πάνω από 400 άτομα

Το σχολείο της Κίνησης λοιπόν έρχεται για να καλύψει αυτό το κενό. Κάθε χρόνο στα θρανία αυτού του ιδιαίτερου σχολείου κάθονται τουλάχιστον 25 με 30 μαθητές. Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν περάσει από αυτό το σχολείο την τελευταία δεκαπενταετία ξεπερνάει τα 400 άτομα.

Ορισμένα από τους μαθητές αυτούς που έχουν φοιτήσει στο σχολείο της Κίνησης, έχουν πλέον προσαρμοστεί στο κοινωνικό σύνολο, έχουν κατορθώσει και έχουν βρει δουλειά και έχουν δημιουργήσει τις δικές τους οικογένειες.

Έρχονται έτσι πλέον στην Κίνηση για να βοηθήσουν ως εθελοντές, προσπαθώντας έτσι να δώσουν πίσω αυτό που πήραν, γνωρίζοντας καλύτερα από τον καθένα ότι το προσφυγικό είναι ένα ζήτημα που ποτέ δεν τελειώνει.

Το προφίλ των μαθητών

Το προφίλ των μαθητών που έχουν περάσει από το σχολείο είναι άτομα που προέρχονται από διάφορες χώρες, κυρίως από το Αφγανιστάν και από το Πακιστάν, από το Μαρόκο,  από τη  Νιγηρία, από τη Συρία,  αλλά και γυναίκες από το Σουδάν, το Κονγκό ή τη Νιγηρία.

Πρόσφυγες που έχουν έρθει με τις οικογένειες τους ή τις έχουν αφήσει πίσω και θέλουν να τις φέρουν, ζώντας σε ένα διαμέρισμα στην Πάτρα μέσα από επιδοτούμενα προγράμματα  ή ακόμα και μετανάστες που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες στα πρώην εργοστάσια της Ακτής Δυμαίων.

Θέλουν μόνιμη εγκατάσταση

Οι περισσότεροι έχουν όλα τα στοιχεία για να πάρουν τον νομικό χαρακτηρισμό του πρόσφυγα, έχουν κάνει τα χαρτιά τους στην υπηρεσία ασύλου και περιμένουν να περάσουν από συνέντευξη, ενώ άλλοι έχουν κατορθώσει και έχουν πάρει το άσυλο μετά από αρκετή υπομονή και επιμονή.

Όλοι τους ή τουλάχιστον οι περισσότεροι από αυτούς έχουν εκφράσει την πρόθεση και την διάθεση για να μείνουν για μόνιμη εγκατάσταση στην χώρα μας και αυτός είναι ένας  από τους κύριους λόγους που έρχονται στο σχολείο της Κίνησης. 

Τα μαθήματα που γίνονται

Τα μαθήματα που γίνονται στηρίζονται στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας κυρίως, αλλά και των αγγλικών για όσους ενδιαφέρονται δεν τα γνωρίζουν.

Ωστόσο, υπάρχουν και ανήλικοι μαθητές, παιδιά προσφυγικών οικογενειών που πηγαίνουν στο κανονικό σχολείο και έρχονται στο στέκι της Κίνησης για ενισχυτική διδασκαλεία, κάνοντας κάτι σαν φροντιστήριο, στα μαθηματικά, στη φυσική και σε άλλα μαθήματα που έχουν ανάγκη από βοήθεια.

Οι εθελοντές καθηγητές

Το σχολείο αυτό δεν θα μπορούσε ασφαλώς να λειτουργήσει χωρίς την πολύτιμη συνεισφορά και προσφορά των εθελοντών καθηγητών του.

Συγκεκριμένα διδάσκουν 15 καθηγητές, με κάποιους από αυτούς να είναι εκπαιδευτικοί ή συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί στο επάγγελμα, ενώ όλοι τους έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση, αλλά και εμπειρία πάνω στο μάθημα που κάνουν.

Φέτος τα μαθήματα στο σχολείο της Κίνησης ξεκίνησαν με 25 περίπου μαθητές, όμως κατά πάσα πιθανότητα ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Όλοι οι καθηγητές είναι πλήρως εμβολιασμένοι, το ίδιο και η πλειοψηφία των μαθητών, ενώ λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που ορίζονται στο υγειονομικό πρωτόκολλο.

Παρασκευή Κοντζιά  (συνταξιούχος φιλόλογος)

«Το σχολείο της Κίνησης έρχεται για να παίξει τον ρόλο που κανονικά θα έπρεπε να είχε μια δομή του επίσημου κράτους για τους ανθρώπους αυτούς που έρχονται στην χώρα μας για μία καινούργια ζωή, χωρίς καν η πολιτεία να τους δίνει την δυνατότητα για να μάθουν την ελληνική γλώσσα.

Οι άνθρωποι που έρχονται στο σχολείο της Κίνησης θέλουν και ενδιαφέρονται για να μείνουν μόνιμα στην Ελλάδα, ξεκινώντας μια νέα ζωή και αυτός είναι ο στόχος τους. Το ενδιαφέρον τους έτσι είναι μεγάλο αφού η γλώσσα είναι ένα τεράστιο κομμάτι που αφορά πολλές πτυχές της καθημερινότητας».

ΚΑΠ.

(από την εφημερίδα “Νεολόγος”).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα