Παρασκευή, 19.08.2022, 8:40 μμ

Πάτρα: Σαν να έχουμε ήδη το εμβόλιο! Το Σύστημα Υγείας δηλώνει έτοιμο να εμβολιάσει γρήγορα και με ασφάλεια τους πολίτες

22.12.2020 / 7:09
emvolio_karvelis_mpakopoulos_patra

Του Φάνη Βγενόπουλου

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος και στην Πάτρα για την έλευση του νέου εμβολίου κατά του covid – 19. Το στοίχημα για την 6η Υγειονομική Περιφέρεια και τον διοικητή της Γιάννη Καρβέλη είναι όλα να είναι έτοιμα, ώστε με το νέο χρόνο, που εκτιμάται ότι θα έρθουν οι πρώτες δόσεις του εμβολίου, να ξεκινήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού. Για το λόγο αυτό, η 6η Υγειονομική Περιφέρεια, μετά από τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, έχει προχωρήσει στη δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων.

Η επίσημη  λειτουργία τους  θα ξεκινήσει στις αρχές του Ιανουαρίου και  έχει οριστεί για έξι ημέρες την εβδομάδα (από Δευτέρα ως και Σάββατο) και σε δύο βάρδιες (πρωινή και απογευματινή) με επιστημονικό προσωπικό από τα Κέντρα Υγείας ή τα Περιφερειακά Ιατρεία. Η προσέλευση των πολιτών θα γίνεται  κατόπιν προγραμματισμένου  ραντεβού και το εμβόλιο για τον καθένα θα είναι σε δύο δόσεις.

Για την καλύτερη επιτυχία της λειτουργίας τους, τη Δευτέρα 7 και την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν προσομοιώσεις στον τρόπο οργάνωσης της εμβολιαστικής διαδικασίας σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα της 6ης Υ.ΠΕ., η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.  

Πρόκειται για ένα σημαντικό εγχείρημα για τη θωράκιση της Δημόσιας Υγείας,  προκειμένου να ενισχυθεί η  ανοσοποίηση του πληθυσμού κατά του νέου λοιμώδους (δηλ. μεταδοτικού) νοσήματος. Όπως είναι άλλωστε  γνωστό, για  την μείωση εξάπλωσης των λοιμωδών νοσημάτων, όπως είναι και ο νέος κορωνοϊός, απαιτείται ένα ποσοστό 70-95%  εμβολιαστικής κάλυψης του γενικού πληθυσμού, ως ασπίδα ανοσίας του συνολικού πληθυσμού. Αυτό θα συμβάλλει άμεσα στη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας με κύριο στόχο την εξάλειψη της νόσου στη χώρα μας. Έτσι θα ξεκινήσει και ο δρόμος της επιστροφής στην «κανονικότητα» που γνωρίζαμε πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού.

Το υπουργείο υγείας προβλέπει τον εμβολιασμό 2.117.440 πολιτών σε μηνιαία βάση. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας  προτεραιότητα θα έχουν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μέλη των ευπαθών ομάδων και  φιλοξενούμενοι σε κλειστές δομές φιλοξενίας (π.χ. οίκοι ευγηρίας) και έπειτα ο γενικός πληθυσμός.

Χαρ. Μπακόπουλος: Θα κάνω πρώτος το εμβόλιο

Ο επιστημονικός υπεύθυνος του κέντρου υγείας του βόρειου τομέα της Πάτρας και υπεύθυνος των μονάδων ελέγχου του ΕΟΔΥ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας Χαράλαμπος Μπακόπουλος, μιλώντας στον «Νεολόγο», υπογράμμισε ότι όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει με το νέο έτος ο εμβολιασμός. Ήδη στο Κέντρο Υγείας του Αγίου Αλεξίου, έχουν διαμορφωθεί δύο χώροι στο ισόγειο του κτιρίου, που θα λειτουργήσουν ως εμβολιαστικά κέντρα.

«Έχει γίνει σχεδιασμός για την προμήθεια όλου του απαιτούμενου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού (καρδιογράφος, απινιδωτής, πιεσόμετρο, οξύμετρο, εξεταστική κλίνη) και του απαραίτητου υγειονομικού υλικού (βαμβάκι, σύριγγες, βελόνες και ειδικό υλικό με συγκεκριμένα φάρμακα) με στόχο να υλοποιηθεί με όλες τις προβλεπόμενες διατάξεις η διαδικασία του εμβολιασμού. Έχουμε διαμορφώσει τους χώρους για τα δύο εμβολιαστικά κέντρα, έχουμε χώρο αναμονής και η πύλη εισόδου είναι προσβάσιμη σε άτομα με κινητικά προβλήματα και αναπηρία και σε ηλικιωμένους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακόπουλος.

Ο επιστημονικά υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας, κληθείς από τον «Νεολόγο» να απαντήσει σε όσους αμφισβητούν το εμβόλιο, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Θα είμαι ο πρώτος που θα κάνει το εμβόλιο μόλις έρθει στην Πάτρα. Μόνο με εμβόλιο μπορούμε να γλιτώσουμε από αυτή την δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε από τον περασμένο Μάρτιο.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, θα χρειαστεί μέχρι το καλοκαίρι να εμβολιαστεί το 70% με 80%, ώστε να αποκτήσουμε την λεγόμενη ανοσία της αγέλης. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, χρειάζεται όλοι να προσέλθουμε για εμβολιασμό. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για το εμβόλιο, το οποίο έχει δοκιμαστεί και έχει πάρει την έγκριση για να κυκλοφορήσει.»

Γ. ΚΑΡΒΕΛΗΣ: Κάλεσμα προς όλους να εμβολιαστούν

Ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάνης Καρβέλης δήλωσε σχετικά στον «Νεολόγο»: «Καλώ όλους τους συμπολίτες να ευαισθητοποιηθούν και να ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας να εμβολιαστούν. Είναι ζήτημα που άπτεται της δημόσιας Υγείας και τη δεδομένη στιγμή αποτελεί ικανό στοιχείο για την αναχαίτιση της πανδημίας».

Τα εμβολιαστικά κέντρα

Στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια έχουν οργανωθεί 167 εμβολιαστικά κέντρα και για τον νομό Αχαΐας, πιο αναλυτικά, έχουν οργανωθεί οι εξής  δομές:

-Γ.Ν. Ανατολικής Αχαΐας-Α.Ο.Μ. Καλαβρύτων

-Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαΐας (1ο Κέντρο)

-Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαΐας (2ο Κέντρο)

-Κέντρο Υγείας Χαλανδρίτσας (1ο κέντρο)

-Κέντρο Υγείας Χαλανδρίτσας (2ο κέντρο)

-Κέντρο Υγείας Ερυμάνθειας

-Κέντρο Υγείας Ακράτας

-Κέντρο Υγείας Κλειτορίας

-κέντρο Υγείας Αιγίου

-Κέντρο Υγείας Άνω Πόλης

 -Κέντρο Υγείας Βορείου Τομέα

-Κέντρο Υγείας Νοτίου Τομέα

-Περιφερειακό Ιατρείο Σαγεΐκων

-Περιφερειακό Ιατρείο ΒραχνεΪκων

-Περιφερειακό Ιατρείο Σελιανιτίκων

-Περιφερειακό Ιατρείο Διακοπτού

-5η ΤΟΜΥ Άνω Πόλης

-2η ΤΟΜΥ Εγλυκάδας

-1η ΤΟΜΥ Τριών Ναυάρχων

-3η ΤΟΜΥ Αγίου Αλεξίου

-8η ΤΟΜΥ Αγυιάς

-9η ΤΟΜΥ Ρίου

-4η ΤΟΜΥ Ζαρουχλεϊκων

-ΤΟΜΥ Παραλίας

-ΤΟΜΥ Μεσσάτιδας

(από εφημερίδα Νεολόγος των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα