Πάτρα: Πόσο ακριβό είναι το νερό βρύσης; Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΔΕΥΑΠ για το κόστος του νερού που φτάνει σπίτια μας

18.01.2021 / 8:48
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on email
Share on print
nero_vrysi

Της Κατερίνας Αλεξοπούλου

Η δημόσια αντιπαράθεση για τη διαχείριση του Φράγματος Πείρου – Παραπείρου  που θα υδρεύσει τους Δήμους Πάτρας, Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαΐας, μεταξύ της δημοτικής Αρχής Πελετίδη και της αντιπολίτευσης, φέρνει – μοιραία – στην επικαιρότητα το ζήτημα του κόστους του νερού που φθάνει στις βρύσες μας. 

Από τα στοιχεία της ΔΕΥΑΠ προκύπτει ότι οι Πατρινοί πίνουν φθηνό και ποιοτικό νερό.

Σύμφωνα με την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΠ για το 2021 για την Πάτρα, με μονάδα μέτρησης την ελάχιστη κατανάλωση νερού που μπορεί να έχει ένα νοικοκυριό, δηλαδή 30 κυβικών μέτρων το νερό κοστίζει 41 ευρώ.

Ο λογαριασμός για την κατανάλωση 50 κυβικών μέτρων, η οποία θεωρείται η μέση κατανάλωση ενός νοικοκυριού στην Πάτρα, ανέρχεται συνολικά στα 59 ευρώ. Από το 2014 μέχρι το 2020 πραγματοποιήθηκαν μειώσεις του τιμολογούμενου νερού και των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΠ σε ποσοστό 35% έως και 50%, με βάση τα στοιχεία που διέθεσε στον «Νεολόγο» η Δημοτική Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πατρών. 

Οι συγκρίσεις με άλλες πόλεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΥΑΠ οι Πατρινοί πληρώνουν 41 ευρώ στα 30 κυβικά, οι κάτοικοι στο Άργος πληρώνουν 64 ευρώ, μία ποσοτική διαφορά της τάξεως των 23 ευρώ.

Η αμέσως επόμενη πόλη με την πιο ακριβή τιμή στο νερό είναι η Καστοριά, με τους κατοίκους του δήμου να πληρώνουν 21,2 ευρώ παραπάνω από τους Πατρινούς, καθώς το κόστος του νερού ανέρχεται στα 62,20 ευρώ. 

Στη λίστα περιλαμβάνεται και η Κοζάνη, όπου η τιμή στα 30 κυβικά ανέρχεται στα 59,80 ευρώ, δηλαδή 18,8 ευρώ περισσότερο από την τιμή του νερού στην Πάτρα.

Στον δήμο Καλαμάτας το νερό έχει συνολική χρέωση 58,10 ευρώ στα 30 κυβικά της πόλης, στην περίπτωση αυτοί οι Πατρινοί γλιτώνουν 17,1 ευρώ.

Ωστόσο, η πόλη με την μικρότερη διαφορά στην τιμολόγηση του νερού σε σύγκριση με την Πάτρα είναι το Ηράκλειο, όπου στα 30 κυβικά το νερό κοστίζει 48 ευρώ, συγκεκριμένα 7 ευρώ επιπλέον από την χρέωση του νερού στον δήμο Πατρέων.

Τα τιμολόγια της ΔΕΥΑΠ εξακολουθούν και για το έτος 2021 να είναι τα φθηνότερα σε σύγκριση με άλλες ΔΕΥΑ, την Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτευούσης, καθώς και την Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, όπου η συνολική χρέωση του νερού έρχεται στα 52,50 ευρώ των 30 κυβικών μέτρων. 

Η ΔΕΥΑ Πατρών διεύρυνε τη βάση των δικαιούχων του κοινωνικού τιμολογίου με αποτέλεσμα να ελαφρυνθούν ή να απαλλαγούν μέχρι 31-10-2020, 6.025 δικαιούχοι του κοινωνικού τιμολογίου με προοπτική να ξεπεράσουν τους επόμενους δύο μήνες τους 6.200 εγγεγραμμένους στο κοινωνικό τιμολόγιο, συγκεκριμένα μέχρι 31-12-2020.

«Κανένα λαϊκό σπίτι δεν πρέπει να μείνει χωρίς πόσιμο νερό»

Ο Ανδρέας Παπανικήτας, πρόεδρος της ΔΕΥΑ Πατρών μίλησε στον «Νεολόγο» για τις σκέψεις πίσω από την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΠ για το έτος 2021, η οποία όπως λέει χαρακτηριστικά: «Αποτελεί συνέχεια της πολιτικής που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια με κύριο γνώμονα τις ανάγκες του πατραϊκού λαού, όσα δηλαδή αποτέλεσαν βασικά κριτήρια για τον ορισμό της. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ τονίζει ότι: «Κανένα λαϊκό σπίτι δεν πρέπει να μείνει χωρίς πόσιμο νερό. Στηρίζουμε τη λαϊκή απαίτηση και το δικαίωμα για φθηνό, ελεγχόμενο και το πιο σημαντικό που είναι το ποιοτικό νερό. Ενισχύουμε τη πολιτική του διακανονισμού και διευκολύνουμε με όλα τα μέσα τις λαϊκές οικογένειες, γιατί στο μεγαλύτερο ποσοστό οι οφειλές αφορούν στο σύνολό τους ανέργους, φτωχούς και εξαθλιωμένους δημότες της Πάτρας. Ως Δημοτική Αρχή συνεχίζουμε να εξαντλούμε ότι περιθώρια υπάρχουν με σκοπό να παρέχουμε περισσότερες ελαφρύνσεις όσον αφορά τη μείωση της τιμής του νερού, καθώς επίσης και της ενίσχυσης της πολιτικής του διακανονισμού. Με απλά λόγια, στόχος μας είναι να φτάνει στους Πατρινούς φθηνό, ποιοτικό νερό». 

(εφ. Νεολόγος των Πατρών)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα