Πάτρα: Πολλά φαρμακεία παρασκευάζουν φάρμακα μετά από ιατρική συνταγή

28.05.2023 / 12:15
φαρμακεία-2

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

Τα γαληνικά σκευάσματα θα μπορούσαν να είναι η «απάντηση» στην έλλειψη των βιομηχανικών φαρμάκων;

ΤΟΥ ΦΑΝΗ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΥ

Οι ελλείψεις φαρμάκων από τα φαρμακεία γίνεται… κανονικότητα και μάλιστα παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το φαινόμενο, που ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα, θα συνεχιστεί τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμη. Ήδη ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) καταγράφει επίσημα σε έλλειψη 188 φαρμακευτικά σκευάσματα, ενώ εκατοντάδες βρίσκονται σε περιορισμένη διαθεσιμότητα, δηλαδή διατίθενται σε πολύ μικρότερες ποσότητες με αποτέλεσμα να δίνονται με το «σταγονόμετρο», την ώρα που το Υπουργείο Υγείας λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Ως «απάντηση» για τα κενά στην αγορά του φαρμάκου θα μπορούσαν να είναι τα γαληνικά σκευάσματα, δηλαδή φάρμακα που παρασκευάζονται στο εργαστήριο των φαρμακείων προκειμένου να καλύψουν μια συγκεκριμένη θεραπευτική ανάγκη ενός ασθενούς και πάντοτε με συνταγή γιατρού; Ήδη ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια παρασκευής γαληνικών σκευασμάτων, κυρίως για τους φαρμακοποιούς της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και το ενδιαφέρον είναι μεγάλο.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι φαρμακοποιοί χρειάστηκε να μπουν στα εργαστήριά τους και να παρασκευάσουν αντισηπτικά σκευάσματα με βάση τη συνταγή που είχε δώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης, ενώ την ίδια περίοδο σημειώθηκαν ορισμένες ελλείψεις φαρμάκων, οι οποίες σε κάποιες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, καλύφθηκαν έως έναν βαθμό από τα φαρμακεία και τα εργαστήριά τους.

Εξατομικευμένη θεραπεία

Τι ισχύει όμως; Για το θέμα ο «Νεολόγος» απευθύνθηκε στην Επίκουρη Καθηγήτρια Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας Δρ. Σοφία Χατζηαντωνίου, η οποία, μεταξύ άλλων, είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κοσμητολογίας, ενώ συμμετέχει ως διδάσκουσα σε σεμινάρια που διοργανώνουν Φαρμακευτικοί Σύλλογοι για τα γαληνικά φάρμακα.

«Η κάλυψη των ελλείψεων εμπορικών φαρμακευτικών σκευασμάτων αποτελεί έναν από τους κύριους λόγους παρασκευής γαληνικών σκευασμάτων» αναφέρει στον «Νεολόγο» των Πατρών η Δρ. Σοφία Χατζηαντωνίου. Όπως σημειώνει η Δρ. Σοφία Χατζηαντωνίου τα σκευάσματα αυτά παρασκευάζονται από τους φαρμακοποιούς μόνο όταν υπάρχει συνταγή γιατρού για συγκεκριμένο ασθενή και καλύπτουν μια ευρεία ποικιλία φαρμακοτεχνικών μορφών, όπως αλοιφές, γαλακτώματα, σιρόπια, εναιωρήματα, αλλά και δισκία, για θεραπείες προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ασθενούς. Βέβαια, όπως εξηγεί η Επίκουρη Καθηγήτρια Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, τα γαληνικά σκευάσματα παρασκευάζονται εφόσον δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα εμπορικά φάρμακα, στα οποία οι έλεγχοι είναι πιο αυστηροί σε σχέση με τα γαληνικά, στα οποία ο ίδιος ο φαρμακοποιός κάνει κάποιους στοιχειώδεις ελέγχους, για να επιβεβαιώσει την ποιότητα και ασφάλεια του σκευάσματος που παρασκεύασε. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το Ψήφισμα CM/Res(2016) του Συμβουλίου της Ευρώπης: «Όλοι οι φαρμακοποιοί μπορούν νόμιμα να παρασκευάζουν γαληνικά σκευάσματα στο φαρμακείο λόγω της επαγγελματικής τους εκπαίδευσης, της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος τους και της άδειας λειτουργίας του φαρμακείου».

«Οι Έλληνες φαρμακοποιοί έχουν εκπαιδευτεί στην παρασκευή γαληνικών φαρμάκων και όλα τα φαρμακεία για να αποκτήσουν άδεια λειτουργίας πρέπει να διαθέτουν κατάλληλα εξοπλισμένο εργαστήριο παρασκευής γαληνικών» τονίζει η κυρία Σοφία Χατζηαντωνίου, ενώ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα αναφέρει ότι αρκετά φαρμακεία στην Πάτρα παρασκευάζουν γαληνικά φάρμακα.

Βέβαια, ο αριθμός των φαρμακείων που κάνουν σε συστηματική βάση γαληνικά σκευάσματα είναι μικρός, ωστόσο, ακόμη κι αν ένας ασθενής βρεθεί σε περιοχή που τα φαρμακεία δεν παρασκευάζουν γαληνικά σκευάσματα, οι φαρμακοποιοί θα τον καθοδηγήσουν στο πού πρέπει να πάει.

Υπάρχει κινητικότητα

Μιλώντας στον «Νεολόγο» των Πατρών φαρμακοποιοί έλεγαν ότι υπάρχει κινητικότητα στην παρασκευή γαληνικών σκευασμάτων τα οποία κατά κύριο λόγο αφορούν δερματολογικές παθήσεις, οι οποίες απαιτούν εξειδικευμένη αγωγή, χωρίς ωστόσο να λείπουν και άλλες παθήσεις. Βέβαια, όπως τόνιζαν απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει διαθέσιμη στην αγορά η δραστική ουσία του σκευάσματος, καθώς παρατηρούνται ελλείψεις ακόμη και σε δραστικές ουσίες.

Τη δική του προσέγγιση στο θέμα δίνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας Ανδρέας Σοφιανόπουλος, ο οποίος μιλώντας στον «Νεολόγο» των Πατρών, τονίζει ότι οι φαρμακοποιοί πάντοτε έφτιαχναν γαληνικά σκευάσματα και πως αυτά σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να δώσουν λύσεις ωστόσο, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα σκευάσματα των φαρμακοβιομηχανιών.

Να σημειωθεί τέλος ότι τα γαληνικά σκευάσματα καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ εδώ και περίπου δέκα μήνες συνταγογραφούνται και ηλεκτρονικά, σε αντίθεση με το παρελθόν όπου οι συνταγές ήταν χειρόγραφες. Ωστόσο, το ισχύον μοντέλο κοστολόγησης δεν έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες.  

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα