Πάτρα: Ποιες είναι οι παρεμβάσεις που είναι να γίνουν στην Άνω και στην Κάτω πόλη

17.10.2021 / 14:47
erga

Σε τελική ευθεία και με γοργούς ρυθμούς προχωρούν τα έργα ανάπλασης του Δήμου Πατρέων που αφορούν την Άνω και Κάτω Πόλη, συνολικού ύψους 21 εκατομμυρίων ευρώ.

Το έργο έχει χρονικό περιθώριο έως δύο χρόνια και σύμφωνα με την δημοτική αρχή «είναι ευχή όλων να παραδοθεί πριν το τέλος του 2022». Μιλώντας στον «Ν» ο Αντιδήμαρχος Πατρέων Αρχιτεκτονικού Έργου Χρήστος Κορδάς τόνισε πως «το έργο ανάπλασης πρόκειται να αλλάξει εξ’ ολοκλήρου την πόλη τόσο οπτικά όσο και λειτουργικά».

Στην Άνω Πόλη

Περί τα 9,5  εκατομμύρια υπολογίζεται το κόστος για τις εργασίες στην Άνω Πόλη.

Αφετηρία, η πλατεία Παντοκράτορος και παράλληλα,  πραγματοποιούνται εργασίες για την πεζοδρόμηση κατά μήκος των οδών Παντοκράτορος και  Σισσίνης, ενώ εργασίες προβλέπονται και περιμετρικά του Αρχαίου Ωδείου.

Ακόμη, στα έργα περιλαμβάνεται η δημιουργία πεζοδρομίων στο Άσυλο Ανιάτων, όπως καθώς και η τοποθέτηση πρασίνου, ώστε να χώρος να πληροί τις προδιαγραφές και για εκδηλώσεις. Σύμφωνα με το σχέδιο του Δήμου οι εργασίες θα επεκταθούν ως και το Δασύλλιο (οδός Φρουρίου), ενώ αναμένονται και μετατροπές που θα αφορούν την δημιουργία αριθμημένων θέσεων στάθμευσης. Ακολουθεί το Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο, όπου πρόκειται να δημιουργηθεί ένας νέος και ελεύθερος χώρος  αναψυχής για τους πατρινούς, ενώ παραμένει ο στόχος από την δημοτική αρχή, το Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο να μετατραπεί σε Κέντρο Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς.

Στην Κάτω Πόλη

Για την δεύτερη αυτή εργολαβία, έχει γίνει η δημοπρασία, υπάρχει ο ανάδοχος και απομένει να τακτοποιηθούν κάποια γραφειοκρατικά ζητήματα. Στο έργο αυτό εντάσσονται: Oι σκάλες της Αγίου Νικολάου και η ανάπλαση στις σκάλες  Γεροκωστοπούλου, Πατρέως αλλά και Τριών Ναύαρχων.

Τα παράπονα των κατοίκων

Μπορεί να προχωρούν οι εργασίες στην πόλη της  Πάτρας, ωστόσο δεν λείπουν και τα προβλήματα, όπως μετέφεραν κάτοικοι της Ανω Πόλης στον «Ν». Μεταξύ άλλων, κάνουν λόγο για ελλιπή φωτισμό και ανεπαρκή καθαριότητα στις οδούς Παντοκράτορος και Σωτηριάδου, ενώ υπογραμμίζουν και τον κίνδυνο που υπάρχει για τους διερχόμενους πεζούς από παλιά και εγκαταλελειμμένα σπίτια της περιοχής.

Όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν – τα στοιχεία των οποίων η εφημερίδα έχει στα χέρια της – «έχουμε προσφύγει στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου στον τομέα καθαριότητας πολλές φορές, ωστόσο δεν είδαμε  κάποια έμπρακτη αλλαγή μέχρι σήμερα».

Παράπονα όμως και ελλείψεις καταγγέλλουν οι κάτοικοι και για άλλα σημεία, όπως το Αρχαίο Ωδείο, αλλά και το Δασύλλιο:

Στο Αρχαίο Ωδείο, όπως αναφέρουν, δεν υπάρχουν κατευθυντήριες πινακίδες, για την ενημέρωση των επισκεπτών, που είναι οι είσοδοι και έξοδοι του Αρχαίου Ωδείου, με αποτέλεσμα οι τουρίστες να… σκαρφαλώνουν στα τοιχία για να βγάλουν  φωτογραφίες.

Τέλος, από τους κατοίκους, εκφράζονται παράπονα και την απουσία ξύλινων περιφράξεων στο Δασύλλιο, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους για τους επισκέπτες.

Η θέση του Δήμου

Ερωτηθείς ο κ. Κορδάς σε ποιόν ανήκει η ευθύνη για τα παλιά κτίρια που βρίσκονται στην Άνω Πόλη ξεκαθαρίζει: «Tα εν λόγω κτίρια αποτελούν είτε ιδιωτική περιουσία, είτε θεωρούνται διατηρητέα και αφορούν κατά αποκλειστικότητα το Υπουργείο Πολιτισμού. Φυσικά και δεν είναι όλα εντάξει με το θέμα των παλιών κτιρίων, όμως και στις δύο περιπτώσεις η δημοτική αρχή δεν έχει δικαίωμα να παρέμβει». «Από την άλλη, ο Δήμος σε κεντρικά σημεία έχει παρέμβει με την ενίσχυση υποστέγων, ενώ σ’  ότι αφορά το Δασύλλιο, οδοφωτισμό και άλλες παρεμβάσεις, πρόκειται να γίνουν σύντομα ενέργειες από την δημοτική αρχή».

ΕΛΕΝΗ ΜΑΣΣΑΡΑ

(από την εφημερίδα “Νεολόγος”)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα